Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ » Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ: «Συμφωνία για το κλίμα, εδώ και τώρα, στο Παρίσι»
Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ: «Συμφωνία για το κλίμα, εδώ και τώρα, στο Παρίσι»

Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ: «Συμφωνία για το κλίμα, εδώ και τώρα, στο Παρίσι»

 

 

«Συμφωνί γι το κλίμα, εδώ και τώρα, στο Παρίσι». Με αυτά τα λόγια απευθύνθηκε στους παρευρισκομέ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, κατά την Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα που ξεκίνησε χθες, 30/11 στο Παρίσι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υπογραμμίσει την κρίσιμη σημασία της επίτευξης μιας δίκαιης, φιλόδοξης και νομικά δεσμευτικής παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα.

Η αλλαγή του κλίματος μπορεί να διαταράξει ανθρώπινες ζωές, να αποσταθεροποιήσει κοινωνίες, να διαταράξει την ανάπτυξη και να συμβάλλει ακόμα στην ενίσχυση των προσφυγικών ροών. Η σταδιακή θέρμανση του πλανήτη έχει ως εμφανές αποτέλεσμα την άνοδο της στάθμης της θάλασσας (κατά μέσον όρο 19 εκατοστόμετρα από το 1901 έως το 2010).

Κάθε άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά μισό μέτρο είναι πιθανόν να προκαλέσει μετακίνηση 72 εκατ. ανθρώπων. Παράλληλα, τα τελευταία τριάντα χρόνια η έχει γνωρίσει αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων κατά 60% (με απώλειες 84.000 ανθρώπων και ζημιές 380 δισ. ευρώ)

Η αλλαγή του κλίματος έχει συνδεθεί με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, το σημαντικότερο από τα οποία είναι το διοξείδιο του άνθρακα από την χρήση ορυκτών καυσίμων. Η ανθρωπότητα πρέπει να λάβει μέτρα για να περιορίσει τις εν λόγω εκπομπές πριν η άνοδος της ς αυξηθεί τόσο που η ζημιά να μην μπορεί να αντιστραφεί.

Η Ευρώπη έχει αποδείξει ότι μπορούν να ληφθούν μέτρα. Από το 1990 οι εκπομπές στην ΕΕ έχουν μειωθεί κατά 23% ενώ το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 46% ενώ από το 2002 έως το 2011 αυξήθηκε και η απασχόληση σε «πράσινες» θέσεις εργασίας από 3 σε 4,2 εκατ. άτομα. Το 80% των εκπομπών στην ΕΕ προέρχεται από την παραγωγή και την χρήση της ενέργειας συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών.

Συνεπώς, ο περιορισμός τους εξαρτάται από την εξοικονόμηση ενέργειας – κάτι που απαιτεί επανασχεδιασμό του τρόπου ζωής, ς και εργασίας στο πλαίσιο μιας οικονομίας με χαμηλές ανθρακούχες εκπομπές που θα χρησιμοποιεί περισσότερο καθαρές τεχνολογίες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας περιορίζοντας τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Η Ένωση είναι πρωτοπόρος στην αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος έχοντας θέσει στόχους όπως:

·         των εκπομπών θερμοκηπιακών αερίων κατά 40% μέχρι το 2030 και κατά 80-95% μέχρι το 2050,

·         παραγωγή του 27% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030,

·         εξοικονόμηση ενέργειας κατά 27%

Έχει επίσης δημιουργήσει το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ που καλύπτει πάνω από 11.000 σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και βιομηχανίες.

Όλα τα παραπάνω συγκλίνουν στους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει η ΕΕ για την Διεθνή Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στο Παρίσι:

·         Φιλόδοξους στόχους ς των εκπομπών (κατά 60% μέχρι το 2050 σε σύγκριση με το 2010 και κατάργηση της χρήσης του άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το τέλος του αιώνα), ώστε να περιοριστεί η αύξηση της μέσης ς στους 2ο C,

·         Δίκαιες και φιλόδοξες δεσμεύσεις από όλα τα μέρη, ιδίως από τις χώρες με τις μεγαλύτερες ευθύνες και ικανότητες.

·         Πολυμερώς συμφωνηθέντες για διαφάνεια και ανάληψη ευθυνών.

·         Δυναμική αναθεώρηση για ενίσχυση των φιλοδοξιών σε βάθος χρόνου.

·         Ισχυρή υποστήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών.

Η αλλαγή του κλίματος μας αφορά όλους – δεν είναι πρόβλημα κάποιου άλλου.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση