Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ » Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ: «Συμφωνία για το κλίμα, εδώ και τώρα, στο Παρίσι»
Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ: «Συμφωνία για το κλίμα, εδώ και τώρα, στο Παρίσι»

Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ: «Συμφωνία για το κλίμα, εδώ και τώρα, στο Παρίσι»

 

 

«Συμφωνία για το κλίμα, εδώ και τώρα, στο Παρίσι». Με αυτά τα λόγια απευθύνθηκε στους παρευρισκομένους ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, κατά την Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα που ξεκίνησε χθες, 30/11 στο Παρίσι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υπογραμμίσει την κρίσιμη σημασία της επίτευξης μιας δίκαιης, φιλόδοξης και νομικά δεσμευτικής παγκόσμιας ς για το κλίμα.

Η αλλαγή του κλίματος μπορεί να διαταράξει ανθρώπινες ζωές, να αποσταθεροποιήσει κοινωνίες, να διαταράξει την ανάπτυξη και να συμβάλλει ακόμα στην ενίσχυση των προσφυγικών ροών. Η σταδιακή θέρμανση του πλανήτη έχει ως εμφανές αποτέλεσμα την άνοδο της στάθμης της ς (κατά μέσον όρο 19 εκατοστόμετρα από το 1901 έως το 2010).

Κάθε άνοδος της στάθμης της ς κατά μισό μέτρο είναι πιθανόν να προκαλέσει μετακίνηση 72 εκατ. ανθρώπων. Παράλληλα, τα τελευταία τριάντα χρόνια η Ευρώπη έχει γνωρίσει των ακραίων καιρικών φαινομένων κατά 60% (με απώλειες 84.000 ανθρώπων και ζημιές 380 δισ. ευρώ)

Η αλλαγή του κλίματος έχει συνδεθεί με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, το σημαντικότερο από τα οποία είναι το διοξείδιο του άνθρακα από την χρήση ορυκτών καυσίμων. Η ανθρωπότητα πρέπει να λάβει μέτρα για να περιορίσει τις εν λόγω εκπομπές πριν η άνοδος της θερμοκρασίας αυξηθεί τόσο που η ζημιά να μην μπορεί να αντιστραφεί.

Η Ευρώπη έχει αποδείξει ότι μπορούν να ληφθούν μέτρα. Από το 1990 οι εκπομπές στην ΕΕ έχουν μειωθεί κατά 23% ενώ το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 46% ενώ από το 2002 έως το 2011 αυξήθηκε και η απασχόληση σε «πράσινες» θέσεις ς από 3 σε 4,2 εκατ. άτομα. Το 80% των εκπομπών στην ΕΕ προέρχεται από την παραγωγή και την χρήση της ενέργειας συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών.

Συνεπώς, ο περιορισμός τους εξαρτάται από την εξοικονόμηση ενέργειας – κάτι που απαιτεί επανασχεδιασμό του τρόπου ζωής, εκπαίδευσης και ς στο πλαίσιο μιας ς με χαμηλές ανθρακούχες εκπομπές που θα χρησιμοποιεί περισσότερο καθαρές τεχνολογίες και περιορίζοντας τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Η Ένωση είναι πρωτοπόρος στην αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος έχοντας θέσει στόχους όπως:

·         μείωση των εκπομπών θερμοκηπιακών αερίων κατά 40% μέχρι το 2030 και κατά 80-95% μέχρι το 2050,

·         παραγωγή του 27% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030,

·         εξοικονόμηση ενέργειας κατά 27%

Έχει επίσης δημιουργήσει το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ που καλύπτει πάνω από 11.000 σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και βιομηχανίες.

Όλα τα παραπάνω συγκλίνουν στους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει η ΕΕ για την Διεθνή Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στο Παρίσι:

·         Φιλόδοξους στόχους μείωσης των εκπομπών (κατά 60% μέχρι το 2050 σε σύγκριση με το 2010 και της χρήσης του άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο μέχρι το τέλος του αιώνα), ώστε να περιοριστεί η της μέσης θερμοκρασίας στους 2ο C,

·         Δίκαιες και φιλόδοξες δεσμεύσεις από όλα τα μέρη, ιδίως από τις χώρες με τις μεγαλύτερες ευθύνες και ικανότητες.

·         Πολυμερώς συμφωνηθέντες κανόνες για διαφάνεια και ανάληψη ευθυνών.

·         Δυναμική αναθεώρηση για ενίσχυση των φιλοδοξιών σε βάθος χρόνου.

·         Ισχυρή υποστήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών.

Η αλλαγή του κλίματος μας αφορά όλους – δεν είναι πρόβλημα κάποιου άλλου.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση