Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ » Ξεπέρασαν τα 30 τα σωματεία και οι φορείς ενάντια στην καύση σκουπιδιών
Ξεπέρασαν τα 30 τα σωματεία και οι φορείς ενάντια στην καύση σκουπιδιών

Ξεπέρασαν τα 30 τα σωματεία και οι φορείς ενάντια στην καύση σκουπιδιών

Τα 31 έφτασαν τα σωματεία, οι σύλλογοι και οι φορείς που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία που πήραν ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Σύλλογος Προσωπικού Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου, το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας “Μήτσος Παπαρήγας” και ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Μαγνησίας, για συγκέντρωση – εκδήλωση σήμερα Παρασκευή 5 Ιουνίου, παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, στις 7:30 μ.μ., στην παραλία του Βόλου, για να διατρανώσουν  τη θέλησήτους ενάντια στην καρκινογόνα καύση απορριμμάτων και ΠΕΤ – και στη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής SRF.
Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν πάρει απόφαση να συμμετάσχουν οι:
  1. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
  2. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΧΙΛΟΠΟΥΛΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΒΟΛΟΥ
  3. ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ «Μ. ΠΑΠΑΡΗΓΑΣ»
  4. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

  5. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΒΟΛΟΥ
  6. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΟΛΟΥ & ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ
  7. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
  8. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Ο.Α.Ε.Ε.(ΤΕΒΕ-ΤΣΑ) ΝΟΜΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ «ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ»
  9. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Ο.Α.Ε.Ε – ΤΑΕ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
  10. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ/ΤΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
  11. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
  12. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
  13. ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
  14. ΕΛΜΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
  15. ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
  16. ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
  17. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  18. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΕΥΑΜΒ
  19. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΩ ΒΟΛΟΥ «»
  20. ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
  21. ΈΝΩΣΗ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΥΠΟΥ ΧΑΡΤΟΥ ΚΑΙ ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
  22. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΑΓΟΡΑΣ
  23. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΜΥΡΟΥ – ΣΟΥΡΠΗΣ
  24. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΚΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΕΙΑΣ
  25. ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΝΑΤ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
  26. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ
  27. ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
  28. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
  29. ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
  30. 15ΜΕΛΕΣ του 5ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΟΛΟΥ
  31. 15ΜΕΛΕΣ του 2ου ΕΠΑΛ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΒΟΛΟΥ

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΑ ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Η μετατροπή του Βόλου σε αποτεφρωτήρα με την καρκινογόνα καύση εκατοντάδων χιλιάδων τόνων σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, συνεχίζεται με την κατασκευή μονάδας παραγωγής του “εναλλακτικού” καυσίμου από αποξηραμένα σκουπίδια, το SRF, στον ΧΥΤΑ Βόλου.

Για το έγκλημα αυτό ευθύνονται οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση που ψήφισαν και εφαρμόζουν τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ), που έχουν αδειοδοτήσει τη μεταφορά χιλιάδων τόνων σκουπιδιών από το λιμάνι της ΑΓΕΤ για καύση στη τσιμεντοβιομηχανία. Ευθύνες έχουν και η δημοτική αρχή Βόλου και η Περιφέρεια Θεσσαλίας που «έχουν βάλει φαρδιά – πλατιά την υπογραφή τους» σ' αυτές τις εξελίξεις, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία του λαού στη Μαγνησία.

Δεν έχουμε δύο ζωές για να τους δώσουμε τη μία

Δίνουμε συνέχεια στον αγώνα μας, ύστερα από τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια που έχουν πραγματοποιηθεί στην πόλη μας με τη συμμετοχή χιλιάδων κατοίκων. Αντιστεκόμαστε στις επενδύσεις που σκοτώνουν το περιβάλλον και τις ζωές μας. Η “πράσινη ανάπτυξη” τους δεν έχει καμιά σχέση με την προστασία της υγείας του λαού και των δικαιωμάτων του. Αφορά την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων, που επεκτείνουν τις κερδοφόρες δραστηριότητές τους στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Απαιτούμε:

  • Να σταματήσει η καύση σκουπιδιών και ΠΕΤ- στην ΑΓΕΤ.

  • Να ανακληθούν και να ακυρωθούν οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις για τη μεταφορά και τη καύση των σκουπιδιών και του τοξικού ΠΕΤ ΚΟΚ.

  • Να μην προχωρήσει η παραγωγή SRF στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων, στον ΧΥΤΑ Βόλου. Να σταματήσει κάθε διαδικασία της κατασκευής και λειτουργίας της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ), που στηρίζεται στον ισχύοντα ΠΕΣΔΑ Θεσσαλίας.

  • Άμεσα να προωθηθούν η διαλογή στην πηγή, η ανακύκλωση, η αερόβια κομποστοποίηση.

Καλούμε όλους τους Βολιώτες και τις Βολιώτισσες, τους φορείς και τα σωματεία της πόλης, που συνειδητοποιούν τις βαρύτατες επιπτώσεις στην υγεία και στη ζωή τους, που θέλουν να σταματήσει η μετατροπή του Βόλου και της περιοχής μας σε θάλαμο τοξικών αερίων, σε κινητοποίηση, την Παρασκευή 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στις 7:30 μ.μ. στην παραλία του Βόλου. Να δώσουν αγωνιστική μαχητική συνέχεια στις μεγάλες κινητοποιήσεις που έχουν γίνει στην πόλη ενάντια στην καρκινογόνα καύση απορριμμάτων.

Σημ. Στη συγκέντρωση θα τηρηθούν όλα τα μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας έτσι όπως ορίζονται από τον ΕΟΔΥ (αποστάσεις, μάσκες, γάντια κ.λπ.)

ΔΗΛΩΣΗ Κ. ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

«Δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς – There is no Planet B»

Η κλιματική αλλαγή, αποτελεί ένα από τα κυριότερα πεδία όπου ο άνθρωπος πρέπει να δράσει άμεσα τα επόμενα χρόνια. Η ρύπανση, η μόλυνση των εδαφών της θάλασσας και της ατμόσφαιρας, η αποψίλωση μεγάλων και μικρών δασών, η εξαφάνιση φυτικών και ζωικών ειδών, είναι ζητήματα που επειγόντως ζητούν αντιμετώπιση και λύση.

Οι λύσεις θα βρεθούνε μόνο αν σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο κατανοήσουμε και δράσουμε με τη προοπτική μιας κοινωνίας με επίκεντρο τον άνθρωπο. Λύσεις, όπου η ευημερία και ανάπτυξη προχωρούν ταυτόχρονα με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας. Η κλιματική αλλαγή, με την εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων, έχει δημιουργήσει πολλά προτα σε υποδομές και καλλιέργειες. Ταυτόχρονα, επηρεάζει το συλλογικό μας μέλλον και βάζει στο πλάνο δομικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν σχετικά με την παραγωγή, την κατανάλωση και τον τρόπο ζωής των σύγχρονων κοινωνιών.

Σε τοπικό επίπεδο η Μαγνησία δοκιμάζεται πολλαπλά. Η διαχείριση των απορριμμάτων θέτει τους πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς, αλλά και το κάθε πολίτη ξεχωριστά, προ των ευθυνών τους. Το φαινόμενο της αέριας ρύπανσης στο Βόλο απαιτεί να βρεθούν άμεσα απαντήσεις και λύσεις. Η χρήση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, χωρίς σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, θα δημιουργήσει περισσότερα προτα, από αυτά που περιμένουμε να λύσει. Παράλληλα, τα φυσικά αγαθά όπως το νερό και ο αέρας θα πρέπει να προστατεύονται και να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη πρόσβαση σε αυτά από όλους και ο δημόσιος χαρακτήρας τους.

Για τον η περιβαλλοντική πολιτική έχει σαφές κοινωνικό αντίκτυπο και πρόσημο. Διαπερνά παράλληλα, όλες τις πολιτικές που ακολουθεί η χώρα. Ο αγώνας για την πρόοδο, τη δημοκρατία και τη βιωσιμότητα συμπορεύεται με τους αγώνες για την προστασία του περιβάλλοντος. Η κυβέρνηση του , προχώρησε στην ολο του Εθνικού Σχεδιασμού για την Ενέργεια και το Κλίμα, αλλά και σε εμβληματικές δράσεις για μία κοινωνικά δίκαιη ενεργειακή και κλιματική μετάβαση. Δημιουργήσαμε το νέο καθεστώς των και τις ενεργειακές κοινότητες.

Από το Υπουργείο Οικονομικών θεσμοθετήσαμε ένα νέο συνολικό και ολοκληρωμένο πλάνο σχετικά με τον Αιγιαλό και την παραλία με στόχο την χρηστή διαχείριση των δημόσιων αγαθών, την προστασία του περιβάλλοντος και το δικαίωμα της πρόσβασης στους ελεύθερους χώρους.

Αντίθετα, τον περασμένο μήνα, εν μέσω υπό-λειτουργείας του Κοινοβουλίου, η ΝΔ επέλεξε να ψηφίσει άρον-άρον το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο. Ο νόμος 4865/2020 χαρακτηρίσθηκε από πλήθος περιβαλλοντικών οργανώσεων τουλάχιστον αντί – περιβαλλοντικός. Ενώ, περισσότερα από 120 περιβαλλοντικά κινήματα και συλλογικότητες, φορείς προστατευόμενων περιοχών (ΦΔΠΠ), στους Φορείς, πανεπιστημιακά τμήματα, εξέφρασαν αντιρρήσεις.

Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται παγκόσμια οι φωνές που πιέζουν για αλλαγή κατεύθυνσης! Είναι ο καιρός λοιπόν, που όλοι πρέπει να πάρουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν, να ευαισθητοποιηθούμε, να κινητοποιηθούμε και να διεκδικήσουμε σήμερα ένα καλύτερο αύριο.

Να θυμηθούμε τέλος, ότι τον πλανήτη μας δεν τον κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, τον δανειστήκαμε από τα παιδιά μας.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση