Βιοποικιλότητα: Η κρυμμένη τραγωδία της κρίσης
Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ελληνική βιοποικιλότητα. Από την καταδίωξη των μεγάλων άγριων ζώων (δεκάδες οι νεκρές θαλάσσιες χελώνες μέσα στο 2017, συνεχιζόμενα κρούσματα δηλητηρίασης μεγάλων αρπακτικών πουλιών) μέχρι τον αφανισμό μικρών οικοσυστημάτων και σπάνιας χλωρίδας, η ελληνική βιοποικιλότητα χάνεται.
Η καταδίωξη με κυνηγετικά όπλα, οι ληστρικές μέθοδοι αλιείας, τα δηλητηριασμένα δολώματα, η καταστροφή μικρών βιοτόπων, η ισοπέδωση αμμολόφων και παραλιών για τουριστικές δραστηριότητες, η εκχέρσωση φυσικών περιοχών, η ανεξέλεγκτη χρήση αγροχημικών, η απελευθέρωση στη φύση ξενικών ειδών είναι μερικές μόνο από τις παρανομίες που γίνονται ανεκτές υπό το σκεπτικό «δεν έχουμε να φάμε, τη βιοποικιλότητα θα προσέξουμε;».
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θυμίζουν ότι το χρέος προς το περιβάλλον δεν είναι μόνο να μην πετάμε σκουπίδια και να μην ανάβουμε φωτιές, αλλά κυρίως το να αφήνουμε χώρο και πόρους για να ζήσουν και οι άλλοι οργανισμοί.
Καλούν την Κυβέρνηση να ενισχύσει την περιβαλλοντική νομοθεσία και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που προστατεύουν τη βιοποικιλότητα από τον αφανισμό.
Καλούν, επίσης, την κυβέρνηση να αποτρέψει τις ληστρικές «επενδύσεις» στα τελευταία καταφύγια της ελληνικής βιοποικιλότητας, βουνοκορφές, φαράγγια, δάση, νησίδες, τόπους που μέχρι σήμερα έχουν ξεφύγει από την «ανάπτυξη».