Βρίσκεστε εδώ:  / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ / Βαριά τραυματισμένη αρκούδα επέζησε τέσσερις μέρες εγκλωβισμένη σε παράνομη παγίδα στις Πρέσπες
Βαριά τραυματισμένη αρκούδα επέζησε τέσσερις μέρες εγκλωβισμένη σε παράνομη παγίδα στις Πρέσπες

Βαριά τραυματισμένη αρκούδα επέζησε τέσσερις μέρες εγκλωβισμένη σε παράνομη παγίδα στις Πρέσπες

έμεινε επί τέσσερις μέρες εγκλωβισμένη, σε υπό το μηδέν, σε μια παράνομη θηλιά για αγριογούρουνα, που της έκοψε βαθιά την κοιλιά, πριν την απελευθερώσει η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για την του έργου LIFE AMYBEAR.

Η αρσενική , ηλικίας περίπου 3-4 ετών, εντοπίστηκε κοντά στον οικισμό Λευκώνα Πρεσπών από αγρότη ο οποίος νόμιζε ότι το ζώο ξεκουραζόταν κοντά στο χωράφι του.

«Με το πέρασμα τεσσάρων ημερών» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση των οργανώσεων που επενέβησαν στο περιστατικό, «ο αγρότης συνειδητοποίησε ότι η αρκούδα μάλλον έχει κάποιο πρόβλημα και έτσι ενημέρωσε το Δασαρχείο Φλώρινας».

Οι άνθρωποι του Δασαρχείου και της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών ενημέρωσαν την Καλλιστώ και τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, οι οποίοι ενεργοποίησαν την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για την Αρκούδα του έργου LIFE ARCPROM.

H Ομάδα έφτασε επιτόπου το μεσημέρι του Σαββάτου 28ης Δεκεμβρίου μαζί με κτηνίατρο από την Καστοριά και κατάφερε μετά από πολύωρη επιχείρηση σε πολύ χαμηλές (-10οC) να απελευθερώσει το ζώο.

«Το ζώο πρώτα αναισθητοποιήθηκε και όταν πλησιάσαμε, διαπιστώσαμε ότι είχε πιαστεί σε αυτοσχέδια παγίδα με σύρμα. Ηταν δε, τόσο αιχμηρή, που παραλίγο να κόψει το ζώο στα δύο έτσι όπως πιάστηκε στην κοιλιά του επιφέροντάς του βαθύ τραύμα μεγάλου μήκους», αναφέρει στο - ο επιστημονικός υπεύθυνος της “Καλλιστώς” Γιώργος Μερτζάνης, προσθέτοντας ότι απαιτήθηκαν να γίνουν πάνω από ράμματα για να κλείσει η πληγή.

«Είναι ευτύχημα και ενδεικτικό της αντοχής της αρκούδας, το ότι η θηλιά δεν έπληξε κάποια αρτηρί,α αλλά και το ότι το ζώο κατάφερε να επιβιώσει επί τέσσερις ημέρες ακινητοποιημένο και χωρίς μάλιστα να έχει σχηματισμένο στο σώμα του επαρκές λίπος για το χειμώνα», συμπληρώνει ο κ.Μερτζάνης.

Ωστόσο, το πρώτο βράδυ μετά την παροχή πρώτων βοηθειών, το ζώο αν και είχε ανακτήσει τις αισθήσεις του, δεν μετακινήθηκε, «ίσως γιατί δεν κατάλαβε ότι απελευθερώθηκε» λέει ο κ.Μερτζάνης.

Έτσι, η «Καλλιστώ» ενεργοποίησε εκ νέου την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης, η οποία ξεκίνησε και πάλι προς το σημείο, εξετάζοντας πλέον το ενδεχόμενο να μεταφέρει το ζώο σε μέρος όπου θα μπορούσαν να του παρασχεθεί μακροχρόνια περίθαλψη.

«Ευτυχώς όμως αυτό δεν χρειάστηκε, καθώς η νέα ειδοποίηση από τους ανθρώπους της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών ανέφερε ότι το ζώο είχε πλέον μετακινηθεί από το σημείο όπου είχε ανανήψει.

Μάλιστα, η ιχνηλασία στο χιόνι έδειξε ότι το ζώο είχε μετακινηθεί κατά μήκος περίπου 500 μέτρων προς δασική περιοχή, ενώ τα ίχνη των πίσω ποδιών ήταν πολύ καθαρά δείχνοντας ότι η αρκούδα δεν είχε συμπτώματα παράλυσης των πίσω ακρών από το βαθύ τραύμα στην κοιλιακή χώρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πρόκειται για το τέταρτο περιστατικό παγίδευσης αρκούδας σε παράνομη θηλιά μέσα στο 2019 και πέμπτο συνολικά τα τελευταία δύο χρόνια!

Η χρήση της παγίδας είναι παράνομη είτε πρόκειται για κυνήγι είτε ως μέσο αποτροπής ζημιών στην .

Το έργο LIFE ARCPROM υλοποιείται σε τέσσερις προστατευόμενες περιοχές σε Ελλάδα (Εθνικά Πάρκα Πρεσπών, Ροδόπης και Βόρειας Πίνδου) και Ιταλία (Εθνικό Πάρκο Majella στην περιφέρεια του Αμπρούτζο) με τη συμμετοχή των αρμόδιων Φορέων Διαχείρισης. Στόχος του είναι η βελτίωση της συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας και μία από της πιο κομβικές δράσης του η λειτουργία Ομάδων Άμεσης Επέμβασης για την Αρκούδα σε Ελλάδα και Ιταλία.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Η ποδηλασία της Νίκης Βόλου έτρεξε για τη “Φλόγα” #ποδηλασίαΝίκηςΒόλου - https://t.co/FE3NdPFOqP -

  • Διανομή προϊόντων #ΤΕΒΑ στα Προπύλαια του Δημοτικού Σταδίου Βελεστίνου #ΤΕΒΑ - https://t.co/tpkKe3pY24 -

  • Αλβανός πέταξε σε οικόπεδο στη Σκιάθο σίδερα και ηλεκτρικές συσκευές #ΣυνελήφθηΑλβανός - https://t.co/lMSm9XxmEj -

"Αλιεύοντας" την είδηση