Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ » Βανδαλισμοί στις φωλιές της καρέτα καρέτα
Βανδαλισμοί στις φωλιές της καρέτα καρέτα

Βανδαλισμοί στις φωλιές της καρέτα καρέτα

Με 2.500 φωλιές από τα τέλη Μαΐου, η περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου αναδεικνύεται για 4η χρονιά η κυριότερη περιοχή ωοτοκίας της καρέτα καρέτα στη χώρα μας.

Η σημαντική αυτή επιτυχία, ωστόσο, αμαυρώνεται από τους συστηματικούς δαλισμούς στις φωλιές, με τους οποίους έρχονται αντιμέτωποι όσοι εργάζονται για την προστασία του απειλούμενου είδους. Οι εστιάζονται κυρίως στην περιοχή Καλού ερού και φαίνεται ότι σχετίζονται με τα συμφέροντα τοπικών επιχειρήσεων, αλλά και τη «δαιμονοποίηση» των υπό θέσπιση μέτρων προστασίας της περιοχής.

Στην περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου λοιπόν συντελείται και φέτος ένα μικρό θαύμα. Σύμφωνα με τον Σύλλογο Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩ, από τις 15 Μαΐου έως σήμερα, σε μια παραλιακή ζώνη 10 χλμ. στον Κυπαρισσιακό Κόλπο έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 2.500 φωλιές του σπάνιου και προστατευόμενου είδους. «Είναι η τέταρτη χρονιά που η περιοχή ξεπερνά τη Ζάκυνθο στον αριθμό των φωλιών», σημειώνει η Πολύμνια Νεστορίδου, υπεύθυνη του προγράμματος του ΑΡΧΕΛΩΝ στην περιοχή.

Ωστόσο τα καλά νέα άζουν οι φωλιών, που φέτος έχουν λάβει πρωτόγνωρες διαστάσεις. «Μόλις εντοπιστεί μια φωλιά στην άμμο, τοποθετείται από επάνω ένα προστατευτικό μεταλλικό πλέγμα, γύρω καλάμια, ώστε να μη θηρεύονται τα αυγά από αλεπούδες και άλλα ζώα και ειδική σήμανση. Φέτος όμως στην περιοχή του Καλού Νερού έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 150 δαλισμοί: καταστρέφουν τις περιφράξεις, με αποτέλεσμα να “χάνουμε” στο σημείο της φωλιάς και τα χελωνάκια, όταν γεννηθούν, να αποπροσανατολίζονται από τα φώτα και να κατευθύνονται στο δρόμο αντί για τη . Εκεί είτε θα πεθάνουν, ή θα τα σκοτώσουν άλλα ζώα, ή θα τα πατήσουν διερχόμενα αυτοκίνητα. Υπήρχαν ακόμα και περιπτώσεις καταστροφής αυγών».

Πριν από ένα μήνα ο ΑΡΧΕΛΩΝ απευθύνθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και στις τοπικές αστυνομικές αρχές ζητώντας βοήθεια. Ωστόσο ο εντοπισμός των υπαιτίων δείχνει… αδύνατος! «Πολλοί από τους βανδαλισμούς γίνονται στοχευμένα, σε περιοχές όπου υπάρχουν ξαπλώστρες. Οταν με τη βοήθεια εθελοντών υπήρξε καλύτερη φύλαξη, τότε οι βανδαλισμοί “μετακινήθηκαν” βορειότερα, σε πιο σκοτεινά σημεία της ς», λέει η κ. Νεστορίδη.

Να σημειωθεί ότι η Ε.Ε. έχει παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωδικαστήριο για την απουσία μέτρων προστασίας του απειλούμενου είδους στην Κυπαρισσία, ασκώντας πίεση για τη θέσπιση ενός αυστηρού πλαισίου προστασίας. Πρόσφατα το θέσπισε περιορισμούς, ενόψει της υπογραφής προεδρικού διατάγματος.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση