Βρίσκεστε εδώ:  / ΔΙΑΤΡΟΦΗ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ / Το υδατικό αποτύπωμα των τροφίμων
Το υδατικό αποτύπωμα των τροφίμων

Το υδατικό αποτύπωμα των τροφίμων

Είναι βέβαιο ότι η διατροφή μας έχει σοβαρές περιβαλλοντικές συνέπειες. Τα αέρια που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τα οποία παράγονται και απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια παραγωγής και μεταφοράς τροφίμων, έχουν μελετηθεί ενδελεχώς. Αναρωτηθήκατε, άραγε, ποτέ ποια είναι η επίδραση του υδατικού αποτυπώματος που αφήνει η παραγωγή των αγαπημένων σας εδεσμάτων;

Για τις ανάγκες μιας έρευνας, τα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Nutrients, μελετήθηκαν τα υδατικά της διατροφής 9.341 ενηλίκων Αυστραλών, η οποία περιελάμβανε περισσότερα από 5.000 . Μετρήθηκε η ποσότητα του νερού που χρησιμοποιήθηκε κατά την παραγωγή κάθε τροφίμου, καθώς και η ποσότητα νερού που υπήρχε στον τόπο προέλευσής του. Όπως διαπιστώθηκε, η μέση αυστραλιανή διατροφή είχε υδατικό αποτύπωμα που ανερχόταν σε 362 λίτρα ημερησίως. Αυτό ήταν χαμηλότερο για τις γυναίκες και τους άνω των 71 ετών.


Για την κατασκευή μιας πλάκας σοκολάτας γάλακτος χρειάζονται 21 λίτρα νερού

Το υδατικό αποτύπωμα περιλαμβάνει τα λίτρα νερού που δαπανήθηκαν για την παραγωγή του τροφίμου, πολλαπλασιασμένα με έναν παράγοντα ο οποίος εξαρτάται από το αν η λειψυδρία στην τοποθεσία προέλευσης του νερού είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη από τον παγκόσμιο μέσον όρο.

με μεγαλύτερο υδατικό αποτύπωμα είναι τα αμύγδαλα, τα ξηρά βερίκοκα και τα δημητριακά, στα οποία περιλαμβάνεται και το γλυκό ρύζι. Αντιθέτως, όπως το ολικής άλεσης, η βρώμη και τα ρεβίθια έχουν μικρό υδατικό αποτύπωμα.

To 25% του υδατικού αποτυπώματος της διατροφής των Αυστραλών που συμμετείχαν στην προήλθε από μη αναγκαία τρόφιμα και αναψυκτικά, όπως κέικ, μπισκότα, σακχαρούχα αναψυκτικά και οινόπνευμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα ποτήρι κρασί έχει υδατικό αποτύπωμα 41 λίτρα, μία μερίδα πατατάκια 23 λίτρα, ενώ μια μικρή σοκολάτα γάλακτος 21 λίτρα. Η καλύτερη λύση για όποιον θέλει να περιορίσει το υδατικό αποτύπωμα της διατροφής του είναι να μειώσει τα μη αναγκαία τρόφιμα, τα οποία ούτως ή άλλως συνδέονται με την , και να στραφεί σε πιο υγιεινές επιλογές, που θα καλύψουν τις ενεργειακές του ανάγκες. Έτσι, άλλωστε, θα περικόψει και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • #διακομιδή 35χρονης και βρέφους από τις Β. Σποράδες στο Βόλο #διακομιδή - https://t.co/ZLwth33Q3M -

  • Πτυχιακές και Διπλωματικές εξετάσεις στην Σχολή Βυζ. Μουσικής της Μητροπόλεως Δημητριάδος - https://t.co/GGuqGUaGqK… -

  • Εγκαινιάστηκε το Πολιτιστικό Κέντρο Καλών Νερών #ΠολιτιστικόΚέντροΚαλώνΝερών - https://t.co/QFzt00Tzjb -

"Αλιεύοντας" την είδηση