Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ » Το Οικολογικό Δίκτυο για τις Σκουριές Χαλκιδικής
Το Οικολογικό Δίκτυο για τις Σκουριές Χαλκιδικής

Το Οικολογικό Δίκτυο για τις Σκουριές Χαλκιδικής

Με αφορμή την ανακοίνωση της Eldorado Gold ότι αναστέλλει την επένδυση στις Σκουριές και τη σημερινή συνέντευξη του κ. Πολ Ράιτ, διευθύνοντα συμβούλου της Eldorado Gold, το Οικολογικό Δίκτυο καλεί την ελληνική κυβέρνηση να επιμείνει στην τήρηση των υποχρεώσεων που προκύπτουν από την υπογραφή των συμβολαίων μεταξύ της μεταλλευτικής εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» και του ελληνικού δημοσίου το 2008.

Σύμφωνα με αυτές, η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» είναι υποχρεωμένη να αναπτύξει μεταλλουργία στην περιοχή και να παράγει χρυσό με τη μέθοδο της ακαριαίας τήξης μέσα στα επόμενα χρόνια και να τηρήσει μια σειρά συμβατικών υποχρεώσεων για τις οποίες εδώ και χρόνια επαίρεται για την εκπλήρωσή τους: την προστασία του τος και την ευημερία της κοινωνίας.

Από τα λεγόμενα του κ. Πολ Ράιτ στη σημερινή συνέντευξη, μπορεί κάποιος να συμπεράνει ότι η «Ελληνικός Χρυσός» στο εξής θα πρέπει να κοιτάξει το συμφέρον της και να αφήσει το και την κοινωνία να τα φροντίσει η κυβέρνηση, η οποία πριν από μερικούς μήνες «ανακάλεσε ή ανέστειλε ορισμένες βασικές άδειες χωρίς κανένα προφανή λόγο» και δεν είναι συνεπής ως προς την «εκπλήρωση από πλευράς του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και λοιπών Δημόσιων υπηρεσιών των υποχρεώσεών τους για την έκδοση των απαιτούμενων αδειών και εγκρίσεων». Έτσι, με κομψό τρόπο («οι άδειες δεν θα πρέπει να είναι όμηροι σε πολιτικές παρεμβάσεις και σε κάθε άλλη ατζέντα από διαφωνούσες μειοψηφίες») δίνει το τελεσίγραφο στην κυβέρνηση ότι θα αναστείλει (ή θα παγώσει) τις επενδύσεις της στην Ελλάδα εάν δεν λυθούν τα θέματα που συνδέονται με την αδειοδότηση της μονάδας στις Σκουριές.

Πάντως, ο κ. Ράιτ δεν είπε κάτι σχετικό με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία αναφέρει ότι η Σύμβαση με την οποία η «Ελληνικός Χρυσός» απόκτησε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας  το 2003 αντί του ποσού των 15,3 εκατ. ευρώ, είναι παράνομη και ότι πρέπει να γίνει επανεκτίμηση του ποσού που θα πρέπει η «Ελληνικός Χρυσός» να καταβάλει, μαζί με τους νόμιμους φόρους για τους οποίους είχε απαλλαγεί όταν απόκτησε τα μεταλλεία, κάτι που αποτελεί συμβατική υποχρέωση, την οποία η εταιρία του πρέπει να τηρήσει.

Το Οικολογικό Δίκτυο εκτιμά ότι η Eldorado Gold, γνωρίζοντας πολύ καλά τις απαιτήσεις του 3ου Μνημονίου «για την πλήρη θέσπιση δευτερογενούς νομοθεσίας έως τον Ιούνιο του 2016, ώστε να εξασφαλιστεί ότι η νομοθεσία θα διευκολύνει αποτελεσματικά τις επενδύσεις, θα απλουστεύσει και θα συντομεύσει τις διαδικασίες σχεδιασμού, ενώ θα προβλέπει τις αναγκαίες διασφαλίσεις» (Ν. 4336/2015, ΦΕΚ αρ. φύλλου 94, τεύχος Α, σελ. 1028) και ότι είναι δύσκολο -αν όχι ακατόρθωτο- να τηρήσει τους όρους που προέβλεπε η σύμβαση μεταβίβασης των Μεταλλείων Κασσάνδρας που κυρώθηκε με τον νόμο 3220/2004, πιέζει, ώστε αυτή να αλλαχθεί προς όφελός της. Διαφορετικά, η μη εκπλήρωση από οποιοδήποτε μέρος των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη σύμβαση ενδέχεται να δημιουργήσει αιτίες καταγγελίας της, αναστροφής της μεταβίβασης και έκπτωση της «Ελληνικής Χρυσός» από το έργο χωρίς καταβολή αποζημίωσης.

Η ελληνική κυβέρνηση, πέρα από το να αντισταθεί στον ιδιότυπο εκβιασμό, θα πρέπει άμεσα να καταρτίσει πρόγραμμα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στην περιοχή, να εξασφαλίσει κονδύλια μέσα και από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για τη συνέχιση του έργου της αποκατάστασης της περιοχής από τις εναποθέσεις τοξικών αποβλήτων από προηγούμενες μεταλλευτικές δραστηριότητες (εποχή Μποδοσάκη, ΜΕΤΒΑ, TVX) που άφησαν φεύγοντας κατεσμένες περιοχές, να αποκαταστήσει την οικολογική καταστροφή στον Κάκαβο, να υποστηρίξει τις οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής που υπέστησαν πλήγμα, όπως ο τουρισμός, η δασοκομία, η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία και να ενισχύσει νέες μορφές κοινωνικής ς.

Το Οικολογικό Δίκτυο υποστηρίζει ένα μοντέλο οικονομικής δραστηριότητας που δεν θα έχει επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής, ούτε και θα αποτελεί «αρπαχτή» για λίγα χρόνια, αλλά θα αναδεικνύει το ιδιαίτερο φυσικό της κάλος, τα πολιτισμικά αγαθά και τα τοπικά αγροτικά προϊόντα βιολογικής παραγωγής της περιοχής. Τα αρχαιολογικά ευρήματα που συνδέονται με τον Αριστοτέλη θα πρέπει να αναδειχθούν, παράλληλα με την ανάδειξη του φιλοσοφικού του έργου, σε με ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια. Επίσης, η πύλη εισόδου στο πρέπει να τύχει ειδικού σχεδιασμού.

Πρέπει να πάψει ο κάθε «επενδυτής» να παρουσιάζει τις θέσεις εργασίας ως δόλωμα και να κρύβει την παγίδα της ληστρικής εκμετάλλευσης και της περιβαλλοντικής καταστροφής ενώ διχάζει τους κατοίκους και τους οδηγεί σε έντονη αντιπαράθεση για κάτι που θα έπρεπε να είναι κοινός σκοπός, δηλαδή η αειφορία των οικοσυστημάτων και η ευημερία όλων όσων ζουν, εργάζονται και επισκέπτονται την περιοχή.

Το Οικολογικό Δίκτυο καλεί την κυβέρνηση να μην υποκύψει στον εκβιασμό της Eldorado Gold, να προστατέψει το περιβάλλον, τα δάση, τα νερά και το της Χαλκιδικής και να επιμείνει στην τήρηση των υποχρεώσεων που προκύπτουν από την υπογραφή των συμβολαίων μεταξύ της μεταλλευτικής εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» και του ελληνικού δημοσίου το 2008.

Επίσης καλεί τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής σε κλιμάκωση των αγώνων καθώς και στην οργάνωση μιας ευρείας διαβούλευσης σε αυτές τις κατευθύνσεις για την κατάρτιση ενός σχεδίου που να αποτελέσει το πρόπλασμα της μετάβασης από την καταστροφική μεταλλευτική εκμετάλλευση της ΒΑ Χαλκιδικής στη βιώσιμη ευημερία.

Το Οικολογικό Δίκτυο είναι ένα φόρουμ πολιτικού διαλόγου για το του υ χώρου και την κοινή δράση για την αντιμετώπιση των αιτίων και όχι μόνο των συμπτωμάτων της ς.
Προέκυψε από την αναγκαιότητα για μια ενεργό δικτύωση των ανθρώπων της πολιτικής οικολογίας, που θα δίνει έμφαση στην αποφασιστική υποστήριξη της οικολογικής σκέψης, του άλλου τρόπου ζωής και των πάγιων οικολογικών προτάσεων, που βασίζονται στην πλανητική συνείδηση αλλά δίνουν και άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις στη ζωή, εξασφαλίζοντας μια βιώσιμη προοπτική και την ευημερία ανθρώπων και φύσης. Δικτύωση των ανθρώπων που δεν αρκούνται στο να συζητούν θεωρητικά μέσα σε αίθουσες ή από τον υπολογιστή τους αλλά συμμετέχουν τοπικά σε πρωτοβουλίες, ομάδες και σχήματα που διαμορφώνουν την καθημερινότητα και το μέλλον μας.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση