Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ » Τιμές ρεκόρ στην άνοδο της θαλάσσιας στάθμης
Τιμές ρεκόρ στην άνοδο της θαλάσσιας στάθμης

Τιμές ρεκόρ στην άνοδο της θαλάσσιας στάθμης

Με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 2.800 ετών ανεβαίνει η στάθμη των θαλασσών, σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική , η οποία επισημαίνει ότι το φαινόμενο αυτό δεν θα συνέβαινε χωρίς τη συμβολή της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Μεταξύ 1900 και 2000, η στάθμη των θαλασσών αυξήθηκε κατά 14 εκατοστά, σύμφωνα με τη μελέτη του Πανεπιστημίου Ράτγκερς στο Νιου Τζέρσεϊ, που αναφέρει ότι η άνοδος αυτή θα περιοριζόταν στα τρία εκατοστά, αν δεν συνυπολογιζόταν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. «Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών στον 20ό αιώνα υπήρξε μοναδική, συγκρινόμενη με εκείνη των τελευταίων τριών χιλιετιών, ενώ η άνοδος τις τελευταίες δύο δεκαετίες ήταν ακόμη ταχύτερη» λέει ο επικεφαλής της μελέτης, Ρόμπερτ Κοπ. Η μελέτη προβλέπει επίσης ότι η στάθμη της ς θα σημειώσει άνοδο της τάξης των 50 έως 130 εκατοστών μέσα στον 21ο αιώνα, εφόσον ο συνεχίσει να χρησιμοποιεί καύσιμα. Ακόμη, όμως, και αν τα καύσιμα εγκαταλείπονταν, η στάθμη της ς θα συνέχιζε την άνοδό της κατά 30 με 60 εκατοστά, μέχρι το τέλος του αιώνα.

Η του Ράτγκερς, σε συν με το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο του ουντς Χόουλ και το Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ στη Γερμανία, βασίστηκε στην καταγραφή της στάθμης των θαλάσσιων υδάτων σε 24 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, καθώς και σε στοιχεία μετρήσεων της παλίρροιας 66 σημείων για τα τελευταία 300 χρόνια.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση