Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ » Τιμές ρεκόρ στην άνοδο της θαλάσσιας στάθμης
Τιμές ρεκόρ στην άνοδο της θαλάσσιας στάθμης

Τιμές ρεκόρ στην άνοδο της θαλάσσιας στάθμης

Με τον τχύτερο ρυθμό των τελευτίων 2.800 ετών ανεβαίνει η , σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική , η οποία επισημαίνει ότι το φαινόμενο αυτό δεν θα συνέβαινε χωρίς τη συμβολή της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Μεταξύ 1900 και 2000, η αυξήθηκε κατά 14 εκαά, σύμφωνα με τη μελέτη του Πανεπιστημίου Ράτγκερς στο Νιου Τζέρσεϊ, που αναφέρει ότι η αυτή θα περιοριζόταν στα τρία εκαά, αν δεν συνυπολογιζόταν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. «Η της στάθμης των θαλασσών στον 20ό αιώνα υπήρξε μοναδική, συγκρινόμενη με εκείνη των τελευταίων τριών χιλιετιών, ενώ η άνοδος τις τελευταίες δύο δεκαετίες ήταν ακόμη ταχύτερη» λέει ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Ρόμπερτ Κοπ. Η μελέτη προβλέπει επίσης ότι η στάθμη της θάλασσας θα σημειώσει άνοδο της τάξης των 50 έως 130 εκατοστών μέσα στον 21ο αιώνα, εφόσον ο άνθρωπος συνεχίσει να χρησιμοποιεί ορυκτά καύσιμα. Ακόμη, όμως, και αν τα ορυκτά καύσιμα εγκαταλείπονταν, η στάθμη της θάλασσας θα συνέχιζε την άνοδό της κατά 30 με 60 εκατοστά, μέχρι το τέλος του αιώνα.

Η του Ράτγκερς, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο του Γουντς Χόουλ και το Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ στη Γερμανία, βασίστηκε στην καταγραφή της στάθμης των θαλάσσιων υδάτων σε 24 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, καθώς και σε στοιχεία μετρήσεων της παλίρροιας 66 σημείων για τα τελευταία 300 χρόνια.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση