Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ » Συμμαχία για το Νερό: Αντιφατικές οι ανακοινώσεις φορέων για το φυτοπλαγκτόν
Συμμαχία για το Νερό: Αντιφατικές οι ανακοινώσεις φορέων για το φυτοπλαγκτόν

Συμμαχία για το Νερό: Αντιφατικές οι ανακοινώσεις φορέων για το φυτοπλαγκτόν

Συνέλευση πραγματοποίησε η Συμμαχία για το ερό την Τρίτη 27 Ιουνίου. Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν το θέμα της έξαρσης του φυτοπλαγκτόν στις ακτές του Παγασητικού, τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού, τη χλωρίωση των πηγαίων νερών των χωριών του Πηλίου, την πολιτική της ΔΕΥΑΜΒ σε ότι αφορά τις οφειλές καταναλωτών και τις διακοπές ς αλλά και τις επικείμενες στα τιμολόγια ύδρευσης όλης της χώρας σαν της εφαρμογής της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τους ενιαίους κανόνες τιμολόγησης-κοστολόγησης των υπηρεσιών ύδατος.

Σε ό,τι αφορά του φυτοπλαγκτόν σημειώθηκαν δυο αντικειμενικά γεγονότα που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει:

-Πρώτον, η επί μήνες ρύπανση του Παγασητικού με αστικά λύματα και τόνους αμμωνίας λόγω της πλημμελούς λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού.

-Δεύτερον, ότι το φαινόμενο φέτος είναι ιδιαίτερα έντονο και εμφανίζεται σε πολλές περιοχές, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια.

Όμως δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να δει ότι οι μέχρι τώρα ανακοινώσεις των αρμόδιων φορέων (ΔΕΥΑΜΒ, Δ/νση Υγείας, ΤΕΕ), είναι αντιφατικές: πότε η ρύπανση υπερβαίνει τα επιτρεπτά όρια (μετρήσεις Φεβρουαρίου στην έξοδο των ), πότε ο Παγασητικός καθάρισε ως δια μαγείας, χωρίς να εξηγήσουν με ποια περιορίστηκε το πρόβλημα και πότε δεν δίνουν στη δημοσιότητα τις μετρήσεις. Όλα αυτά τα κόλπα και οι συνεχείς μετατοπίσεις τους καθιστούν αναξιόπιστους, αλλά δείχνουν και ανευθυνότητα, καθώς γίνονται μικροπολιτικά παιχνίδια για ένα θέμα που αφορά στη δημόσια υγεία.

Αναγνωρίζοντας ότι η εμφάνιση του φυτοπλαγκτόν είναι φαινόμενο με πολλές παραμέτρους απαιτείται η έγκυρη και επιστημονική μελέτη του φαινομένου έτσι ώστε να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν οι πραγματικές αιτίες που το προκαλούν.

Την ίδια ώρα καθολικό αίτημα της κοινωνίας είναι από τη μια η λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού στο μέγιστο βαθμό και από την άλλη η προστασία της ς από κάθε είδους ρύπανση (βιομηχανικά λύματα κ.ο.κ.).

Σε ό,τι αφορά τις επικείμενες στα τιμολόγια της ύδρευσης σε όλη τη χώρα, σημειώθηκε ότι πρόκειται για ακόμη ένα μέτρο στο πλαίσιο της μνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησης που θα πλήξει τα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας. Παράλληλα η ΚΥΑ αποτελεί μια νομοθετική τομή που μετατρέπει το νερό σε εμπόρευμα.

Η Συμμαχία για το ερό θα συνεχίσει τον αγώνα της με στόχο την προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος αλλά του νερού ως κοινωνικό και δημόσιο αγαθό, ως αναφαίρετο δικαίωμα για τους ανθρώπους και τη .

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση