Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ » Στο εθνικό πρόγραμμα μετρήσεων ραδονίου συμμετέχει ο Δήμος Βόλου
Στο εθνικό πρόγραμμα μετρήσεων ραδονίου συμμετέχει ο Δήμος Βόλου

Στο εθνικό πρόγραμμα μετρήσεων ραδονίου συμμετέχει ο Δήμος Βόλου

Στο εθνικό πρόγραμμα μετρήσεων ραδονίου της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας συμμετέχει ο Δήμος Βόλου, τα αποτελέσματα του οποίου θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός εθνικού χάρτη ραδονίου, γεγονός που αποτελεί συμβατική υποχρέωση της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το ραδόνιο είναι ένα φυσικό ραδιενεργό αέριο, το οποίο προέρχεται από τη διάσπαση του ουρανίου και στη συνέχεια του ραδίου. Λόγω της παρουσίας του ουρανίου στο έδαφος και σε πετρώματα, καθώς και στα προερχόμενα από αυτά οικοδομικά υλικά, το ραδόνιο βρίσκεται παντού και αποτελεί μέρος της φυσικής ραδις.

Το ραδόνιο είναι αέριο, άχρωμο, άοσμο, άγευστο και αδρανές. Από τη στιγμή που παράγεται, το αέριο ραδόνιο διαφεύγει από τους πόρους και τις ρωγμές των πετρωμάτων και εισέρχεται στην ατμόσφαιρα όπου διαχέεται γρήγορα. Το ραδόνιο που εκλύεται από το έδαφος έχει πολλές οδούς εισόδου σε ένα κτίριο:

  - τις μικρορωγμές που υπάρχουν στο τσιμεντένιο δάπεδο

  - τα κενά ή ρωγμές που υπάρχουν στους τοίχους

 -  τα κενά στα σημεία σύνδεσης τοίχου δαπέδου

  - τα διάκενα στα ξύλινα πατώματα

  - τα κενά στα σημεία εισόδου των σωλήνων ύδρευσης και αποχέτευσης

  - τα διάκενα στις πόρτες και τα παράθυρα

Η συγκέντρωση ραδονίου στον εσωτερικό χώρο ενός κτιρίου επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Οι κυριότεροι από αυτούς είναι:

  - ο ρυθμός εκροής ραδονίου από το έδαφος

   -το είδος θεμελίωσης της οικοδομής πάνω στο έδαφος

  - το ύψος της κατοικίας από το έδαφος

  - η εκροή του ραδονίου από τα οικοδομικά υλικά και μάλιστα από τις εσωτερικές επιφάνειες

  - ο εξαερισμός

  - η διαφορά πίεσης ανάμεσα στο εσωτερικό της κατοικίας και στο εξωτερικό περιβάλλον

ια μία τυπική ισόγεια κατοικία, οι συνεισφορές του εδάφους, των οικοδομικών υλικών και του εξωτερικού αέρα στην συγκέντρωση του ραδονίου είναι αντίστοιχα ~60%, ~20 % και ~20 %, ενώ για τα υψηλότερα πατώματα σε πολυώροφα κτίρια, τα ποσοστά γίνονται ~0 %, ~50 % και ~50 %.

Το ραδόνιο εισέρχεται στον ανθρώπινο οργανισμό με την αναπνοή. Οι επιπτώσεις στο αναπνευστικό σύστημα οφείλονται περισσότερο στα θυγατρικά ισότοπα του ραδονίου παρά στο ίδιο το ραδόνιο. Επειδή το ραδόνιο είναι χημικά αδρανές και ο ημιζωής του είναι μεγάλος συγκρινόμενος με το χρόνο της αναπνοής, μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό από το εισπνεόμενο ραδόνιο προλαβαίνει να διασπαστεί μέσα στους πνεύμονες. Αντίθετα όμως, τα τέσσερα θυγατρικά του ραδονίου (Po-218, Pb-214, Bi-214 και Po-214) δεν είναι αδρανή αέρια και λίγο μετά το σχηματισμό τους προσκολλώνται σε αιωρούμενα (αεροζόλ), τα οποία με την εισπνοή επικάθονται στο πνευμονικό επιθήλιο. Ακολουθεί διάσπασή τους μέσα στους πνεύμονες, με εκπομπή κυρίως σωματιδίων άλφα, που μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στις ευαίσθητες κυψελίδες του πνεύμονα, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα ς καρκίνου.

Λόγω των βιολογικών επιπτώσεών του, το ραδόνιο θεωρείται ισχυρός καρκινογόνος παράγων και κατατάσσεται στην κορυφή της αντίστοιχης κατηγορίας σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO/IARC 1988).

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) παρέχει τη δυνατότητα μέτρησης δοσιμέτρων ραδονίου. Τα δοσίμετρα που χρησιμοποιούνται βασίζονται στους ανιχνευτές ιχνών. Oι παθητικοί ανιχνευτές ιχνών αποτελούν μία από τις μεθόδους επιλογής για ολοκληρωτικές της συγκέντρωσης του ραδονίου στον εσωτερικό αέρα κατοικιών, και αυτό γιατί είναι μία απλή και οικονομική τεχνική. Το δοσίμετρο (δοχείο με τον ανιχνευτή) τοποθετείται σε κάποιο σημείο της κατοικίας και αφήνεται εκεί για διάστημα από 1 μήνα έως και 1 χρόνο.

Στο Δήμο Βόλου θα τοποθετηθούν σε ισόγειες κατ και κατοικίες πρώτου ορόφου, συνολικά 55 δοσίμετρα, με την παρακάτω κατάταξη ανά Δημοτική Ενότητα:

Δημοτική Ενότητα Βόλου: 18,

Δημοτική Ενότητα ς: 5,

Δημοτική Ενότητα Αισωνίας: 4,

Δημοτική Ενότητα Αρτέμιδας 4,

Δημοτική Ενότητα Ιωλκού 3,

Δημοτική Ενότητα Μακρινίτσας 2,

Δημοτική Ενότητα Νέας Αγχιάλου 5,

Δημοτική Ενότητα Νέας Ιωνίας 11,

Δημοτική Ενότητα ς 3

Τα δοσίμετρα αυτά (στο μέγεθος σπιρτόκουτου), τοποθετούνται από υπάλληλο του Δήμου σε κάποιο σημείο μέσα στο σπίτι και πρέπει να παραμείνουν εκεί για 6 μήνες. Στη συνέχεια συλλέγονται πάλι από υπάλληλο του Δήμου και θα αποσταλούν στην Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για μέτρηση.

Όσοι κάτοικοι ζουν σε ισόγεια κατοικία ή κατοικία πρώτου ορόφου, και θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μέτρησης ραδονίου, παρακαλούνται να προσέλθουν στο ραφείο Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Προγραμματισμού του Δήμου Βόλου (σοφίτα του κτιρίου Σπίρερ, Μικρασιατών 81, κα. Καραϊσκου Εύη) με την ταυτότητά τους μέχρι τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015 για να δηλώσουν συμμετοχή. Σε περίπτωση μεγάλης συμμετοχής πολιτών, θα πραγματοποιηθεί κλήρωση ανοιχτή στο κοινό. Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι η τοποθέτηση δοσίμετρων δεν μπορεί να γίνει σε κατοικίες που γειτνιάζουν.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση