Βρίσκεστε εδώ:  / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ / Συντριπτική στήριξη των Ελλήνων στην ανάγκη συλλογικής δράσης για την κλιματική αλλαγή
Συντριπτική στήριξη των Ελλήνων στην ανάγκη συλλογικής δράσης για την κλιματική αλλαγή

Συντριπτική στήριξη των Ελλήνων στην ανάγκη συλλογικής δράσης για την κλιματική αλλαγή

Τη Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου ξεκινάει στο Παρίσι, η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υπογραμμίσει την κρίσιμη σημασία της επίτευξης μιας δίκαιης, φιλόδοξης και νομικά δεσμευτικής παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα. Και σύμφωνα με την τελευταία σχετική έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, οι Έλληνες πολίτες συμφωνούν

Συγκεκριμένα: Σχεδόν 9 στους 10 ερωτώμενους στην πιστεύουν ότι η είναι ένα «πολύ σοβαρό» πρόβλημα (87%, ποσοστό πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο στην ΕΕ, που είναι 69%).

Περίπου 6 στους 10 λένε ότι υπεύθυνες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην ΕΕ είναι οι εθνικές κυβερνήσεις, αριθμός υψηλότερος από οποιουδήποτε άλλου κράτους μέλους (61%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο στην ΕΕ, που είναι 42%).

Μόνο 4 στους 10 λένε ότι έχουν προβεί προσωπικά σε κάποια ενέργεια για την τη κλιματικής αλλαγής τους τελευταίους 6 μήνες.

Ωστόσο, όταν τους παρουσιάζεται ένας κατάλογος με πρακτικά μέτρα, ο αριθμός αυτός αυξάνεται στο 89%, γεγονός που υποδεικνύει ότι πολλοί ερωτώμενοι δεν συσχετίζουν ορισμένες ενέργειες με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Για παράδειγμα, σχεδόν οι μισοί έχουν αγοράσει τοπικά και εποχιακά είδη διατροφής, όποτε τους δόθηκε η δυνατότητα (47%, +12 ποσοστιαίες μονάδες από το 2013). Άλλες ενέργειες περιλαμβάνουν:

• Προσπάθεια μείωσης των σκουπιδιών και τακτικού διαχωρισμού τους για ανακύκλωση (69%, +7 ποσοστιαίες μονάδες από το 2013)

• Προσπάθεια ελάττωσης της κατανάλωσης αντικειμένων μίας χρήσης, όποτε είναι δυνατό (40%, +9 ποσοστιαίες μονάδες από το 2013)

Περισσότεροι από τα δύο τρίτα των ερωτώμενων πιστεύουν ότι είναι «πολύ σημαντικό» η κυβέρνησή τους να θέσει στόχους για να αυξήσει την ποσότητα της ανανεώσιμης ενέργειας που χρησιμοποιείται έως το 2030 (68% των ερωτηθέντων, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 52%).

Τέλος, η συντριπτική πλειοψηφία (96%) συμφωνεί ότι η της κλιματικής αλλαγής θα είναι αποδοτική μόνο αν όλες οι χώρες του κόσμου ενεργήσουν συλλογικά.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Παράσυρση 12χρονου στην Αγριά #παράσυρσημεμηχανάκι - https://t.co/9cEOooXEsB -

  • Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας - https://t.co/HKjdqTX0sp… -

  • Θερινά δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ Βόλου #ΑστικέςΣυγκοινωνίεςΒόλου - https://t.co/K27VDcMyfX -

"Αλιεύοντας" την είδηση