Βρίσκεστε εδώ:  / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ / Συνέδριο «Οικονομική Κρίση και Περιβάλλον» από ΚΕΔΕ και ΠΑΝΔΟΙΚΟ
Συνέδριο «Οικονομική Κρίση και Περιβάλλον» από ΚΕΔΕ και ΠΑΝΔΟΙΚΟ

Συνέδριο «Οικονομική Κρίση και Περιβάλλον» από ΚΕΔΕ και ΠΑΝΔΟΙΚΟ

Διήμερο συνέδριο με θέμα «Οικονομική Κρίση και Περιβάλλον» ππραγνματοποιούν ΚΕΔΕ και ΠΑΝΔΟΙΚΟ αύριο Σάββατο και μεθαύριο Κυριακή, στις 10.45 το πρωί, στο Συνεδριακό Κέντρο “Forum”.

Πρόκειται για το 25ο Συνέδριο του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων και της ΚΕΔΕ, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σήμερα στελέχη της ΚΕΔΕ και του ΠΑΝΔΟΙΚΟ αναφέρθηκαν στο ζήτημα του περιβάλλοντος στην κρίση, χαρακτηρίζοντας αρνητικά την χαλάρωση του Κράτους και της Διοίκησης και θετικά την πιο λελογισμένη χρήση καυσίμων για θέρμανση και μετακινήσεις, που έχουν αποτέλεσμα τη μείωση άνθρακα.

Ο Σάββας Χιονίδης, δήμαρχος Κατερίνης, πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ και της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, τόνισε ότι η νσυνεργασία με το ΠΑΝΔΟΙΚΟ γίνεται εδώ και χρόνια και σύμφωνα με δέσμευση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη, η Ένωση Δήμων στηρίζει ζητήματα περιβάλλοντος και συνεργασιών στον τομέα αυτό.

«Το μήνυμα που δίνουμε είναι «σκέψου απλά όπως η φύση». Πέρα από τις αντιθέσεις και τις διαφορετικές απόψεις προκύπτει σύνθεση απόψεων και ισορροπία. Πιστεύουμε ότι θα βγουν χρήσιμα συμπεράσματα από το Συνέδριο για την κοινωνία και το περιβάλλον», ανέφερε.

Το Συνέδριο θέτει θέματα του περιβάλλοντος με την οικονομική διάσταση και όχι την οικονομίστικη και πρέπει να αξιοποιηθούν οι πόροι της φύσης σε συνδυασμό με το κόστος, σημείωσε ο δήμαρχος Κατερίνης. Όπως ανέφερε, διαχρονικά παραδόθηκαν κάποια έργα σημαντικά, με θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον, όπως ο βιότοπος Σερρών.

Σύμφωνα με τον κ. Χιονίδη, ήδη βλέπουμε ότι η γκρίζα οικονομική πραγματικότητα έχει θετικά για το περιβάλλον, καθώς δεν είναι λίγοι όσοι κινούνται με ποδήλατο ή με τα πόδια, μετακινούνται λιγότερα αυτοκίνητα και υπάρχει λελογισμένη χρήση ενέργειας για θέρμανση και ψύξη.

Ο δήμαρχος σημείωσε ότι δεν έχουμε ζυγίσει το θετικό αποτύπωμα στην Ελλάδα της κρίσης, ενώ πρόσθεσε ότι ακόμη και τις εποχές των παχέων αγελάδων τα μέλη του ΠΑΝΔΟΙΚΟ, αγωνίζονταν και συλλαμβάνονταν, γιατί έβλεπαν το τέρας της κοινωνικής και πολιτικής κρίσης να έρχεται.

Ο κ. Χιονίδης δήλωσε ότι η ανησυχητικότερη επίπτωση την περίοδο της κρίσης είναι η χαλάρωση του Κράτους, που δεν κάνει ελέγχους και θέτει δυσμενέστερους όρους για αδειοδοτήσεις και σημείωσε ότι η φτώχεια είναι κακός σύμβουλος, φέροντας ως παράδειγμα τα μικροσωματίδια από τις ανεξέλεγκτες καύσεις τζακιών στα αστικά κέντρα. Από την άλλη, ανέφερε ότι απαλλαχθήκαμε από χιλιάδες τόνους διοξειδίου του άνθρακα, διότι είμαστε πιο φειδωλοί στη χρήση ενέργειας για καύση και κίνηση των αυτοκινήτων.

Ο Νίκος Ασλάνογλου, μέλος του ΠΑΝΔΟΙΚΟ αναφέρθηκε στον αγώνα που κάνει εδώ και 25 χρόνια το Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων, που φέρνει σε επαφή ανθρώπους απ’ όλη την Ελλάδα και στη συνεργασία με την ΚΕΔΕ, αναφέροντας ότι ζητούμενο δεν είναι πάντα η κόντρα με τη Διοίκηση.

Όπως ανέφερε, την κρίση δημιούργησαν κάποιοι και όλοι έχουμε ευθύνες και πρόσθεσε ότι στην περίοδο της κρίσης το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η Διοίκηση.

Παρόντες στη συνέντευξη ήταν η Μαρία Στρέτσκοβιτς διευθύντρια Διοικητικών Υπηρεσιών της ΚΕΔΕ και τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΝΔΟΙΚΟ Κώστας Βολιώτης και Γιώργος Καλιαμπέτσας.

Το θέμα θεωρείται ιδιαίτερα επίκαιρο λόγω της παρατεινόμενης οικονομικής κρίσης, των επιπτώσεών της στο περιβάλλον και της διαδικασίας εφαρμογής του νέου ΕΣΔΑ, των ΠΕΣΔΑ και ΤΣΔΑ και το Συνέδριο απευθύνεται στους Δημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορείς, οικολογικές οργανώσεις κ.λπ., πολίτες και κάθε ενδιαφερόμενο.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ετήσια Επιχειρηματική Επιμορφωτική Συνάντηση του #ΣΒΘΣΕ #ΣΒΘΣΕ - https://t.co/dtroQwhDbk -

  • Υποβολή Δηλώσεων Εφαρμογής για το έτος 2021 (Καν. Ε.Ε. 1257/99  «Δάσωση Γεωργικών Γαιών») - https://t.co/v5wAoL0A1Y… -

  • Η Νίκη Βόλου στηρίζει το έργο της «Φλόγας» - https://t.co/Q8sbxZk9e2 -

"Αλιεύοντας" την είδηση