Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ » Προβολή ντοκιμαντέρ για την καύση σκουπιδιών
Προβολή ντοκιμαντέρ για την καύση σκουπιδιών

Προβολή ντοκιμαντέρ για την καύση σκουπιδιών

Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου καλεί τους πολίτες του Βόλου στην προβολή του ισπανικού ντοκιμαντέρ με τίτλο «Καίγοντας το μέλλον» την Τετάρτη στις 19:00 στην αίθουσα του Μεταξουργείου. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με τις που προκάλεσε η της ς της Ναβάρα, να παραχωρήσει το 2013 άδεια για την καύση 140.000 τόνων απορριμμάτων στην τσιμεντοβιομηχανία Portland – Valderrivas.

Επιστήμονες και κάτοικοι της περιοχής επικαλούμενοι διεθνείς μελέτες μιλούν για τις επιπτώσεις που έχει μία τέτοια δραστηριότητα στο περιβάλλον, την υγεία των κατοίκων, καθώς σε τομείς όπως η γεωργία και η . Έχει, επίσης, ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε το πώς επισημαίνεται η σκόπιμη ασάφεια όσων προωθούν την , αλλά και το πώς αποδομούνται τα συνήθη επιχειρήματα που χρησιμοποιούν οι υπέρμαχοι της. Τέλος, παρουσιάζονται κάποιες εναλλακτικές διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων στο πλαίσιο της επίτευξης του στόχου του zero waste, όπως η αποκομιδή πόρτα – πόρτα.

Το πιο σημαντικό μήνυμα από το οποίο έχουμε πολλά να διδαχθούμε ως πολίτες του Βόλου, προκύπτει από τα γεγονότα που ακολούθησαν δύο χρόνια μετά τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ: οι συγκεκριμένες κοινότητες που αντέδρασαν οργανωμένα ενάντια στα σχέδια της Portland δικαιώθηκαν, καθώς το 2015 πέτυχαν να ανακληθεί η άδεια του εργοστασίου για . Βέβαια, στον αγώνα αυτό ήταν ενωμένοι πολίτες, εργαζόμενοι στο εργοστάσιο, φορείς και δήμοι της περιοχής. Τα συμπεράσματα δικά σας…

Διάρκεια 47 λεπτά. Σκηνοθεσία – παραγωγή: Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Ναβάρα (3 Mugak Batera). Μετάφραση – Υποτιτλισμός: Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου.

Δείτε εδώ το trailer του ντοκιμαντέρ (Πατώντας cc επιλέγουμε την επιλογή ελλληνικών υποτίτλων)

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση