Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ » Πολλά προβλήματα κι εκκρεμότητες για την ανασύσταση της Κάρλας
Πολλά προβλήματα κι εκκρεμότητες για την ανασύσταση της Κάρλας

Πολλά προβλήματα κι εκκρεμότητες για την ανασύσταση της Κάρλας

πραγματοποιήθηκε η ημερίδα του Φορέα Διαχείρισης ς την Παρασκευή 20-11-2015 στο Πνευματικό Κέντρο Βελεστίνου, με θέμα «Προστασία και Διατήρηση της Βιοποικιλότητας της Περιοχής Οικοανάπτυξης ς – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου, στο Πνευματικό Κέντρο Βελεστίνου.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν η πρόεδρος του Φορέα Διαχείριση Ιφιγένεια Κάγκαλου, ο Δημήτρης Νασίκας και εκ μέρους της Περιφέρειας, ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Χατζόπουλος.

Στην ημερίδα έλαβαν μέρος αρκετοί επιστήμονες, οι οποίοι ανέλυσαν θέματα όπως την στην προστατευόμενη περιοχή, τις φυσικοχημικές αναλύσεις νερών των ταμιευτήρων της περιοχής Κα.Μα.Κε.Βε., η επίπτωση του σχεδίου του ταμιευτήρα της λίμνης Κάρλας στον υπόγειο υδροφορέα και εναλλακτικά σενάρια χωροθέτησης των νέων υδρευτικών γεωτρήσεων, κ.α.

Ο , χαιρετίζοντας την ημερίδα υπογράμμισε- μεταξύ άλλων- ότι «Η αναδημιουργία της λίμνης Κάρλας έχει χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο έργο αποκατάστασης υγροτόπου που έχει γίνει ποτέ στην Ευρώπη.

Πρόκειται για μια προσπάθεια που μόνο θετική επίδραση μπορεί να έχει στη χλωρίδα, την πανίδα και το μικροκλίμα της περιοχής μας και ολόκληρης της Θεσσαλίας. Η συγκεκριμένη λίμνη αποτελούσε κάποτε έναν από τους πιο πολυποίκιλους υγροτόπους της Μεσογείου με μεγάλη οικολογική, οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική αξία. Η ανάγκη για αύξηση της καλλιεργήσιμης γης είχε ως την αποξήρανση της λίμνης το 1962.

Εκ των υστέρων βέβαια διαπιστώθηκε ότι οι τραγικές επιπτώσεις αυτής της αποξήρανσης στο της περιοχής ήταν μεγαλύτερες από το όφελος που προσέφερε. Έτσι το 2007 ξεκίνησε με την αρωγή της ΕΕ μια προσπάθεια αναγέννησης, με συνέπεια σήμερα ο υγρότοπος να αποτελεί έναν παράδεισο για πολλά είδη πτηνών. Όλα τα παραπάνω αποτελούν σήμερα πρόσφορο έδαφος για τουριστική αξιο της περιοχής πάντα στο πλαίσιο του αειφόρου και οικολογικού τουρισμού.

Στην περιοχή μας, όπου υπάρχει η λίμνη Κάρλα, με πολλά ακόμη προβλήματα και εκκρεμότητες, το όρος Μαυροβούνιο, και οι εντατικά καλλιεργούμενες γεωργικές εκτάσεις, η επιστημονική, και όχι μόνο, συμβολή του Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Κάρλας είναι πολύτιμη.

Ο Φορέας Διαχείρισης, που έχουμε την τύχη να λειτουργεί στην περιοχή μας, και του οποίου τη συνεργασία πραγματικά επιθυμούμε, έχει ως έργο του την προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φυσικής κληρονομιάς και των πολύτιμων εθνικών φυσικών πόρων της περιοχής.

Προτεραιότητες του Φορέα Διαχείρισης είναι:

-Η διαχείριση και η ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου. Η διαχείριση και ανάδειξη του λιμναίου περιβάλλοντος της Κάρλας και της ευρύτερης περιοχής.

-Η ανάδειξη, η διαχείριση των υφιστάμενων ενδιαιτημάτων της πανίδας – χλωρίδας, με ιδιαίτερη έμφαση της ορνιθοπανίδας της περιοχής.

  • Η ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης μέσω, της ορθολογικής χρήσης των φυσικών πόρων και ιδιαίτερα των υδατικών πόρων της περιοχής.

-Η ανάπτυξη ήπιων μορφών εναλλακτικού τουρισμού. Η εκπαίδευση, ευαισθητο του κοινού και των φορέων για την αρμονική συνύπαρξη ανθρωπίνων δραστηριοτήτων και φυσικών διεργασιών.»

Επίσης παραβρέθηκαν περιφερειακοί σύμβουλοι, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί & τοπικοί σύμβουλοι και πολλοί δημότες.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση