Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ » Πανευρωπαϊκό συνέδριο για την καθαρή ενέργεια στα νησιά από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ)
Πανευρωπαϊκό συνέδριο για την καθαρή ενέργεια στα νησιά από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ)

Πανευρωπαϊκό συνέδριο για την καθαρή ενέργεια στα νησιά από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ)

Η (ΡΑΕ) είναι η Εθνική Ανεξάρτητη και μέσα στις αρμοδιότητές της είναι να εποπτεύει την εγχώρια ενέργειας, να εκπονεί μελέτες, να συντάσσει, να δημοσιεύει εκθέσεις και να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την επίτευξη του στόχου της απελευθέρωσης των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, την προστασία του περιβάλλοντος, την ενεργειακού εφοδιασμού και την ανάπτυξη της εσωτερικής ς ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (PAE), σε συν με τη Γαλλική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (CRE) και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διοργάνωσε στη Ρόδο στις 3-4 Οκτωβρίου 2019, το 3ο «European Forum on Clean Energy for Islands» (Ευρωπαϊκό φόρουμ για την καθαρή ενέργεια για τα νησιά).

Σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συνέδριο συμμετείχε και ο πρόεδρος του Δ.Σ. Σκοπέλου   Άγγελος Ξηντάρης, με σκοπό να ενημερωθεί για την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ().

Το Συνέδριο ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς εξεχόντων προσωπικοτήτων, μεταξύ των οποίων ήταν ο πρόεδρος της ΡΑΕ, ο γενικός γραμματέας Ενέργειας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και ο δήμαρχος Ρόδου.

Την πρώτη μέρα συζητήθηκαν οι Ρυθμιστικές Πτυχές και οι Ευκαιρίες για τα νησιά και αναλύθηκαν:

-Το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο για την Ανάπτυξη των στα νησιά, ο ρόλος των Ενεργειακών Κοινοτήτων και οι Ευκαιρίες που μπορούν να αξιοποιηθούν.

Στην συνέχεια αναπτύχθηκε το θέμα της Ανάπτυξης Υποδομών και Καινοτομίας σε νησιά, όπου ακούστηκαν εισηγήσεις για την Ενεργειακή Ολοκλήρωση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, για τα Ενεργειακά Συστήματα και τις υπάρχουσες υποδομές.

Την δεύτερη ημέρα αναλύθηκαν οι Ενεργειακές Ανάγκες των νησιών και ο Τρόπος Εγγύησης Επιτυχίας του Έργου.

Ακούστηκαν λύσεις για την εξασφάλιση της Επάρκειας και της Ασφάλειας του Εφοδιασμού, τονίστηκε η Άμεση Ανάγκη για % κάλυψη των Ενεργειακών Αναγκών των μικρών νησιών, παρουσιάστηκαν στρατηγικές που εφαρμόζονται σε άλλες περιοχές, τα αποτελέσματα και συμπεράσματα του Ερευνητικού Προγράμματος καθώς και τα ανταγωνιστικά σενάρια για την κατανομή Ενεργειακών Πόρων.

Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν επίσης εισηγήσεις που αφορούσαν την Χρηματοδότηση της Ενεργειακής Μετάβασης στα νησιά της και ενημερώθηκαν για την επιτάχυνση της χρηματοδότησης στον τομέα της ενέργειας καθώς και τις απόψεις των Ενώσεων Παραγωγών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Μέσα από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ, δόθηκε η δυνατότητα τους συνέδρους να ανταλλάξουν πρακτικές και εμπειρίες μεταξύ τους, να αναδείξουν τις καινοτόμες και πρωτοποριακές πολιτικές που εφαρμόζει η Ελλάδα στα Αυτόνομα Ηλεκτρικά Συστήματα των νησιών της, και να ενημερωθούν για τις προοπτικές χρήσης έξυπνων τεχνολογιών που οδηγούν στην Ενεργειακή Απεξάρτηση των νησιωτικών συστημάτων της χώρας μας, προς όφελος των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση