Βρίσκεστε εδώ:  / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ / Πανελλαδική σύσκεψη συλλογικοτήτων ενάντια στην καύση απορριμμάτων
Πανελλαδική σύσκεψη συλλογικοτήτων ενάντια στην καύση απορριμμάτων

Πανελλαδική σύσκεψη συλλογικοτήτων ενάντια στην καύση απορριμμάτων

Στόχος η κλιμάκωση του αγώνα σε όλη την Ελλάδα

Διαδικτυακή σύσκεψη με σκοπό τον πανελλαδικό συντονισμό του κινήματος σε μια εκστρατεία για μια πανελλαδική ημέρα κοινής δράσης ενάντια στην καύση των απορριμμάτων, πραγματοποιήθηκε την 28 Φεβρουαρίου, μετά από πρόσκληση της Πρωτοβουλίας Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών NO BURN και σε συνέχεια του διαλόγου μεταξύ των συλλογικοτήτων, που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπογράφοντες του παρόντος: ΑπΟ Δράσης – Σταγιάτες (Πήλιο), Δυτικό Μέτωπο (Αθήνα), Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην καύση απορριμμάτων, Νέοι για το περιβάλλον (Βόλος), Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου (Κρήτη), Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, , Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου και Περιχώρων, Πρωτοβουλία Πολιτών Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών NO BURN, Χωματερή -Πολίτες Εν Δράσει (Αθήνα, Πετρούπολη), Support Earth (Αθήνα).

Επίσης παραβρέθηκε και ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου.

Απέναντι στο ζοφερό μέλλον, που μας ετοιμάζει με την καύση απορριμμάτων η κυβέρνηση της ΝΔ (συνεχίζοντας την της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ) και θα έχει καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον και τη δημόσια , συνεκτιμήθηκε ότι οι κατά τόπους αντιστάσεις χρειάζεται να συντονίσουν το βηματισμό τους.

Σε αυτή την κατεύθυνση, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μία συντονισμένη εκστρατεία ενημέρωσης, παρεμβάσεων και δράσεων, προσανατολισμένη προς μια πανελλαδική ημέρα δράσης ενάντια στην καύση των απορριμμάτων.

Βασική αιχμή αυτής της κοινής μας δράσης είναι η εναντίωση στην καύση απορριμμάτων που αποτελεί κεντρική επιλογή στο νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ).

Προβλέπεται μάλιστα ρητά η δημιουργία τεσσάρων φαραωνικών μονάδων καύσης πανελλαδικής εμβέλειας και ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία εγκαταστάσεων καύσης σε πολλές από τις 43 νέες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) που βασικό τους θα είναι η παραγωγή απορριμματογενούς καυσίμου (SRF-).

Οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι που επιλέγουν αυτό το πεδίο σήμερα ως πηγή κερδοφορίας. Απέναντί τους πρέπει να βρουν τις τοπικές κοινωνίες κι ένα μαζικό κίνημα που ταυτόχρονα θα διεκδικήσει μια ριζικά διαφορετική αντιμετώπιση του ζητήματος των απορριμμάτων (από την παραγωγή ως τη διαχείριση).

Η επόμενη οργανωτική πανελλαδική συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την 21 Μαρτίου και σε αυτή εκτιμάται ότι θα συμμετέχουν και άλλες τοπικές κινήσεις.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Σκληρές κυρώσεις, ψυχροπολεμικό κλίμα - https://t.co/s10lzdJjOD -

  • ΕΚΒ: Κάτω τα χέρια από το 8ωρο - https://t.co/dom6pSuUFl -

  • Συνελήφθησαν στην Σκιάθο για διάνοιξη αρδευτικής γεώτρησης - https://t.co/0a57S5XONI -

"Αλιεύοντας" την είδηση