Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ » ΠΑΝΔΟΙΚΟ: Ο Σαρωνικός είναι η αρχή;
ΠΑΝΔΟΙΚΟ: Ο Σαρωνικός είναι η αρχή;

ΠΑΝΔΟΙΚΟ: Ο Σαρωνικός είναι η αρχή;

Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ), που εκπροσωπεί πάνω από 40 οικολογικές οργανώσεις από όλη την Ελλάδα, πιστεύει ότι η οικολογική καταστροφή του Σαρωνικού δεν ήρθε από το πουθενά, αλλά είναι της έλλειψης φροντίδας και προγραμματισμού του Ελληνικού κράτους για να προστατέψει τους κλειστούς κόλπους, που δεν είναι λίγοι στη χώρα μας.

Ήταν επόμενο αργά ή γρήγορα να συμβεί αυτό, ως κρατικής αδιαφορίας. Τώρα κλαίμε πάνω από το «χυμένο γάλα», μετρώντας τις συνέπειες, οικολογικές και οικονομικές, της πολιτικής μας. Ο τουρισμός, η αλιεία και η αναψυχή των πολιτών, αναστέλλονται τώρα σε πολλές του Σαρωνικού, ενώ τα προβλήματα δεν είναι μόνο αυτά που φαίνονται, αλλά και όσα είναι καλά κρυμμένα στο βυθό. Ο Σαρωνικός θα αργήσει να ανακάμψει και μέχρι τότε εμείς θα μετράμε τις συνέπειες της αφροσύνης μας.

Στον σύγχρονο τρόπο ζωής της ελεύθερης οικονομίας δυστυχώς οι δραστηριότητές μας, για περισσότερο κέρδος, υποβιβάζουν τον κίνδυνο καταστροφής του περιβάλλοντος και εδώ πρέπει να στέκει άγρυπνη η πολιτεία. Δυστυχώς όμως αυτό δεν συμβαίνει και έτσι πληρώνουμε μετά από μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα τις συνέπειες.

Φρονούμε ότι οι κλάδοι που επλήγησαν οικονομικά από τη ρύπανση του Σαρωνικού θα πρέπει να τύχουν αποζημιώσεων από το κράτος και ελπίζουμε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προφητικά, αν θέλετε, το έχει ως θέμα φέτος, στο ετήσιο Συνέδριό του, τα προβλήματα των κλειστών κόλπων.

Το προτείνει, με αφορμή το τραγικό συμβάν του Σαρωνικού, να ανοίξει ευρεία συζήτηση για την αποφυγή στο μέλλον τέτοιων περιστατικών. Όμως αυτή τη φορά δεν πρέπει να μείνουμε στη θεωρία, αλλά να αποφασιστεί το πλέγμα των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν για την της θάλασσας και των οικονομικών παραμέτρων που σχετίζονται με αυτή.

 

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση