Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ » Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σε μια πόλη που καίγονται σκουπίδια
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σε μια πόλη που καίγονται σκουπίδια

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σε μια πόλη που καίγονται σκουπίδια

Κάλεσμα της Επιτροπής σε δράση στον Άγιο Νικόλαο

Αφιερωμένη στο Περιβάλλον η 5η Ιουνίου, αποτελεί αφορμή για να τιμηθεί αυτό ως το σύνολο των φυσικών στοιχείων και των οργανισμών που υπάρχουν στον πλανήτη, να αναδειχθεί η άρρηκτη σχέση μεταξύ τους, η αναγκαία για την οικολογική ισορροπία και την επιβίωση όλων μας, αλλά και να αποτιμηθεί η επίδραση των ανθρώπινων παρεμβάσεων σε αυτό, επίδραση στην οποία οφείλεται η τραγική υποβάθμισή του.

Στη μικροκλίμακα του Βόλου ακόμη και μια επετειακή αναφορά στην προστασία του περιβάλλοντος προκαλεί θλίψη. Η υποβάθμισή του από διάφορες αιτίες είναι εμφανής τόσο στον αστικό ιστό όσο και γύρω από την πόλη, ενώ η αδι για την προστασία του ξεπερνά κάθε όριο.

Όπως και η αδι για την προστασία της δημόσιας υγείας και τελικά τη διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης στην πόλη . Αυτή που διεκδικούν όσοι αγωνίζονται για να σταματήσει η αέρια ρύπανση από την καύση απορριμμάτων στην ΑΓΕΤ-Lafarge, όσοι αγωνίζονται για να γλιτώσουν τα πνευμόνια μας από τα βαρέα και τον υδράργυρο, όσοι αγωνίζονται για να σωθεί το περιβάλλον από τις και τα φουράνια που θα συσσωρευτούν σε όλους τους ζώντες οργανισμούς και θα περάσουν στο πιάτο μας και στο μητρικό γάλα κάθε νέας μάνας, όσοι αγωνίζονται  για να εγκαταλειφθούν τα σχέδια κατασκευής εργοστασίου παρς SRF στο Βόλο, αλλά και για να μειωθεί η παρ σκουπιδιών και να γίνει ο Βόλος κοινωνία μηδενικών αποβλήτων, κληροδοτώντας στα παιδιά ένα υγιές περιβάλλον, κατάλληλο για τη δική τους αξιοπρεπή διαβίωση.

Δυστυχώς, σε αυτή την πόλη, που τα μικροκομματικά συμφέροντα είναι πάνω από τις στοιχειώδεις αγωνίες για την επιβίωση, η κλιμάκωση του αγώνα που πρότεινε η Επιτροπή Πολιτών δεν βρήκε ευήκοα ώτα.

Στο κάλεσμά της για 24ωρη τοπική γενική απεργία δεν ανταποκρίθηκε κανένας επαγγελματικός – συνδικαλιστικός φορέας, ώστε να διευκολύνει τη συμβολική παράλυση της αγοράς και της οικονομίας ως μια νέα μορφή διαμαρτυρίας – μέσο άσκησης πίεσης για την παύση της καύσης απορριμμάτων.

Προφανώς δεν έχει γίνει κατανοητό ότι αργά ή γρήγορα, όταν το περιβάλλον του Βόλου θα έχει ρυπανθεί αρκετά και η δημόσια υγεία πληγεί από τις ασθένειες που προκαλεί η έκθεση σε , φουράνια και βαρέα , η τοπική οικονομία θα καταρρεύσει εντελώς και τα μικροκομματικά τερτίπια δεν θα σώσουν κανέναν.

Με αυτή την εξέλιξη, που δεν επέτρεπε σε πλήθος εργαζομένων να μεταβούν στην Αθήνα για διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας, όπως είχαν προαναγγείλει, καθώς και λόγω των επικείμενων εθνικών εκλογών που αλλάζουν το πολιτικό τοπίο, η δράση αυτή αναβάλλεται για το κοντινό μέλλον.

Την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, μέλη της Επιτροπής Αγώνα θα βρίσκεται στην πλατεία του Αγίου Νικαλάου στο του Βόλου την Τετάρτη 5 Ιουνίου από τις 12.00 ως τις 14.00, προκειμένου να ενημερώσουν, ευαισθητοποιήσουν, συζητήσουν με τους συμπολίτες για το μεγάλο πρόβλημα της καύσης απορριμμάτων και τις προτάσεις τους για την ορθολογική διαχείρισή τους. Καλούν τους πολίτες να έρθουν να συνδράμουν στη δράσητους, φορώντας μαύρα ρούχα, όπως το μέλλον που επιφυλάσσουν, πενθώντας για το υποβαθμισμένο περιβάλλον της περιοχής, θρηνώντας για την υγεία που θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους του λόμπυ των σκουπιδιών και του μικροπολιτικού κέρδους των πολιτικών κάθε βαθμίδας που τάσσονται με το μέρος τους.

Τη θέληση του κόσμου να σταματήσει η καύση την επιβεβαίωσαν και τα δύο παμβολιώτικα και το πρόσφατο άτυπο δημοψήφισμα που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση