Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ » Π.Π.Μ.: «O tempora o mores»
Π.Π.Μ.: «O tempora o mores»

Π.Π.Μ.: «O tempora o mores»

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία (Π.Π.Μ.) δίνει σήμερα στη δημοσιότητα ένα ψήφισμα, για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη του Βόλου, που είχαν υπογράψει, το 2004, δέκα τέσσερις από τους σημαντικούς φορείς της περιοχής .

Σήμερα 17 χρόνια μετά και ενώ η ΑΓΕΤ άρχισε καίει από το 2017, προσθέτοντας στην ατμόσφαιρα καρκινογόνες ουσίες, όπως διοξίνες φουράνια και βαρέα μέταλλα, δεν «κουνιέται φύλλο».

Μήτε ο Δικηγορικός Σύλλογος έκανε προσφυγή στο ΣτΕ κατά των ΑΕΠΟ, με τις οποίες καίει η ΑΓΕΤ. Μήτε ο Σύνδεσμος Χημικών ς φωτίζει τους πολίτες με τις γνώσεις του. Μήτε ο Ιατρικός Σύλλογος ενημερώνει του πολίτες για τους κινδύνους στην υγεία τους. Μήτε, μήτε, μήτε…

Οι πολίτες, εν μέσω κορωναϊού, έχουν αφεθεί στην τύχη τους (στην ατυχία τους δηλαδή) να πορεύονται μόνοι τους αυτό το «Γολγοθά», που πολύ σύντομα θα δείξει και τα υπόλοιπα δόντια του, ως βέβαιη συνέπεια της ρύπανσης στην όμορφη πόλη του Βόλου. Όπως τα έχει δείξει ήδη στη Λωζάνη και την Καλιφόρνια. Μόνο που εκεί δεν έχουν Μπέο, Αγοραστό και Κολυνδρίνη και πήραν άμεσα μέτρα. Ενώ εδώ… θα μας παίρνουν μέτρα.

O tempora o mores!

(Διαβάστε όλο το ψήφισμα. Έχει ενδιαφέρον)

 ΨΗΦΙΣΜΑ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Βόλος 26 Φεβρουαρίου 2004

Σήμερα Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2004, συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας οι παρακάτω φορείς, για να συζητήσουν το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη του Βόλου και ευρύτερα. Οι φορείς είναι οι εξής: Μαγνησίας (Κ. Λαγός), Εμπορικός Σύλλογος Βόλου (Αλ. Μαγαλιός), Ένωση Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας (Πόπη Γιαμάκου), Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας (Λεων. Μαυρογιάννης, Ν. Οικονόμου), Σύλλογος Τραπεζοϋπαλλήλων Ν. Μαγνησίας (Γ. Καλφούτζος), Σταθμός Προστασίας Αγρίων Ζώων και Πουλιών Ν. Ιωνίας (Δ. Γιάκου, Θ. Κουτεντάκης), και Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας (Κ. Βολιώτης, Μπ. Κόπολντ), ο Αν Καθηγητής του Παν/μίου ς κ. Ερ. Σταπουτζής και η Επιστημονική Επιτροπή της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας Θ. Περράκης, Γ. Κουέλος, Παν. Σκούφογλου, Μαν. Γκαγκάκης, Ι. Γερόπουλος, Θαν Σφουγγάρης). Ο  Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου δήλωσε ότι θα συμμετέχει αλλά δεν παραβρέθηκε σήμερα λόγω ασθενείας του Προέδρου του.

Οι φορείς που συγκεντρώθηκαν διαπιστώνουν τα εξής:

1) Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν, στην πόλη του Βόλου και την ευρύτερη περιοχή, ανησυχητικά φαινόμενα, που δείχνουν ότι το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι ιδιαίτερα έντονο και γίνεται εντονότερο.

2) Το κυκλοφοριακό πρόβλημα διαρκώς επιδεινώνεται, ιδιαίτερα από την κίνηση των βαρέων οχημάτων που διέρχονται από τον κεντρικό ιστό της πόλης, την έλλειψη θέσεων πάρκινγκ και το παράνομο παρκάρισμα.

3) Υπάρχουν σε τοπικό και ευρύτερο επίπεδο, ενδείξεις για επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

4) Η περιοχή του Βόλου, ως βιομηχανική περιοχή, έχει αυξημένες πιθανότητες και προϋποθέσεις βλαπτικών επιπτώσεων στην υγεία του πληθυσμού, από την έλλειψη μέτρων περιορισμού της αερορύπανσης.

5) Ειδικότερα η ΑΓΕΤ, με την καύση, κυρίως του κάρβουνου, αλλά και ορισμένες άλλες μονάδες της περιοχής Βελεστίνου, σε συνδυασμό με το γεωγραφικό ανάγλυφο πέριξ του Βόλου και τις εκάστοτε δυσμενείς μετεωρολογικές παραμέτρους, δημιουργούν προϋποθέσεις έντονης ατμοσφαιρικής ρύπανσης με επιβλαβή επίδραση στην υγεία των πολιτών.

6) Η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού και οι διάσπαρτες μονάδες εντός ή πέριξ της πόλης, που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα, όπως φούρνοι, βαφεία αυτοκινήτων, εργαστήρια επίπλων, λατομικές δραστηριότητες, κεντρικές θερμάνσεις κλπ. επιδεινώνουν την κατάσταση.

7) Πρόσφατες Μελέτες του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Βιομηχανίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Αθηνών καθώς και παλιότερη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δείχνουν ότι επιβάλλεται συνεχής έρευνα και ταυτόχρονα λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την προστασία της υγείας των πολιτών, των μικρών παιδιών και γενικότερα και των ευπαθών ομάδων.

Οι φορείς που συγκεντρώθηκαν, αποφάσισαν να προτείνουν τα παρακάτω, για τη βελτίωση της κατάστασης:

1) Να ζητήσουν την πραγματοποίηση έρευνας, σε μόνιμη βάση, για την μοντελοποίηση και καταγραφή των πηγών ρύπανσης και τη μέτρηση των διαχεόμενων ρύπων, με τη δημιουργία διάσπαρτων σταθμών σε όλες τις περιοχές ενδιαφέροντος, καθώς και την τοποθέτηση ηλεκτρονικού πίνακα ενημέρωσης του πληθυσμού σε κεντρικό σημείο.

2) Να ζητήσουν την πραγματοποίηση επιδημιολογικής έρευνας για τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής αλλά και κάθε άλλου είδους ρύπανσης, που αφορά την πόλη και τους κατοίκους της.

3) Να υποχρεωθούν οι βιομηχανίες (ΑΓΕΤ κλπ.) να συνδεθούν με το , πράγμα που επιβάλλεται πλέον από το νόμο 3175/03. Ειδικά για την ΑΓΕΤ, λόγω της γειτνίασης με το πολεοδομικό συγκρότημα, τα όρια εκπομπών θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν ως ισχύοντα για κατοικημένη περιοχή.

4) Να στελεχωθεί το Τμήμα Περιβάλλοντος της ΝΑΜ με επιπλέον εξειδικευμένο προσωπικό, να ενταθούν οι έλεγχοι στις βιομηχανίες, τις κεντρικές θερμάνσεις, τα λεωφορεία, βαρέα οχήματα κλπ. και να επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις σε περιπτώσεις που διαπιστώνεται παράβαση της νομοθεσίας.

5) Να γίνει ουσιαστική ολοκληρωμένη μελέτη για το κυκλοφοριακό και να ληφθούν μέτρα για την επίλυση του προβλήματος.

6) Να γίνεται συνεχής ενημέρωση του πληθυσμού γύρω από το πρόβλημα αυτό, ώστε να συμβάλουν και οι πολίτες στη βελτίωση της κατάστασης. Ζητούμενο θα πρέπει να είναι η ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, μέσω των θεσμοθετημένων Επιτροπών Περιβάλλοντος και στο πνεύμα της Ατζέντα 21.

7) Επιτροπή εκπροσώπων των φορέων που συγκεντρώθηκαν σήμερα, να επισκεφτούν το Νομάρχη Μαγνησίας και να ζητήσουν ευρεία σύσκεψη, με στόχευση τη λήψη αποφάσεων για τη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας.

8) Τη διοργάνωση Ημερίδας τον μήνα Μάιο, για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη μας.

Το παραπάνω ψήφισμα να σταλεί σε κάθε αρμόδιο παράγοντα  και κάθε ενδιαφερόμενο.

   ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΦΟΡΕΙΣ

Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου

Μαγνησίας

Εμπορικός Σύλλογος Βόλου

Ένωση Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας

Εργατικό Κέντρο Βόλου

Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας

Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Μαγνησίας

Σύλλογος Δημοσίων Υπαλλήλων Ν. Μαγνησίας

Σύλλογος Τραπεζοϋπαλλήλων Ν. Μαγνησίας

Σύνδεσμος Χημικών Θεσσαλίας

Σταθμός Προστασίας Αγρίων Ζώων και Πουλιών Ν. Ιωνίας

ΤΕΕ Παράρτημα Μαγνησίας

Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση