Βρίσκεστε εδώ:  / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ / Οι πολίτες και οι φορείς της πόλης του Βόλου οργανώνονται σε μέτωπο κατά της καύσης σκουπιδιών
Οι πολίτες και οι φορείς της πόλης του Βόλου οργανώνονται  σε μέτωπο κατά της καύσης σκουπιδιών

Οι πολίτες και οι φορείς της πόλης του Βόλου οργανώνονται σε μέτωπο κατά της καύσης σκουπιδιών

 

Τη Δευτέρα 19-11-2018 εκπρόσωποι μαζικών φορέων,  συλλόγων και συλλογικοτήτων της πόλης του Βόλου ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών και συναντήθηκαν στο χώρο του πανεπιστημίου. Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε ο κοινός τόπος και τα κοινά αιτήματα του μαζικότατου συλλαλητηρίου στις 5 Μαΐου 2018: το μεγάλο ΟΧΙ στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, το ΟΧΙ στη δημιουργία εργοστασίου SRF από τον Δήμο Βόλου και το ΝΑΙ στην ανακύκλωση και στην ποιότητα ζωής. Το ενδιαφέρον του κόσμου παραμένει σταθερά ανεβασμένο και η συμμετοχή του είναι διαρκώς αυξανόμενη, ώστε το κίνημα κατά της καύσης να καθίσταται πιο δυναμικό και να εκφράζει πειστικά την οργή και την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας στην καύση.

Η αγωνία και το ενδιαφέρον των πολιτών δεν εξαντλήθηκαν στο συλλαλητήριο της 5ης Μαΐου 2018. “Θέλουμε, όμως, αυτό να εκφραστεί σε παραπέρα συμμετοχή και σε δυναμική. Όσοι σχεδιάζουν μαύρο το μέλλον μας θα πρέπει να αντιληφθούν ότι είμαστε χιλιάδες και θα γίνουμε ακόμα περισσότεροι! Σας καλούμε σε συνεργασία και σε κοινό μέτωπο, για να χαράξουμε κοινή πορεία και να σχεδιάσουμε κοινή δράση ενάντια στην καύση απορριμμάτων από την ΑΓΕΤ και τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής SRF και γενικά σε κάθε στοιχείο που επιβαρύνει το περιβάλλον της πόλης μας. Γιατί όλοι μαζί θα υποστούμε τις συνέπειες, ως πολίτες και ως φορείς που εκπροσωπούν πολίτες. Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος θα βλάψει την τοπική οικονομία και τη βιωσιμότητα κλάδων, όπως ο τουρισμός, ο αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας που συνδέονται άμεσα με τη βιομηχανία τροφίμων κ.ο.κ. Γι’ αυτό και όλοι μαζί μπορούμε και οφείλουμε να διεκδικήσουμε το μέλλον μας” αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στη   συζήτηση που πραγματοποιήθηκε προτάθηκαν μία σειρά κινητοποιήσεων, να ενταθεί το σύστημα μετρήσεων σε αέρα και έδαφος από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, να γίνει συνάντηση με περιφερειακές και δημοτικές παρατάξεις, να ασκηθεί πίεση σε κυβέρνηση και Δήμο για μετεγκατάσταση της ΑΓΕΤ, πραγματοποίηση 24ωρης γενικής τοπικής απεργία, καθώς και συνάντηση φορέων και πολιτών για τη διαμόρφωση πρότασης για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην πόλη .

Μετά το γόνιμο διάλογο με τους εκπροσώπους των φορέων, των συλλόγων και των συλλογικοτήτων της πόλης του Βόλου η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ προσπαθώντας να συνθέσει και να ιεραρχήσει τις προτάσεις προτείνει:

  • Μαζικό Πανεκπαιδευτικό-Παλλαϊκό Συλλαλητήριο με τη συμμετοχή μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών, γονέων, πολιτών και μαζικών φορέων την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019 και κήρυξη Γενικής Τοπικής Απεργίας. Στόχος είναι εκείνη τη μέρα να νεκρώσει η οικονομία της πόλη μας, να κλείσουν τα πάντα (καταστήματα, επιχειρήσεις, καφετέριες, τσιπουράδικα, δημόσιες υπηρεσίες, η εκπαίδευση κ.ο.κ.) στέλνοντας ένα μήνυμα κατά της καύσης σκουπιδιών. Η συγκέντρωση συμβολικά θα πραγματοποιηθεί στο νοσοκομείο του Βόλου και θα καταλήξει με πορεία προς την ΑΓΕΤ.
  • Παράλληλα απαιτούμε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας να εγκαταστήσει σύστημα μόνιμων και διαρκών μετρήσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Επιπλέον να ξεκινήσει μετρήσεις της συσσωρευμένης ρύπανσης στο έδαφος περιμετρικά της ΑΓΕΤ, ώστε να διαπιστωθεί η εξέλιξη του φαινομένου.
  • Ζητούμε τη διενέργεια τοπικού δημοψηφίσματος για το θέμα της καύσης σκουπιδιών και της δημιουργίας εργοστασίου SRF από τον Δήμο Βόλου. Εφόσον υπάρξει άρνηση θα διερευνήσουμε τη δυνατότητα να οργανώσουμε από κοινού ένα τέτοιο δημοψήφισμα μαζί με τις δημοτικές εκλογές.
  • Τέλος θα οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία όπου πολίτες και φορείς της πόλης  θα συναντηθούν  για να συζητήσουν το μεγάλο θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών και θα προταθεί ένα συνολικό σχέδιο για το μέλλον μέσα από ζύμωση ιδεών και προτάσεων.
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Εξιχνιάστηκε κλοπή σε ναό στη Βρύναινα Αλμυρού - https://t.co/ceXzjOEYjp -

  • Νεκρός 78χρονος στο Νεοχώρι - https://t.co/fahNLTz7aq -

  • "Κώδωνα κινδύνου"  για τον κίνδυνο υπερμετάδοσης του κορωναϊού εξαιτίας καταλήψεων στα σχολεία… - https://t.co/kbfujme7pV -

"Αλιεύοντας" την είδηση