Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ » «Οχι» WWF στην κατασκευή λιγνιτικής μονάδας
«Οχι» WWF στην κατασκευή λιγνιτικής μονάδας

«Οχι» WWF στην κατασκευή λιγνιτικής μονάδας

Επιστολή στον υπουργό ΠΑΠΕ, Παναγιώτη Σκουρλέτη, και στη γερμανική τράπεζα KfW, που χρηματοδοτεί μερικώς την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας της στην Πτολεμαΐδα, απέστειλε το . Οπως αναφέρει η περιβαλλοντική οργάνωση, η απόφαση για την κατασκευή της μονάδας ελήφθη όταν οι οικονομικές συνθήκες στη χώρα ήταν εντελώς διαφορετικές.

Η κατασκευή της Πτολεμαΐδας V απαιτεί για την έναρξη των εργασιών προκαταβολή 400 εκατ. ευρώ εντός του 2015, από ίδια κεφάλαια της επιχείρησης. Αν τελικά κατασκευαστεί, θα είναι η μεγαλύτερη λιγνιτική μονάδα της χώρας, με ισχύ 660 MW και κόστος κατασκευής 1,4 δισ. ευρώ. Περίπου το μισό από αυτό το θα καλυφθεί με κοινοπρακτικό δάνειο προς τη ΔΕΗ υπό την καθοδήγηση της γερμανικής κρατικής τράπεζας KfQ-IPEX, και θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά εξοπλισμού γερμανικής κατασκευής.

Το ενημέρωσε τον υπουργό ότι, σύμφωνα με πρόσφατες εξελίξεις στην , όπως τις στον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών, η επένδυση καθίσταται μη βιώσιμη. «Η Πτολεμαΐδα V δεν είναι μονόδρομος», καταλήγει η οργάνωση. «Όπως έδειξε η πρόσφατη επιστημονική έκθεση του WWF Ελλάς, ο συνδυασμός αιολικών και φωτοβολταϊκών με αποθήκευση ς σε αντλησιοταμιευτικούς σταθμούς μπορεί να καλύψει πλήρως τα φορτία βάσης».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση