Βρίσκεστε εδώ:  / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ / «Οχι» WWF στην κατασκευή λιγνιτικής μονάδας
«Οχι» WWF στην κατασκευή λιγνιτικής μονάδας

«Οχι» WWF στην κατασκευή λιγνιτικής μονάδας

Επιστολή στον υπουργό ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτη Σκουρλέτη, και στη γερμανική τράπεζα KfW, που χρηματοδοτεί μερικώς την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, απέστειλε το WWF . Οπως αναφέρει η περιβαλλοντική οργάνωση, η για την κατασκευή της μονάδας ελήφθη όταν οι οικονομικές συνθήκες στη χώρα ήταν εντελώς διαφορετικές.

Η κατασκευή της Πτολεμαΐδας V απαιτεί για την έναρξη των εργασιών προκαταβολή 400 εκατ. ευρώ εντός του 2015, από ίδια κεφάλαια της επιχείρησης. Αν τελικά κατασκευαστεί, θα είναι η μεγαλύτερη λιγνιτική μονάδα της χώρας, με ισχύ 660 MW και κόστος κατασκευής 1,4 δισ. ευρώ. Περίπου το μισό από αυτό το θα καλυφθεί με κοινοπρακτικό δάνειο προς τη ΔΕΗ υπό την καθοδήγηση της γερμανικής κρατικής τράπεζας KfQ-IPEX, και θα χρησιμοποιηθεί για την εξοπλισμού γερμανικής κατασκευής.

Το WWF ενημέρωσε τον υπουργό ότι, σύμφωνα με πρόσφατες εξελίξεις στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως τις στον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών, η επένδυση καθίσταται μη βιώσιμη. «Η Πτολεμαΐδα V δεν είναι μονόδρομος», καταλήγει η οργάνωση. «Όπως έδειξε η πρόσφατη επιστημονική του WWF Ελλάς, ο συνδυασμός αιολικών και φωτοβολταϊκών με αποθήκευση ενέργειας σε αντλησιοταμιευτικούς σταθμούς μπορεί να καλύψει πλήρως τα φορτία βάσης».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Εγκαινιάστηκετο νέο ειδικό Κέντρο Ημέρας Διασύνδεσης της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Αλτζχάϊμερ και συγγενών διαταραχ… - https://t.co/FZfN0C0UXk -

  • Αντικατάσταση παλαιών υδρομετρητών με νέα «έξυπνα υδρόμετρα» στον Δήμο Ρήγα Φεραίου - https://t.co/91ijCbd0RW… -

  • Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «#Αγγλικά στο #Νηπιαγωγείο: Προς μια Πολυγλωσσική Εκπαίδευση» - https://t.co/7re6IZCmGM… -

"Αλιεύοντας" την είδηση