Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ » Μαθητές κι εθελοντές καθάρισαν την ακτή του Αναύρου
Μαθητές κι εθελοντές καθάρισαν την ακτή του Αναύρου

Μαθητές κι εθελοντές καθάρισαν την ακτή του Αναύρου

Κάθε λογής σκουπίδι από το βυθό της θάλασσας, καθώς και αποτσίγαρα, χαρτιά και φύλλα συνέλεξαν ές, εθελοντές, μέλη της ΛΕΔ και Λιμενικοί σήμερα το πρωί στην ακτή του Αναύρου, στο πλαίσιο του Μήνα Δράσης για το Θαλάσσιο Περιβάλλον, που έχει οριστεί από την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMERA).

Ο καθαρισμός έγινε με πρωτοβουλία του Γραφείου Γραφείο Ε(θελω)ντής της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, ΚΑΠΗ και Δημόσιας Υγείας της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Μέριμνας, του Τμήματος Τουρισμού και το Λιμεναρχείου και συμμετείχαν σε αυτόν, εκπαιδευτικοί και ές των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών «Αρίων», «Ιάσων», «Αλκυόνη», του 25ου Δημοτικού Σχολείου , εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων, του Συλλόγου Βατραχανθρώπων Κεντρικής Ελλάδας και του Δήμου.

Η δράση περιελάμβανε υποθαλάσσιο καθαρισμό και καθαρισμό της ακτής του Αναύρου, ενώ στα μικρά μοιράστηκαν πλαστικά γάντια και σακούλες σκουπιδιών και με την καθοδήγηση των δασκάλων τους μάζεψαν ό,τι άχρηστο υπήρχε στην παραλία. Παράλληλα, εθελοντές από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, τη Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων και τον Σύλλογο Βατραχανθρώπων Κεντρικής Ελλάδας βούτηξαν με πλήρη εξοπλισμό και έβγαλαν από τον βυθό μεγάλο αριθμό από αλουμινένια κουτάκια αναψυκτικών, πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια, καθώς και άλλα σκουπίδια που προφανώς είχαν πεταχτεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η νηπιαγωγός και υπεύθυνη του Παιδικού Σταθμού «Ιάσων» Δήμητρα Ανέστη είπε: «συμμετέχουμε στην δράση γιατί ήδη τα είναι γραμμένα στην Παιδική HELMEPA. Πάντα λαμβάνουμε μέρος όσο είναι δυνατόν σε δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Στους Παιδικούς Σταθμούς κάνουμε μια πολύ σοβαρή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί θεωρούμε ότι τα παιδιά από αυτή την ηλικία να έχουν περιβαλλοντική συνείδηση. Μπορώ να πως ότι τα μικρά παιδιά ξεκινούν να βλέπουν τη δράση σαν παιχνίδι και μέσα από τον βιωματικό τρόπο μαθαίνουν σταδιακά, καθώς παρακολουθούμε ένα πρόγραμμα καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, οπότε σιγά- σιγά και με τα παιδιά και με την επαφή με τους καταφέρνουμε να έχουμε αυτό που λέμε περιβαλλοντική συνείδηση».

Η νηπιαγωγός, υπεύθυνη του τμήματος προνηπίων του Παιδικού Σταθμού «Αρίων» Ιουλία Αλεξίου, τόνισε ότι «κάθε χρόνο συμμετέχουμε με τα παιδιά, κυρίως στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 4 Ιουνίου και κάνουμε καθαρισμό ακτής. Με μεγάλη ευχαρίστηση δεχτήκαμε την πρόσκληση για να βρεθούμε σήμερα στον Άναυρο με τα παιδιά για να καθαρίσουμε την ακτή από τα σκουπίδια. Είναι μια διαδικασία που αρέσει πάρα πολύ στα παιδιά, καθώς θεωρώ ότι το βιωματικό είναι ό,τι καλύτερο από την διδασκαλία στο σχολείο».

Παρόμοια δράση πραγματοποιείται και στο Δήμο Αλοννήσου, όπου σε συνεργασία με τον Δήμο θα καθαριστεί ο θαλάσσιος από τις σακκούλες που προκειμένου το προστατευόμενο είδος φώκιας μονάχους-μονάχους να μπορέσει να αναπαραχθεί στις φωλιές του.

Να σημειωθεί ότι από το 1985 που έχει ξεκινήσει η δράση αυτή, μέχρι σήμερα, έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 10 εκατομμύρια εθελοντές από 155 χώρες του κόσμου.

Στην Ελλάδα από το 1991, συνολικά 68.500 εθελοντές έχουν καθαρίσει 1.500 χιλιόμετρα ακτογραμμής και έχουν συλλέξει και καταγράψει πάνω από 300 τόνους σκουπιδιών, συγκεντρώνοντας πολύτιμα στοιχεία για το είδος και την προέλευση των απορριμμάτων που καταλήγουν στα θαλάσσια οικοσυστήματα και βοηθώντας στην κατανόηση και αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού προτος».

SANYO DIGITAL CAMERAkathar

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση