Βρίσκεστε εδώ:  / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ / Κίνδυνος αφανισμού για τους γορίλες της Αφρικής
Κίνδυνος αφανισμού για τους γορίλες της Αφρικής

Κίνδυνος αφανισμού για τους γορίλες της Αφρικής

Δραματική είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται για τους της Αφρικής.Η λαθροθηρία στη Λαϊκή του Κονγκό έχει αφανίσει το 70% του πληθυσμού του ανατολικού γορίλα τα τελευταία 20 χρόνια, εξωθώντας το μεγαλύτερο πρωτεύον του κόσμου στο κατώφλι του αφανισμού.

Τέσσερα από τα έξι είδη μεγάλων πιθήκων, σύμφωνα με τη Διεθνή Ενωση για τη Διατήρηση της Φύσης, απειλούνται με αφανισμό και περιλαμβάνονται στην «κόκκινη λίστα» της οργάνωσης, εξαιτίας παραγόντων όπως είναι η αλλά και η καταστροφή των δασών από την Ανατολική μέχρι την Ινδονησία. Τώρα ο ανατολικός γορίλας, όπως εξάλλου και ο δυτικός, ανήκει στην κατηγορία των ειδών που αντιμετωπίζουν «άμεσο κίνδυνο αφανισμού», καθώς και δύο είδη ουρακοτάγκου.

Δύο άλλα είδη μεγάλων πρωτευόντων, οι χιμπατζήδες και οι μπονόμπο, επίσης κινδυνεύουν, αλλά η κατάσταση είναι κατά τι καλύτερη. «Το να βλέπεις τον ανατολικό γορίλα, έναν από τους κοντινότερους συγγενείς μας, να βρίσκεται στα πρόθυρα της ολοκληρωτικής εξαφάνισης είναι πραγματικά λυπηρό», επισημαίνει η Ινγκερ Αντερσεν, γενική διευθύντρια της Διεθνούς Ενωσης για τη Διατήρηση της Φύσης. Ο βασικός του ανατολικού γορίλα, του μεγαλύτερου πρωτεύοντος, που ζυγίζει μέχρι 200 κιλά, το 2015 έφτασε τις 3.800 άτομα, ενώ το 1994 ανερχόταν σε 16.900.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ξεκινάει το έργο αποχέτευσης σε Κουκουναριές και Τρούλο του Δήμου Σκιάθου #έργοαποχέτευσης - https://t.co/UgWcrSi3B8 -

  • Λαμπάδιασε βαμβακοσυλλεκτική μηχανή στη Χλόη #βαμβακοσυλλεκτικήμηχανή - https://t.co/pwewdRC7Ud -

  • Κορωνοϊός: 4.165 νέα κρούσματα, 25 θάνατοι, 380 διασωληνωμένοι - https://t.co/XQd6UL9mcU -

"Αλιεύοντας" την είδηση