Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ » Κ. Αγοραστός σε Σ. Φάμελλο: «Επείγουσα προτεραιότητα η ολοκλήρωση του υδροηλεκτρικού της Μεσοχώρας»
Κ. Αγοραστός σε Σ. Φάμελλο: «Επείγουσα προτεραιότητα  η ολοκλήρωση του υδροηλεκτρικού της Μεσοχώρας»

Κ. Αγοραστός σε Σ. Φάμελλο: «Επείγουσα προτεραιότητα η ολοκλήρωση του υδροηλεκτρικού της Μεσοχώρας»

«Ν περιέλθει ποκλειστικά στις Περιφέρειες η αρμοδιότητα για τη διαχείριση υδάτων»

Να εγκρίνει τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων ώστε να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχς, ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας  Κώστας σε συνάντηση που είχαν σήμερα στο Υπουργείο.

Ο Κ. προσκάλεσε τον  Σ. Φάμελλο να επισκεφθεί την περιοχή και επισήμανε ότι η ολοκλήρωση του έργου της Μεσοχς είναι επείγουσας προτεραιότητας καθώς «η σημασία του για την περιοχή μας (και όχι μόνο) και η αναγκαιότητα συμβολής της υδροηλεκτρικής ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα της χώρας μας είναι αυταπόδεικτες. Από τη λειτουργία του έργου αναμένεται η ενίσχυση του συστήματος παρς ενέργειας κατά 362 Gwh ετησίως, η τόνωση της απασχόλησης που είναι από τα πιο σημαντικά – αν όχι το σημαντικότερο – ζητήματα για την τοπική , ενώ από την άλλη πλευρά θα δημιουργηθούν στην περιοχή προϋποθέσεις ς ανάπτυξης σε μία νέα κατεύθυνση: ήπια τουριστική ανάπτυξη, αναψυχή, οικολογικές δραστηριότητες.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογισθεί και η σημασία του έργου για την ίδια την ΔΕΗ, για την οποία, όπως η διοίκησή της υπολογίζει, η μη αξιοποίηση της επένδυσης των 511 εκατομμυρίων ευρώ έως σήμερα δημιουργεί δυσεπίλυτα λογιστικά προβλήματα και επηρεάζει αρνητικά την βιωσιμότητα της επιχείρησης».

ΚΑΡΛΑ

Στη συνάντηση έγινε εφ' όλης της ύλης συζήτηση για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων στη Θεσσαλία με τον . Κ. Αγοραστό να παρουσιάζει τις θέσεις της Περιφέρειας και να ζητά – με την ιδιότητά του ως προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας – η διαχείριση να περιέλθει αποκλειστικά στις Περιφέρειες.

«Σήμερα για τη διαχείριση των υδάτων υπάρχει συναρμοδιότητα των αιρετών Περιφερειών με τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, γεγονός που προκαλεί γραφειοκρατικές εμπλοκές και καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση του πολίτη», επισήμανε ο  Κ. Αγοραστός, ο οποίος παρουσίασε στον Σωκράτη Φάμελλο την υλοποίησης του έργου ανασύστασης της λίμνης Κάρλα, του μεγαλύτερου περιβαλλοντικού έργου στην Ευρώπη, και τον προσκάλεσε να την επισκεφθεί.

Στη συνάντηση έγινε συζήτηση για τους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, για τους οποίους θα υπάρξει συνάντηση του κ. Φάμελλου με τους 13 περιφερειάρχες τους πρώτους μήνες του 2017.

Συζήτηση έγινε επίσης και για τη διαχείριση υγρών αποβλήτων με τον πρόεδρο της ΕΝΠΕ να επισημαίνει την αναγκαιότητα χρηματοδότησης των Περιφερειών προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί σε επίπεδο χώρας στο πλαίσιο της γενικότερης ευρωπαϊκής στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

"Αλιεύοντας" την είδηση