Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ » Υψηλό το κόστος της αδράνειας για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς
Υψηλό το κόστος της αδράνειας για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς

Υψηλό το κόστος της αδράνειας για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς

Η δράνει της Πολιτείας για το θέμα των οικοδομικών συνεταιρισμών κοστίζει… σε χρήμα. Πρόσφατη απόφαση του Ε΄ τμήματος του δικαιώνει τα μέλη οικοδομικού συνεταιρισμού σε δασική έκταση του υ ς, τα οποία ζήτησαν την αποζημίωση ή την ανταλλαγή της έκτασής τους. Το πρώτο θέμα που προκύπτει είναι με ποιο τρόπο θα υπολογιστεί αυτή η αποζημίωση. Εν συνεχεία, όμως, το υπουργείο Περιβάλλοντος πρέπει τελικά να καταλήξει στο πώς θα διαχειριστεί το θέμα των «παγωμένων» οικοδομικών συνεταιρισμών.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η πρόσφατη απόφαση (αρ. 3052/2015) αφορά σε των 260 μελών του Παραθεριστικού Οικοδομικού Συνεταιρισμού Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων κατά της άρνησης του υπουργείου Περιβάλλοντος να δρομολογήσει την αποζημίωση ή ανταλλαγή της έκτασης του συνεταιρισμού. Ο συνεταιρισμός ιδρύθηκε τη δεκαετία του '60, «χρυσή εποχή» των οικοδομικών συνεταιρισμών και το 1968 ξεκίνησε τις διαδικασίες για την ένταξη των 345 στρεμμάτων που κατείχε στη Χαμολιά Βραώνας στο πόλης. Η διαδικασία ξεκίνησε και έφθασε, το 1980, μέχρι την υποβολή, από το (τότε) ΥΧΟΠ σχεδίου προεδρικού διατάγματος για την ένταξη της περιοχής στο πόλης. Το σχέδιο όμως απορρίφθηκε από το (τότε) υπουργείο Γεωργίας, καθώς η επίμαχη έκταση ήταν δάσος και, με βάση το νέο του 1975, δεν επιτρεπόταν να πολεοδομηθεί.

Σύμφωνα με την απόφαση του , ο συνεταιρισμός επανήλθε 30 χρόνια αργότερα, το 2010, ζητώντας την ανταλλαγή της έκτασης με άλλη ίσης αξίας ή την απαλλοτρίωσή της με βάση την εμπορική αξία παρακείμενου οικοδομικού συνεταιρισμού του Πολυτεχνείου. Το υπουργείο απάντησε ότι η διαδικασία ανταλλαγής εκτάσεων απαιτεί τη σύσταση μιας επιτροπής που παραμένει ανενεργή από το 2008 και ο συνεταιρισμός προσέφυγε στο ΣτΕ.

Πηγή: kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση