Βρίσκεστε εδώ:  / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ / Υποβολή αιτήσεων για τη μέτρηση ραδονίου σε κατοικίες
Υποβολή αιτήσεων για τη μέτρηση ραδονίου σε κατοικίες

Υποβολή αιτήσεων για τη μέτρηση ραδονίου σε κατοικίες

Ο Δήμος Βόλου συμμετέχει στο εθνικό πρόγραμμα μετρήσεων ραδονίου της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, τα του οποίου θα χρησιμοποιηθούν για τη ενός εθνικού χάρτη ραδονίου, γεγονός που αποτελεί συμβατική υποχρέωση της χώρας μας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το ραδόνιο είναι ένα φυσικό ραδιενεργό αέριο, το οποίο προέρχεται από τη του ουρανίου και στη συνέχεια του ραδίου. Λόγω της παρουσίας του ουρανίου στο έδαφος και σε πετρώματα, καθώς και στα προερχόμενα από αυτά οικοδομικά υλικά, το ραδόνιο βρίσκεται παντού και αποτελεί μέρος της φυσικής ραδιενέργειας.

Λόγω των βιολογικών επιπτώσεών του, το ραδόνιο θεωρείται ισχυρός καρκινογόνος παράγων και κατατάσσεται στην κορυφή της αντίστοιχης κατηγορίας σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO/IARC 1988).

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) παρέχει τη δυνατότητα μέτρησης με δοσίμετρα ραδονίου. Στο Δήμο Βόλου θα τοποθετηθούν σε ισόγειες κατοικίες και κατοικίες πρώτου ορόφου, συνολικά 55 δοσίμετρα, με την παρακάτω κατάταξη ανά Δημοτική Ενότητα:
Δημοτική Ενότητα Βόλου: 18, Δημοτική Ενότητα Αγριάς: 5, Δημοτική Ενότητα Αισωνίας: 4, Δημοτική Ενότητα Αρτέμιδας 4, Δημοτική Ενότητα 3, Δημοτική Ενότητα Μακρινίτσας 2, Δημοτική Ενότητα Νέας Αγχιάλου 5, Δημοτική Ενότητα Νέας Ιωνίας 11, Δημοτική Ενότητα Πορταριάς 3.

Τα δοσίμετρα αυτά (στο μέγεθος σπιρτόκουτου) οι ενδιαφερόμενοι θα τα προμηθευτούν από το Τμήμα Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Προγραμματισμού του Δήμου Βόλου, και θα τα τοποθετήσουν απλά πάνω στο τραπέζι μέσα στο σπίτι, όπου πρέπει να παραμείνουν στο ίδιο σημείο για 6 μήνες. Στη συνέχεια συλλέγονται, παραδίδονται στο Τμήμα Περιβάλλοντος και από κει θα αποσταλούν στην Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για μέτρηση.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και ζουν σε ισόγεια κατοικία ή κατοικία πρώτου ορόφου στις Περιφερειακές Ενότητες του Δήμου (Αγριά, , Αρτέμιδα, Ιωλκό, Μακρινίτσα, Νέα Αγχίαλο, , Πορταριά) παρακαλούνται να προσέλθουν στο Γραφείο Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Προγραμματισμού του Δήμου Βόλου (σοφίτα του κτιρίου , Μικρασιατών 81, κα. Καραϊσκου Εύη, τηλ. 2421356892) για να δηλώσουν συμμετοχή.
Εναλλακτικά, μπορούν να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά την Αίτηση και την Υπεύθυνη Δήλωση που βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Δήμου και να την αποστείλουν στο environment@volos-city.gr.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Χρ.Τριαντόπουλος: Συνεργασία με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ για ζητήματα λιμενικών εγκαταστάσεων - https://t.co/wkJb0gS5x2… -

  • Τρία #μετάλλια η #Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο #Ελλάδα #μετάλλια #ΟλυμπιακοίΑγώνεςΤόκιο - https://t.co/Lsmq1k8EAu -

  • Στο εργοτάξιο του Δημοτικού Θεάτρου Βόλου ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας #ΔημοτικόΘέατροΒόλου - https://t.co/oXFC0E1cpc -

"Αλιεύοντας" την είδηση