Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ » Η Περιφέρεια Θεσσαλίας οριστικοποιεί τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας οριστικοποιεί τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας οριστικοποιεί τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων

Στην ομόφωνη οριστικοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων Θεσσαλίας οδήγησε η σημερινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, της προϊσταμένης της ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής του ΠΕΠ Θεσσαλίας Μελίνας Σαραφίδου, του προέδρου της Θεσσαλίας κ. τσού, του προέδρου του ΦΟΣΔΑ ς και δημάρχου Αγιάς κ. Γκουντάρα και των δημάρχων Τρικκαίων κ. Παπαστεργίου, ς κ. Ευαγγέλου, Τυρνάβου κ. Σαρχώση, Τεμπών κ. Κολλάτου, Ζς – Μουρεσίου κ. Κουτσαύτης και εκπροσώπων δήμων απ' όλη τη Θεσσαλία. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει της τελικής παρουσίασης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων Θεσσαλίας από τον κ. Αγοραστό την ερχόμενη Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου, στον υπουργό Εσωτερικών κ. Κουρουμπλή.

Ο περιφερειάρχης έκανε λόγο για έναν «ρεαλιστικό σχεδιασμό», σημειώνοντας επίσης πως η Θεσσαλία είναι η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα που έχει ολοκληρώσει τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης απορριμμάτων αλλά και μαζί με τους δήμους τις μελέτες για τα «πράσινα σημεία».

Στόχος του υπουργείου ο οποιός όμως χαρακτηρίστηκε ως υπερφιλόδοξος από τον Περιφερειάρχη και αρκετούς δημάρχους, είναι η Θεσσαλία μέχρι το 2020, μέσω των νέων υποδομών ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων, να επιτύχει το 50% των ανακυκλωσίμων Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) να προωθείται στην , τη στιγμή που σήμερα το ποσοστό αυτό ανέρχεται κοντά στο 11%, ενώ για τα βιολογικά απόβλητα (βιοαπόβλητα) το ποσοστό χωριστής συλλογής τους να ανέλθει στο 21% του συνολικού τους βάρους.

Στην τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας σημείωσε- μεταξύ άλλων- τα εξής: «Ομοφώνα με την των προέδρων των τριών ΦΟΣΔΑ αλλά και των δημάρχων και των εκπροσώπων των δημάρχων εγκρίθηκε ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Είναι ένας ρεαλιστικός σχεδιασμός που ξεκίνησε εδώ και πολλά χρόνια, με προϋπολογισμό 57 εκ. ευρώ που μας εκχωρήθηκαν από το ΕΠΠΕΡΑΑ. Στην πορεία όμως ο Εθνικός Στρατηγικός Σχεδιασμός Διαχείρισης απορριμμάτων αναθεωρήθηκε από την παρούσα κυβέρνηση με αποτέλεσμα να προστεθούν μέσα στον σχεδιασμό και τα πράσινα σημεία. Εμείς είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα που συνεργαστήκαμε με τους δήμους για την εκπόνηση μελετών για τα πράσινα σημεία και είμαστε ο πρώτος ολοκληρωμένος περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης στερεών απορριμμάτων στη χώρα.

Με τις απ του νέου εθνικού σχεδιασμού που επιθυμεί η κυβέρνηση, έχει αυξηθεί ο προϋπολογισμός στα 135 εκ. ευρώ. Εμείς προχωράμε σε δύο φάσεις στην υλοποίηση. Η πρώτη φάση αφορά τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στους χώρους που επιλέξαμε μαζί με τους ΦΟΣΔΑ καθώς η και τη δημιουργία πράσινων σημείων σε δημόσιους και δημοτικούς χώρους. Επίσης θα υπάρξουν δράσεις για να βοηθήσουν την . Μεγάλη σημασία δίνουν όλες οι χώρες με υψηλό ποσοστό ανακύκλωσης και στην ενημέρωση του κοινού, γι' αυτό κι εμείς πρόκειται να έχουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα ενημέρωσης.
Στη δεύτερη φάση έρχονται τα πράσινα σημεία σε κάθε δήμο και επεκτάσεις των μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων.

Η διαφορά που προκύπτει στο κόστος του νέου περιφερειακού σχεδιασμού πρέπει να ζητηθεί από το υπουργείο, ούτως ώστε να μπορέσουν οι δήμοι να υλοποιήσουν τις απ του υπουργείου για πράσινα σημεία και για ανακύκλωση. Τα ποσοστά της ανακύκλωσης όμως είναι πάρα πολύ υψηλά και είναι δύσκολο να επιτευχθούν. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε θα κάνουμε την προσπάθεια. Θα προσπαθήσουμε για να επιτύχουμε τους κατά το δυνατό υψηλότερους δείκτες που είναι απαίτηση της «Ευρώπης 2020». Έχουμε καταθέσει το χρονοδιάγραμμα του σχεδιασμού και πιστεύουμε ότι πρόκειται να εγκριθεί μέχρι τέλος Μαρτίου. Βέβαια, για να γίνει αυτό χρειάζονται οι εγκρίσεις από τα υπουργεία και τους άλλους φορείς. Εμείς ως Περιφέρεια Θεσσαλίας τρέχουμε γρήγορα για να εγκριθεί και να προκηρυχθούν τα έργα ούτως ώστε να πάμε στην υλοποίηση του προγράμματος αυτού.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους δημάρχους για την μεγάλη προσπάθεια και για την ολοκλήρωση του ΠΕΣΔΑ, αλλά και τους προέδρους των ΦΟΣΔΑ για την άριστη συνεργασία».

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση