Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ » Η Ολλανδική Μπρέντα νικήτρια του Βραβείου Προσβάσιμης Πόλης 2019
Η Ολλανδική Μπρέντα νικήτρια του Βραβείου Προσβάσιμης Πόλης 2019

Η Ολλανδική Μπρέντα νικήτρια του Βραβείου Προσβάσιμης Πόλης 2019

 Έγινε πιο προσβάσιμη για τα άτομα με αναπηρία

Το 2019 απονέμεται στην ολλανδική πόλη Μπρέντα, επειδή, χάρη στις συνεχείς βελτιώσεις της, διευκόλυνε τη ζωή των ατόμων με αναπηρία.

Η βράβευση πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην τελετή απονομής του Βραβείου Προσβάσιμης Πόλης, στις Βρυξέλλες. Η Μπρέντα αποτελεί πηγή έμπνευσης για τις ευρωπαϊκές —και όχι μόνο— πόλεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν παρόμοιες .

Με την ευκαιρία του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς, βραβεύτηκαν επίσης πόλεις που κατέβαλαν εξαιρετικές προσπάθειες για να καταστήσουν προσβάσιμη την πολιτιστική τους κληρονομιά.

Για το 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε 52 αιτήσεις. Η πόλη Εβρέ στη και η πόλη Γκντίνια στην Πολωνία έλαβαν το δεύτερο και το τρίτο . Η κριτική επιτροπή εκθείασε την Εβρέ, επειδή εστίασε τις προσπάθειές της στις αόρατες αναπηρίες, και την Γκντίνια για τις πρωτοβουλίες της με σκοπό την ένταξη των ατόμων με νοητική υστέρηση. Τέλος, η πόλη Κάποσβαρ της Ουγγαρίας και η πόλη Βίγο της Ισπανίας έλαβαν ειδική μνεία. Αναγνωρίστηκαν, αφενός, οι συνεχείς βελτιώσεις που πραγματοποίησε το Κάποσβαρ και, αφετέρου, η καινοτόμος αρχιτεκτονική του Βίγο παρά τη δυσχερή μορφολογία του εδάφους του.

Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης

Ο για το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης, που διοργανώνει από κοινού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ των Ατόμων με Αναπηρία, είναι μία από τις δράσεις που προβλέπονται στη στρατηγική της ΕΕ για την αναπηρία 2010-2020 με στόχο τη δημιουργία μιας Ευρώπης χωρίς εμπόδια. Επιβραβεύονται οι πόλεις που δείχνουν τον δρόμο για την υπερκέραση των φραγμών που υπάρχουν σήμερα στην Ευρώπη. Το απονέμεται στην πόλη η οποία έχει βελτιώσει με απτό και βιώσιμο τρόπο την προσβασιμότητα όσον αφορά βασικές πτυχές της ζωής στο αστικό περιβάλλον και η οποία έχει συγκεκριμένα σχέδια για περαιτέρω βελτιώσεις. Σκοπός του βραβείου είναι να εμπνεύσει άλλες πόλεις που μπορεί να αντιμετωπίζουν παρόμοιες και να προωθήσει ορθές πρακτικές σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης αφορά ευρωπαϊκές πόλεις με περισσότερους από 50 000 κατοίκους. Οι πόλεις πρέπει να αποδείξουν ότι προσεγγίζουν σφαιρικά την προσβασιμότητα, σε τέσσερις βασικούς τομείς: δομημένο περιβάλλον και δημόσιοι χώροι· μεταφορές και σχετικές υποδομές· πληροφόρηση και επικοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων νέων τεχνολογιών (ΤΠΕ)· και εγκαταστάσεις και υπηρεσίες κοινής ωφελείας.

Πέρυσι ο ήταν, κατ' εξαίρεση, ανοικτός σε πόλεις με λιγότερους από 50 000 κατοίκους, με σκοπό την απονομή ειδικού βραβείου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το Βραβείο Προσβάσιμης Πόλης απονέμεται κατά την ετήσια Ευρωπαϊκή Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, στην οποία συμμετέχουν περίπου 400 άτομα από ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι προηγούμενοι νικητές του βραβείου είναι οι εξής: 2018, Λυών (Γαλλία)· 2017, Τσέστερ (Ηνωμένο Βασίλειο)· 2016, Μιλάνο (Ιταλία)· 2015, Μπόρας (Σουηδία)· 2014, Γκέτεμποργκ (Σουηδία)· 2013, Βερολίνο (Γερμανία)· 2012, Σάλτσμπουργκ (Αυστρία)· 2011, Άβιλα (Ισπανία).

Πολιτική της ΕΕ για την προσβασιμότητα

Η μεγαλύτερη προσβασιμότητα της Ευρώπης για τα άτομα με αναπηρία αποτελεί κομβικό στοιχείο της συνολικής στρατηγικής της ΕΕ για την αναπηρία 2010-2020. Η στρατηγική παρέχει το γενικό πλαίσιο σε επίπεδο ΕΕ για την ανάληψη δράσης στον τομέα της αναπηρίας και της προσβασιμότητας, συμπληρώνοντας και ενισχύοντας τις δράσεις των κρατών μελών. Η ενωσιακή νομοθεσία προβλέπει ειδικές διατάξεις για την προσβασιμότητα σε τομείς όπως οι μεταφορές και οι υπηρεσίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Στις 8 Νοεμβρίου 2018 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν σε προσωρινή επί της πρότασης της Επιτροπής για μια ευρωπαϊκή πράξη για την προσβασιμότητα, η οποία θα καταστήσει πολλά προϊόντα και υπηρεσίες καθημερινής χρήσης προσβάσιμα σε άτομα με αναπηρία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιεί διάφορα μέσα προκειμένου να καταστήσει την Ευρώπη πιο προσβάσιμη για τα άτομα με αναπηρία και τους ηλικιωμένους, και να προωθήσει μια πανευρωπαϊκή αγορά προσβάσιμων προϊόντων και υπηρεσιών. Εκτός από τη νομοθεσία και τις πολιτικές, η έρευνα και η τυποποίηση βελτιστοποιούν την προσβασιμότητα του δομημένου περιβάλλοντος, των ΤΠΕ, των μεταφορών και άλλων τομέων.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση