Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ » Η ΕΕ βραβεύει τα καλύτερα έργα του προγράμματος LIFE
Η ΕΕ βραβεύει τα καλύτερα έργα του προγράμματος LIFE

Η ΕΕ βραβεύει τα καλύτερα έργα του προγράμματος LIFE

Γι τη φύση, το κι τη δράση για το κλίμα

Σήμερα, κατά τη διάρκεια της Πράσινης Εβδομάδας της ΕΕ — της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής εκδήλωσης για το — ο επίτροπος Καρμένου Βέλα ανακοίνωσε τους νικητές των βραβείων LIFE του 2016 και του 2017.

Στους εννέα νικητές περιλαμβάνονται έργα από την Αυστρία, το , την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πολωνία και τη .

Ειδικό βραβείο Κοινού, σύμφωνα με την εφετινή Πράσινη Εβδομάδα που εστιάζεται στις βιώσιμες πόλεις, απονεμήθηκε σε ένα έργο του προγράμματος LIFE για τις «πράσινες πόλεις», που διερευνά λύσεις για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις πόλεις.

Ο Καρμένου Βέλα, επίτροπος αρμόδιος για το Περιβάλλον, τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και την Αλιεία δήλωσε τα εξής: «Συγχαρητήρια στους νικητές και στους φιναλίστ των φετινών βραβείων LIFE! Αυτά τα ξεχωριστά έργα καταδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο το πρόγραμμα LIFE έχει θετικό αντίκτυπο για το περιβάλλον, τη φύση, το κλίμα, τις πόλεις μας, και — πάνω από όλα — για τη ζωή των πολιτών της ΕΕ. Παρουσιάζουν το πρόγραμμα LIFE στην καλύτερη μορφή του: ως ένα πρόγραμμα που στηρίζει την τοπική καινοτομία, μπορεί να αναπαραχθεί σε διασυνοριακό επίπεδο και με οφέλη για όλους τους Ευρωπαίους. Χαίρομαι ιδιαίτερα που, με τη νέα πρόταση για την αύξηση του προϋπολογισμού, το LIFE θα συνεχίσει να συμβάλλει στην οικοδόμηση ενός οικολογικότερου μέλλοντος και σε ακόμη μεγαλύτερη

Ο Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, επίτροπος αρμόδιος για τη Δράση για το Κλίμα και την Ενέργεια δήλωσε τα εξής: «Η δράση για το κλίμα αρχίζει από τα άτομα. Τούτα τα διακεκριμένα έργα του προγράμματος LIFE «Δράση για το κλίμα» δείχνουν ότι οι καλά σχεδιασμένες δράσεις στις οποίες συμμετέχουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, ευθύς εξαρχής, μπορούν να επιτύχουν απτά αποτελέσματα. Το πρόγραμμα LIFE βοηθά μικρές, κλιματολογικά έξυπνες επενδύσεις να έχουν εμφανή αντίκτυπο, για παράδειγμα βοηθώντας τους αγρότες να αναπτύσσουν αειφόρες και οικονομικά βιώσιμες τεχνικές. Δείχνει ότι η ουσιαστική αλλαγή είναι εφικτή και οικονομικά προσιτή.»

Τα LIFE αναγνωρίζουν τα πλέον καινοτόμα, αποτελεσματικά και ικανά να αποτελέσουν έμπνευση έργα του προγράμματος LIFE στον τομέα της προστασίας της φύσης, του περιβάλλοντος και της δράσης για το κλίμα. Εάν εφαρμοστούν ευρέως, μπορούν να έχουν ιδιαίτερα θετική επίδραση στο περιβάλλον και, παράλληλα, να δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και να παράσχουν σημαντικά οφέλη στους ευρωπαίους πολίτες.

 ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ LIFE

Από τα 62 επικρατέστερα, τα εννέα σημαντικότερα έργα έλαβαν τον τίτλο «Καλύτερο έργο LIFE». Στους νικητές περιλαμβάνονται περιβαλλοντικά έργα από την Ισπανία, την Ιταλία και την Πολωνία, έργα που αφορούν τη φύση από το Βέλγιο, την Ελλάδα και τη και έργα κλιματικής δράσης από την Αυστρία και την Ισπανία (δύο έργα).

Τα έργα που βραβεύονται επιλέχθηκαν για τη συμβολή τους στη βελτίωση των περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, με ιδιαίτερη προσοχή στον καινοτόμο χαρακτήρα τους, στη δυνατότητα αναπαραγωγής τους, στη συνάφεια με την ακολουθούμενη πολιτική και στη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας.

Η Ελλάδα – που συμμετείχε με 5 έργα – βραβεύτηκε για έργο LIFE ARCTOS/ KASTORIA – στην κατηγορία LIFE — Φύση και βιοποικιλότηταγια την προστασία της καφέ αρκούδας και των ελλήνων οδηγών.

Ο νομός Καστοριάς έχει προστατέψει αρκούδες και οδηγούς στο νέο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου.

Η του LIFE συνέβαλε στον προσδιορισμό των πλέον θανατηφόρων σημείων του με τη βοήθεια αρκούδων εφοδιασμένων με ραδιοεπισήμανση και παρακολουθούμενων μέσω δορυφόρου.

Ως μέρος του έργου ARCTOS/ KASTORIA, η τοπική αρχή έχει εγκαταστήσει οδικά σήματα, οπτικά αποτρεπτικά μέσα και περιφράξεις μήκους 35 χλμ., αδιαπέραστων από τις αρκούδες, ώστε η άγρια πανίδα να παραμένει εκτός οδικού δικτύου.

Με τα μέτρα αυτά έχουν σχεδόν πλήρως εξαλειφθεί τα τροχαία δυστυχήματα. Το έργο έχει επίσης αναπτύξει ομάδα εμπειρογνωμόνων έκτακτης ανάγκης και άνω των 100 εθελοντών για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκαλέσει οι αρκούδες στις τοπικές γεωργικές εκμεταλλεύσεις και για την παροχή εξοπλισμού σχετικού με τη διασφάλιση των κυψελών και των εκτρεφόμενων ζώων γενικότερα.

Τα υπόλοιπα ελληνικά έργα:

–   Στην κατηγορία LIFE — Περιβάλλον:

·      Καταπολέμηση της ρύπανσης της λεκάνης απορροής ποταμού (CHARM)


–        Στην ίδια κατηγορία με το βραβευμένο έργο LIFE — Φύση και βιοποικιλότητα:

·         Αποκατάσταση πυρόπληκτων δασών με μεταφύτευση (VERENIKE)

·         Διατήρηση του κιρκινεζιού στη Θεσσαλία (Lesser Kestrel Thessaly)

για το κλίμα

·        Προσαρμογή των δασών σε θερμότερα κλίματα (AdaptFor)

Οι υπόλοιποι νικητές είναι,

Στην κατηγορία LIFE — Περιβάλλον

  • ECOREMED (Ιταλία)
  • LIFE ECO-DHYBAT (Ισπανία)
  • EH-REK (Πολωνία)

Στην κατηγορία LIFE — Φύση και βιοποικιλότητα:

  • LIFE Kleine Nete (Βέλγιο)
  • APUS & NYCTALUS (Σλοβακία

Στην κατηγορία LIFE Δράση για το κλίμα:

  • LIFE + AGRICARBON (Ισπανία)
  • Crops for better soil (Ισπανία)
  • EKO-LIFE (Αυστρία)

 

Βραβείο Κοινού

Σε αναγνώριση του θέματος της «Πράσινης εβδομάδας της ΕΕ 2018», το κοινό κλήθηκε να ψηφίσει το αγαπημένο του έργο LIFE πράσινη πόλη, ανάμεσα στα έξι επικρατέστερα. Το βραβείο Κοινού απέσπασε το ισπανικό έργο AIRUSE, το οποίο ανέλυσε την ατμοσφαιρική ρύπανση σε πέντε πόλεις στη νότια Ευρώπη και διατύπωσε συστάσεις για αποτελεσματική δράση προκειμένου να μειωθούν τα επίπεδα των αιωρούμενων σωματιδίων.

 Ιστορικό

Η «#Πράσινη εβδομάδα 2018» διερευνά τρόπους με τους οποίους η ΕΕ βοηθά τις πόλεις να καταστούν καλύτεροι τόποι διαβίωσης και εργασίας. Προβάλλοντας τις εξελίξεις της πολιτικής στον τομέα της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα, του θορύβου, της φύσης, της βιοποικιλότητας, των αποβλήτων και της διαχείρισης των υδάτων, προωθεί συμμετοχικές προσεγγίσεις για την αστική ανάπτυξη. Εξετάζει επίσης συστήματα δικτύωσης, εργαλεία για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τρόπους συμμετοχής των τοπικών αρχών και των πολιτών, ενώ τους ενθαρρύνει να μοιραστούν το όραμά τους για ένα βιώσιμο μέλλον.

Το πρόγραμμα LIFE είναι το χρηματοδοτικό μέσο της ΕΕ για το περιβάλλον και τη δράση για το κλίμα. Εφαρμόζεται από το 1992 και έχει συγχρηματοδοτήσει περισσότερα από 4 500 έργα σε ολόκληρη την ΕΕ και σε τρίτες χώρες. Το πρόγραμμα έχει συνεισφέρει πάνω από 4 δισ. ευρώ στην προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος και έχει κινητοποιήσει πάνω από 9 δισ. ευρώ συνολικά. Ανά πάσα στιγμή, περίπου 1 100 έργα βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο προϋπολογισμός για το πρόγραμμα LIFE, για την περίοδο 2014-2020, ανέρχεται σε 3,4 δισ. ευρώ, και έχει υποπρογράμματα για το περιβάλλον και τη δράση για το κλίμα.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση