Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ » Η αέρια ρύπανση κάνει τον Βόλο Λομβαρδία
Η αέρια ρύπανση κάνει τον Βόλο Λομβαρδία

Η αέρια ρύπανση κάνει τον Βόλο Λομβαρδία

Παρακολουθούμε με αγωνία, εδώ και αρκετές μέρες, την στο Βόλο να έχει «σπάσει τα κοντέρ», με τη μέση τιμή, όπως δείχνουν οι μετρητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, να παρουσιάζουν σταθερή ημερήσια τιμή έως και 3 φορές πάνω από το ημερήσιο όριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που είναι το 25 mg/m3 (ετήσιο 10 mg/m3). Συχνά μέσα στο 24ωρο ο δείκτης εκτοξεύεται ακόμα και στα 180 μg/m3!!!

Την 1η Οκτωβρίου 2021 ο ΠΟΥ δημοσίευσε ενημέρωση γύρω από την άμεση συσχέτιση μεταξύ κορονοϊού και αέριας ρύπανσης. Σήμερα το ερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tagesschau δημοσίευσε το συνταρακτικό αριθμό 178.000 θανάτων το 2019 στην Ευρώπη λόγω της αέριας ρύπανσης. Και σήμερα στο Βόλο φτάσαμε τους 6 νεκρούς από κορωναϊό σε ένα 48ωρο, θυμίζοντας τη βιομηχανοποιημένη Λομβαρδία το 2020, όπου σύμφωνα με έγκριτες πανεπιστημιακές έρευνες η μεγάλη θνησιμότητα είχε άμεση σχέση με τη ρύπανση της ς στην πιο βιομηχανοποιημένη περιοχή της Ιταλίας.

Στο Βόλο σήμερα ο εξωτερικός μυρίζει έντονα καμένο που μας φέρνει στο νου την πρόσφατη αποκάλυψη στη Λωζάνη της ς για την ύπαρξη διοξινών στο έδαφος της πόλης και γενικότερα, από το τοπικό εργοστάσιο καύσης πλαστικών και το οποίο είχε σταματήσει τη λειτουργία του αρκετά χρόνια πριν!

ΚΑΤΑΓΕΛΟΥΜΕ ότι στο Βόλο ΚΑΝΕΙΣ πολιτικός, θεσμικός ή εξωθεσμικός φορέας δεν έχει κάνει απολύτως ΤΙΠΟΤΑ για το μείζον πρόβλημα υγείας που βιώνει η πόλη, αν δεν το υποθάλπουν, με τον τρόπο τους, κάποιοι από αυτούς.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ότι ακόμα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΞΙΣΤΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ από κρατικό δίκτυο μετρητών ούτε για τους υποχρεωτικούς οκτώ αέριους ρύπους, αλλά επίσης δεν έχει υπάρξει καμία μέτρηση εδάφους και κτηνοτροφικών προϊόντων για βαρέα μέταλλα και διοξίνες.

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας ΕΠΙΦΥΛΑΣΣΕΤΑΙ να ασκήσει κάθε έννομο δικαίωμα της, και σύμφωνα με τη διεθνή συνθήκη του Άαρχους που υποστηρίζει το έννομο συμφέρον των πολιτών στο Περιβαλλοντικό Δίκαιο, για να καταγγείλει την απαξίωση της πόλης του Βόλου από την αυτο και την Ελληνική Κυβέρνηση.

Πίνακας 1

Πρότυπα της ΕΕ για την ποιότητα του αέρα και κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ

Ρύπος

Περίοδος

Κατευθυντήριες γραμμές ΠΟΥ μg/m3

Οριακές τιμές οδηγίας ΠΑΑ της ΕΕ μg/m3

Αριθ. φορών ετησίως επιτρεπόμενης υπέρβασης των προτύπων της ΕΕ

NO2

1 έτος

40

40

1 ώρα

200

200

18

O3

8 ώρες

120

25

ΑΣ10

1 έτος

20

40

24 ώρες

50(α)

50

35

ΑΣ2,5

1 έτος

10

25

24 ώρες

25

SO2

24 ώρες

20

125

3

1 ώρα

350

24

10 λεπτά

500

(α) Ο ΠΟΥ συνιστά να χρησιμοποιείται η εν λόγω κατευθυντήρια τιμή ως το 99ο εκατοστημόριο (3 υπερβάσεις).

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση