Βρίσκεστε εδώ:  / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ / H Ε.Ε. πιέζει για την προστασία υγρότοπου στον Κορινό
H Ε.Ε. πιέζει για την προστασία υγρότοπου στον Κορινό

H Ε.Ε. πιέζει για την προστασία υγρότοπου στον Κορινό

Στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξακολουθεί να βρίσκεται η χώρα μας για σχέδια ανέγερσης παραθεριστικού οικισμού μέσα σε υγρότοπο στην Πιερία. Προ μηνός, οι κοινοτικές υπηρεσίες επανήλθαν, ζητώντας από το υπ. Περιβάλλοντος πληροφόρηση σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεσης και αν έχουν γίνει ενέργειες για την αποκατάσταση της περιοχής. Ο Δήμος Κατερίνης, πάντως, επιμένει ότι η περιοχή είναι και δεν φιλοξενεί σημαντικά είδη.

Η προσπάθεια για την ανέγερση του ενός παραθεριστικού οικισμού κατ’ εκτίμηση 6.500 κατοίκων, με την πολεοδόμηση του τελευταίου παρθένου κομματιού των ακτών της Πιερίας, ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ’90. Με διαδοχικές αποφάσεις, το (πανίσχυρο τότε) ΥΠΕΧΩΔΕ θέσπισε ζώνη οικιστικού ελέγχου στην παραλιακή περιοχή και κατόπιν ενέκρινε πολεοδομική μελέτη για τη του οικισμού «Ολυμπιάδα». Μόνο που μεγάλο μέρος της έκτασης του οικισμού βρισκόταν μέσα σε περιοχή Natura (η οποία για άγνωστο λόγο εξαιρέθηκε από τα όρια του παρακείμενου Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού) και Καταφύγιο Αγριας Ζωής. Επίσης, μεγάλο μέρος της επίμαχης περιοχής είναι υγρότοπος, που κατακλύζεται από νερό τον χειμώνα και «στεγνώνει» το καλοκαίρι.

Η υπόθεση δεν προχώρησε έως το 2011. Τότε, ο διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού, που γειτνιάζει με την επίμαχη έκταση και είναι υπεύθυνος για την επιτήρησή της, διαπίστωσε ότι πραγματοποιούνταν μέσα στον υγρότοπο επιχωματώσεις για τη διαμόρφωση δρόμων. Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος ζήτησαν την ανάκληση της άδειας, ενώ στην υπόθεση παρενέβη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας εξηγήσεις.

Το 2014, η τότε ηγεσία του υπ. Περιβάλλοντος ανέλαβε να «απεμπλέξει» την υπόθεση: αποχαρακτήρισε 4.000 στρέμματα του Καταφυγίου Αγριας Ζωής και στη συνέχεια ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για τη του οικισμού (με αρκετές… ακροβασίες). Αξιοσημείωτη ήταν η στάση των κρατικών υπηρεσιών στην υπόθεση αυτή: η Διεύθυνση Δασών Πιερίας εμφανίζει στα έγγραφά της την υγροτοπική έκταση ως αγροτική, ενώ η Διεύθυνση Δασών του υπ. Περιβάλλοντος έσπευσε να υιοθετήσει τη θέση αυτή, αμφισβητώντας την του φορέα του Εθνικού Πάρκου, που για πρώτη φορά τεκμηρίωσε την ύπαρξη σημαντικών ειδών ορνιθοπανίδας στην περιοχή.

Η υπόθεση δεν προχώρησε έκτοτε. Οι οχλήσεις, όμως, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίστηκαν: στην τελευταία, τον περασμένο Μάρτιο, η Γενική της Ε.Ε. ζητεί να πληροφορηθεί «αν έχουν ξεκινήσει κατασκευαστικά έργα για τον οικισμό και αν έχει γίνει κάποια για την αποκατάσταση των αλλοιωθέντων ενδιαιτημάτων στην περιοχή».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Σ. Πέτσας: «8,5 εκ. € για την αγροτική οδοποιία, 300.000 € για τις φυσικές καταστροφές και 80.000 € για την λειψυδρ… - https://t.co/cxm6MRrbgC -

  • Αποζημιώσεις για το σύνολο των καλλιεργειών #σφοδρέςβροχοπτώσεις - https://t.co/ntKkOdCKbp -

  • Κ. Παπανάτσιου: Επείγει η αντιπλημμυρική και αντιδιαβρωτική θωράκιση του Αν. και Β. Πηλίου - https://t.co/MIv0W8tqKd… -

"Αλιεύοντας" την είδηση