Βρίσκεστε εδώ:  / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ / Οι Οικολόγοι Πράσινοι για το νομοσχέδιο περί δασικών χαρτών
Οι Οικολόγοι Πράσινοι για  το νομοσχέδιο περί δασικών χαρτών

Οι Οικολόγοι Πράσινοι για το νομοσχέδιο περί δασικών χαρτών

Οι Οικολόγοι Πράσινοι χαιρετίζουν καταρχήν το γεγονός ότι επί τέλους κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο για την αλλαγή του νομικού πλαισίου για τη διαδικασία ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών, ενώ δεκαετίες μετά τους προηγούμενους νόμους (1976, 1998), έχουν καταρτισθεί για την μισή σχεδόν επικράτεια και έχουν κυρωθεί χάρτες που αντιστοιχούν μόλις στο 1%, σπαταλήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ χωρίς αποτέλεσμα για χάρτες που δεν αναρτήθηκαν και απαξιώθηκαν, ενώ η ανεξέλεγκτη κατάσταση σχετικά με τις δασικές περιοχές εξέθρεψε ένα ισχυρό πελατειακό σύστημα.

Oι Οικολόγοι Πράσινοι υπογραμμίζουν για μια ακόμη φορά ότι η προγραμματική στήριξη των ψηφοδελτίων στις βουλευτικές εκλογές και του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου 2015 υλοποιήθηκε βάσει συγκεκριμένης συμφωνίας επί 22 πάγιων οικολογικών αρχών και θέσεων μας, με προεξέχουσες την προστασία των κοινών αγαθών (, , αιγιαλοί, δάση, , ελεύθερες αστικές εκτάσεις, πολιτιστική κληρονομιά, υγεία) και του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος. Ανάμεσα σ΄αυτά αποτελεί στρατηγικό και τακτικό στόχο η δρομολόγηση διαδικασιών για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του δασολογίου και κτηματολογίου. Η απουσία δασικών χαρτών συνέβαλε και συμβάλλει στη συνέχιση των καταπατήσεων δημόσιας δασικής γης και των αυθαίρετων οικιστικών επεκτάσεων καθώς και στην σκόπιμη καταστροφή δασικών οικοσυστημάτων με εμπρησμούς και λαθραίες εκχερσώσεις.

Στα πλαίσια αυτά αξιολογούν ότι το νομοσχέδιο μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ένα δασολόγιο, που έχουμε ως χώρα υποχρέωση να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του , και για το κτηματολόγιο που πρέπει να ολοκληρωθεί έως το 2020.

Στα θετικά του νομοσχεδίου αξιολογούν:

-τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού, υποδομών και τεχνογνωσίας, με την εξασφάλιση της συμμετοχής των Διευθύνσεων Δασών – η οποία κρίνεται απαραίτητη στη διαδικασία όσο και στη πιστοποίηση του περιεχομένου του δασικού χάρτη – σε συνεργασία με την ΕΚΧΑ Α.Ε. και σε συντονισμό με την κεντρική διοίκηση.
-τη θεσμοθέτηση πιο επιχειρησιακών διαδικασιών και τη συντόµευση των απαιτούμενων χρόνων με τον καθορισμό συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.
-τη διεύρυνση του αντικείμενου προστασίας με την συμπλήρωση στο δασικό χάρτη και των δημοσίων χορτολιβαδικών εκτάσεων, ως εκτάσεων που στις οποίες ισχύει το «μαχητό τεκμήριο κυριότητας του Δημόσιου»
– την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανέκυψαν από την αδυναμία συγκρότησης και λειτουργίας των Επιτροπών Εξέτασης των Αντιρρήσεων.

Θεωρούν επίσης θετικό ότι το νομοσχέδιο τολμάει να προτείνει ξεχωριστή διαδικασία και να καταγράψει τις προβληματικές λόγω αυθαίρετης δόμησης σε δασικές περιοχές, ώστε:

  • αφενός να γίνει ταχύτερη η διαδικασία κύρωσης για τις μη αμφισβητούμενες ., αλλά και
    -αφ΄ έτερου να γίνει γνωστό το μέγεθος και το είδος του προβλήματος, και να αναζητηθεί συνολική και όχι αποσπασματική -και ενδεχόμενα πελατειακή- αντιμετώπιση.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι επιμένουν όμως και ζητούν να είναι σαφές ότι όλες οι κατά νόμο δασικές περιοχές θα εξακολουθούν να διέπονται από τη δασική και περιβαλλοντική νομοθεσία, μέχρι την οριστική κύρωση. Σε καμία περίπτωση η ύπαρξη «οικιστικών συνόλων» δεν θα πρέπει να θίγει την εφαρμογή της ισχύουσας δασικής και της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Στα πλαίσια αυτά θεωρούμε θετικές τις χθεσινές νομοτεχνικές βελτιώσεις

Επιπλέον και προκειμένου το πνεύμα του Νόμου να βρει εφαρμογή στην πράξη, ζητούν:

-Η κατάρτιση και ανάρτηση των δασικών χαρτών να πραγματοποιηθεί για όλες τις κατηγορίες «οικιστικών συνόλων» του νομοσχεδίου με σαφώς μεγαλύτερες προθεσμίες κατάθεσης αντιρρήσεων

-Να μην ενταχθούν σε υπάρχοντα «οικιστικά σύνολα» εκτάσεις που δεν οριοθετούνται μέσω έγκυρων διοικητικών πράξεων. Εκκρεμή πολεοδομικά και οριοθετήσεις «οικιστικών συνόλων» θα πρέπει να ολοκληρωθούν μετά την κύρωση των χαρτών βάσει αυτών.

-Να υπάρξει ευρεία διαβούλευση και το επόμενο διάστημα, σχετικά με τα κριτήρια χαρακτηρισμού των περιοχών «οικιστικών πυκνώσεων», ενός όρου για τον οποία απαιτείται σαφής ορισμός Αλλά και και στην προβλεπόμενη διαδικασία καταγραφής, κατηγοριοποίησης και περιβαλλοντικής πολεοδομικής διαχείρισή τους, προκειμένου για την εφαρμογή της νομοθεσίας προστασίας δασικών περιοχών

-Ζητούν τέλος την επίσπευση και την προτεραιότητα χρηματοδότησης για την διαδικασία οριοθέτησης και επέκτασης των οικισμών, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της πολεοδομικής νομοθεσίας, μετά και από ευρεία διαβούλευση με τους αρμόδιους συλλογικούς και τεχνικούς φορείς.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν την κυβέρνηση να προτάξει, με κάθε μέσο, την προστασία του δασικού πλούτου, επιθυμία ακόμη ανεκπλήρωτη του κάθε καλοπροαίρετου υπερασπιστή του περιβάλλοντος και του δημοσίου συμφέροντος.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ανανέωση συνεργασίας ποδοσφαιριστών του Θησέα Αγριάς #ΓΣΘησέαςΑγριάς - https://t.co/ymnS5snDkP -

  • Ασφαλτόστρωση της οδού Βλάχα-Βροντερό από την Περιφέρεια Θεσσαλίας #εργασίεςασφαλτόστρωσης - https://t.co/enhrih2H9A -

  • Χρηματοδότηση ιδιωτικών συνδέσεων αποχέτευσης σε Συκούριο και Νίκαια - https://t.co/T09JTFEuVL… -

"Αλιεύοντας" την είδηση