Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ » Φορείς και πολίτες της Μαγνησίας: καταστροφικό το ν/σ της κυβέρνησης για το περιβάλλον
Φορείς και πολίτες της Μαγνησίας: καταστροφικό το ν/σ της κυβέρνησης για το περιβάλλον

Φορείς και πολίτες της Μαγνησίας: καταστροφικό το ν/σ της κυβέρνησης για το περιβάλλον

Τη Δευτέρα 4 Μαΐου, στις 6. 00 το απόγευμα, συζητείται στην  ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για το περιβάλλον που προωθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκης, το οποίο έχει χαρακτηριστεί καταστροφικό για το περιβάλλον και νομοσχέδιο που εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος του περιβάλλοντος.

Την ίδια ώρα και συλλογικότητες οργανώνουν στην Πλατεία Συντάγματος.

Στο ίδιο πλαίσιο η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας καλεί τους ενεργούς πολίτες σε στην παραλία του Βόλου, μπροστά από το κτίριο Παπαστράτου, επίσης τη Δευτέρα 4 Μαΐου στις 6.00 το απόγευμα. 

Τηρώντας τις αποστάσεις και τα μέτρα προφύλαξης, θα είμαστε εκεί για να απαιτήσουμε να τηρούνται τα δημοκρατικά και συνταγματικά δικαιώματα του λαού.

Είναι απαράδεκτο το Υπουργείο Περιβάλλοντος να επιχειρεί την ψήφιση ενός νομοσχεδίου με 130 άρθρα και 655 σελίδες με τη διαδικασία του κατεπείγοντος (τίποτε επείγον δεν υπάρχει), εκμεταλλευόμενο την πανδημία και την αδυναμία της κοινωνίας των πολιτών να εκφραστεί. Ας σημειωθεί ότι το αρχικό νομοσχέδιο, με 63 μόνο άρθρα, τέθηκε σε μόνο για 14 μέρες και τα άρθρα του διπλασιάστηκαν στη συνέχεια.

Επαναλαμβάνουμε ότι στη συγκέντρωση καλούνται οι ενεργοί πολίτες. Εάν κατατάσσεις τον εαυτό σου σε αυτούς, σε περιμένουμε.

Την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο αυτό έχει εκφράσει το σύνολο των οικολογικών οργανώσεων της Ελλάδας και πάνω από 100 συλλογικότητες, οι οποίες προγραμματίζουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα. Μεταξύ των οικολογικών οργανώσεων συγκαταλέγονται το , ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η MΟm, το WWF, η , η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και άλλες.

Σημείωση: Το νομοσχέδιο υποβαθμίζει τις περιοχές Νατούρα 2000, νομιμοποιεί, αντισυνταγματικά, πάνω από 500.000 αυθαίρετα μέσα σε δάση, αναθέτει σε ιδιώτες, όχι τη σύνταξη, αλλά τον έλεγχο των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με ασφυκτικές προθεσμίες, ακυρώνει τον έλεγχο του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των επενδύσεων, υποβαθμίζει τους  διαχείρισης, στους οποίους μάλιστα θα ασκείται πλέον κεντρικός έλεγχος και τέλος δεν δίνει λύσεις στη διαχείριση των αποβλήτων, που αποτελεί διαχρονικά ένα μεγάλο «αγκάθι» για τη χώρα μας.

 

Η Επιτροπή Πολιτών Βόλου

Μετά από μια αναιμική και προσχηματική δημόσια , εν μέσω πανδημίας, η   κατέθεσε και φέρνει για ψήφιση στη Βουλή σχέδιο νόμου με τον εύηχο τίτλο: «Εκσυγχρονισμός  περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και  2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις».

Το σχέδιο νόμου  συζητήθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και πρόκειται να ακολουθήσει η συζήτηση και η  ψηφοφορία στην «ολομέλεια» της Βουλής την ερχόμενη Δευτέρα 4/5 και την Τρίτη 5/5.

Το σχέδιο νόμου συνιστά σημαντική υποχώρηση στα θέματα της ς του περιβάλλοντος,  τα οποία θυσιάζει στο «βωμό» των επενδύσεων και του ιδεολογήματος της ανάπτυξης, από τις συνέπειες  του οποίου δεν φαίνεται να έχουν διδαχτεί τίποτα οι εκπρόσωποι της πολιτικής εξουσίας.

Μέσα σε όλα  τα άλλα το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει ένα ξεχωριστό κεφάλαιο με ρυθμίσεις και αλλαγές της νομοθεσίας,  στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων, με αρνητικό πρόσημο στις περισσότερες από αυτές.

H Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ συμμετέχει και στηρίζει ενεργά την καμπάνια των φορέων και συλλογικοτήτων  και, στο πλαίσιο αυτό, καλεί στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας  τη Δευτέρα 4/5, στις 18:00, την ώρα που μέσα στη Βουλή θα συζητιέται το σχέδιο νόμου (παίρνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης) τους ενεργούς πολίτες στο Ηρώον, παραλία του Βόλου μπροστά από το κτίριο Παπαστράτου.

Με την ευκαιρία, δίνεται στη δημοσιότητα ο αναλυτικός σχολιασμός των ρυθμίσεων που αφορούν στη  διαχείριση των αποβλήτων.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση