Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ » Εθνική εκστρατεία για το μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου
Εθνική εκστρατεία για το μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου

Εθνική εκστρατεία για το μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου

Από την ιστορική πόλη του Μεσολογγίου κήρυξε ο Υφ. Περιβάλλοντος κι Ενέργεις, ιώργος Δημαράς, την έναρξη της εθνικής καμπάνιας για την σωτηρία των πλατάνων, αναφερόμενος στη τεράστια πολιτισμική αξία τους για την σύγχρονη Ελλάδα.

Η κεντρική ομιλία έγινε σε σχετική ημερίδα την Παρασκευή 1/3 στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, ενώ τις εργασίες άνοιξε με χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Δυτικής Ελλάδας. Νίκος Μπαλαμπάνης.

Τα δέντρα αυτά αποτελούν μέρος της ιστορίας, της συλλογικής μνήμης και της ιδιαίτερης πολιτισμικής ταυτότητας του λαού μας, ανέφερε ο Υφυπουργός, αφού τα μνημειώδη δέντρα είναι συχνά συνδεμένα με σημαντικά ιστορικά γεγονότα όπως αυτό της κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης.

Η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, που ήδη έχει σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες πλατάνια στην χ.Από το 2003 που το παθογόνο εντοπίστηκε για πρώτη φορά, μεταφέρθηκε σε όλη τη χ με μολυσμένα εργαλεία και από τον άνθρωπο.

Ο Υφυπουργός παρουσίασε τα βασικά σημεία της νέα Κοινής Υπουργικής Απόφασης που έχει ετοιμάσει και αφορά στο Εθνικό Σχέδιο ς, τους ελέγχους, τις αδειοδοτήσεις έργων εντός ευπαθών ζωνών και τα ειδικά μέτρα στις περιοχές καραντίνας καθώς και στις υποχρεωτικές δράσεις καταπολέμησης, περιορισμού της εξάπλωσης και εκρίζωσης, την των δράσεων και τα των παραβατών. Τρεις σχετικές εισηγήσεις από ειδικούς επιστήμονες  ανέδειξαν το πρόβλημα και στην Αιτωλοακαρνανία, ειδικότερα στην περιοχή της Τριχωνίδας όπου χρειάζεται να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα και στην Ναύπακτο όπου μάλλον το παθογόνο εκριζώθηκε με χάρη στην άμεση κινητοποίηση των αρμοδίων.

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση