Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ » Ερώτηση Π. Ηλιόπουλου για τη λίμνη Κάρλα
Ερώτηση Π. Ηλιόπουλου για τη λίμνη Κάρλα

Ερώτηση Π. Ηλιόπουλου για τη λίμνη Κάρλα

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Χρυσής Αυγής για την αντιμετώπιση της ρυπάνσεως της ς  Κάρλας (αρχαία  Βοιβηίς) στον Νομό Μαγνησίας η οποία και παραμένει στάσιμη, λόγω γραφειοκρατίας.
Όπως αναφέρει ο βουλευτής: “Αν και έχει παρέλθει σχεδόν ένας μήνας από τότε που νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν στην θέση Νταμάρια της Λίμνης, προς τα Κανάλια και σε σημείο όπου λειτουργεί μεγάλη τάφρος στην οποία γίνεται, κατά καιρούς, εναπόθεση βοθρολυμάτων, εντούτοις ο  Φορέας Διαχειρίσεως της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου (Π.Ο.Κα.Μα.ΚεΒε.) δεν φαίνεται να έχει την πρόθεση να  συνεργαστεί με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και την Βιολογίας Μαρία Μουστάκα, για την άμεση και οριστική αντιμετώπιση του προτος.

        Συγκεκριμένα ο Φορέας Διαχείρισης Κάρλας εμμένει στο τυπικό κομμάτι του ζητήματος για την μη λήψη άδειας από επιστημονική ομάδα, προκειμένου να πάρει από τη και να προχωρήσει σε αναλύσεις που εντόπισαν στο φυτοπλαγκτόν, τον γνωστό ισχυρότατο τοξικό οργανισμό prymnesium parvum. Ο συγκεκριμένος οργανισμός που εντοπίστηκε σε μεγάλη αφθονία στα νερά της Κάρλας (Βοιβηίδα) συμπίπτει με μαζικούς θανάτους ψαριών, ωστόσο ο Φορέας διατείνεται επικαλούμενος τις δικές του δειγματοληψίες και αναλύσεις, ότι τα έδειξαν υψηλές συγκεντρώσεις σε αμμωνία και κολοβακτηροειδή.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της καθηγήτριας Βιολογίας, Μαρίας Μουστάκα, ο τοξικός οργανισμός υπάρχει και μάλιστα σε μεγάλη αφθονία στην Κάρλα (Βοιβηίδα), ενώ η ύπαρξή του καταγράφεται κατ' επανάληψη στη λίμνη και συμπίπτει κάθε φορά με μαζικούς θανάτους ψαριών: τόσο το 2010, όσο και το 2011 και το 2012. Υποστηρίζεται δε ότι οι κύστες που δημιουργεί βρίσκονται σε απόθεμα στην λίμνη  με την ανάπτυξή τους να ευνοούν συγκεκριμένες συνθήκες όπως η ρύπανση ή μη ανανέωση του νερού.

            Ο Φορέας Διαχειρίσεως της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας – Μαυροβουνίου-Κεφαλόβρυσου-Βελεστίνου εμφανίζεται να αποδέχεται μόνο τα δικά του αναλύσεων που δείχνουν υψηλές αμμωνίας, οξυγόνου και κολοβακτηροδιόμορφων, στο σημείο όπου παρατηρήθηκε το περιστατικό των νεκρών ψαριών.”

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής ρωτά το αρμόδιο υπουργείο αν θα λάβει άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να ξεπεραστούν το συντομότερο τυχόν γραφειοκρατικές διαδικασίες και να απορρυπανθεί άπαξ δια παντός η λίμνη Κάρλα (Βοιβηίδα) από τον τοξικό οργανισμό που υπάρχει από το 2010 και μάλιστα σε μεγάλη αφθονία, με τους  μαζικούς θανάτους ψαριών.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση