Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ » Επιβλαβής για την υγεία η αυξημένη συγκέντρωση αιωρούμενων μικρoσωματιδίων
Επιβλαβής για την υγεία η αυξημένη συγκέντρωση αιωρούμενων μικρoσωματιδίων

Επιβλαβής για την υγεία η αυξημένη συγκέντρωση αιωρούμενων μικρoσωματιδίων

Τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών , δρ. Ιφιγένεια Ηλιοπούλου και Γεώργιος Λέτσιος πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Βολιώτη Χαράλαμπο Τσιαμήτα (B.Sc, MSPH), με αφορμή τα αποτελέσματα περιβαλλοντικής επιδημιος έρευνας που διεξήγαγε στη Μάλτα, σε με τον διευθυντή του τμήματος Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής σχολής της Μάλτας, καθηγητή Julian Mamo και τον καθηγητή Neville Calleja, διευθυντή της Διεύθυνσης Ερευνών για την Υγεία του Υπουργείου Υγείας της Μάλτας.

Η αυξημένη συγκέντρωση αιωρούμενων μικρoσωματιδίων με διάμετρο ίση ή μικρότερη των 10 μm (PM10) έχει συσχετιστεί με αυξημένη θνησιμότητα και νοσηρότητα από ασθένειες του πνεύμονα, καρδιαγγειακά νοσήματα και νεοπλασματική νόσο.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στην αξιολόγηση των επιπτώσεων της μέσης ετήσιας συγκέντρωσης αιωρούμενων μικροσωματιδίων PM10 και στην εμφάνιση νεοπλασματικής νόσου για τους κατοίκους του νησιωτικού συμπλέγματος της Μάλτας. .

Η επιδημιο έρευνα κατέδειξε ότι η στα αιωρούμενα μικρο PM10 από μόνη της συνδέεται με αύξηση της συχνότητας εμφάνισης νεοπλασιών και πιο συγκεκριμένα με την αύξηση των συχνοτήτων που αφορούν τα είδη νεοπλασιών του αιμοποιητικού ιστού.

Ακολουθεί δε συγκεκριμένο χρονικό μοτίβο. Έτσι, αυξημένα επίπεδα της συγκέντρωσης των PM10 συσχετίστηκαν σημαντικά με αυξημένη επίπτωση έναν χρόνο αργότερα του λεμφώματος Non Hodgkin (p = 0,042), της λευχαιμίας (♂, p = 0,019) και της λεμφοκυτταρικής αναιμίας (p = 0,042).

Τα PM10 μπορεί να συνδέονται με την εμφάνιση νεοπλασματικής νόσου, πιθανώς καταστέλλοντας την ανοσολογική απόκριση, υποδεικνύοντας έναν νέο πιθανό ρόλο της ς σε ατμοσφαιρική ρύπανση αναφορικά με την εμφάνιση νεοπλασιών ή/και ευαισθησίας σε ασθένειες.

*Ο Χαράλαμπος Τσιαμήτας είναι απόφοιτος του τμήματος Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) με μεταπτυχιακό στη από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Έχει ολοκληρώσει πρακτική στο τμήμα Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μάλτας σε με τη Διεύθυνση Ερευνών για την Υγεία του Υπουργείου Υγείας της Μάλτας. Έχει επίσης ολοκληρώσει επιτυχώς κύκλους μαθημάτων παρεχόμενους από το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard, το Broad Institute του ΜΙΤ και τη Σχολή Διακυβέρνησης John F. Kennedy.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση