Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ » Επικίνδυνη για την δημόσια υγεία η χρήση ακατάλληλων υλικών καύσης
Επικίνδυνη για την δημόσια υγεία η χρήση ακατάλληλων υλικών καύσης

Επικίνδυνη για την δημόσια υγεία η χρήση ακατάλληλων υλικών καύσης

Από το Τ , τον Ιατρικό Σύλλογο , το Δικηγορικό Σύλλογο και την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

Με δεδομένο ότι:

  • Τα τελευταία 4 χρόνια σε όλες τις αστικές περιοχές της χς παρατηρείται μία έντονη αύξηση της σωματιδιακής ρύπανσης κατά τους χειμερινούς μήνες,
  • όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση στη χ μας, όλο και περισσότεροι πολίτες στρέφονται στη χρήση στερεών καυσίμων (ξύλο, πέλετς) για να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης τους,

  • πλησιάζουμε στη χειμερινή περίοδο,

το Τ Μαγνησίας, ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Μαγνησίας και η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, υπογραμμίζουν ότι η ανεξέλεγκτη καύση ξύλου και βιομάζας οδηγεί σε ραγδαία επιβάρυνση της ποιότητας του αέρα σε αστικές περιοχές, ειδικότερα τις απογευματινές και βραδινές ώρες. Οι παραπάνω φορείς θεωρούν υποχρέωσή τους να επισημάνουν κάποιες βασικές πρακτικές οδηγίες προκειμένου οι πολίτες να κάνουν υπεύθυνη (δηλ. καθαρή και αποδοτική) χρήση ξύλου για θέρμανση και να περιορίσουν τη ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα, αλλά και του αέρα των εσωτερικών χώρων, προς όφελος και των ιδίων.

 

Α. Επιθεώρηση και συντήρηση καμινάδας

  1. Μη χρησιμοποιείτε το τζάκι, εάν η καμινάδα του δεν έχει καθαριστεί για πολύ καιρό.
  • Να πραγματοποιείτε έλεγχο της καμινάδας για εκπομπή μαύρου καπνού. Η σωστή καύση παράγει μόνο ένα λεπτό θύσανο λευκού ατμού. Όσο πιο μαύρος και πυκνός είναι ο καπνός, τόσο περισσότεροι ρύποι εκπέμπονται και τόσο περισσότερο ξύλο καταναλώνεται.

  • Να συντηρείτε τακτικά, σε ετήσια βάση, την καμινάδα για αποφυγή διαφυγών ρύπων και κινδύνου ανάφλεξης.

  • Β. Χρήση κατάλληλων καυσίμων και συσκευών καύσης

    1. Όλες οι υποδομές καύσης πρέπει να διαθέτουν την απαραίτητη πιστοποίηση (ΦΕΚ 1914/Β/15.06.2012).
  • Να επιλέγετε πιστοποιημένες συσκευές καύσης, διότι εκπέμπουν 60% ως >70% λιγότερους ρύπους, πάντα σε συνεννόηση με ένα Μηχανικό.

  • Να χρησιμοποιείτε καθαρό, ξηρό ξύλο που έχει ξηραθεί για 6 τουλάχιστον μήνες. Να προτιμάτε το σκληρό ξύλο (δρυς, οξιά, , σημύδα, λεύκα, σφενδάμι, καρυδιά, κ.ά.) από το μαλακό (πεύκο, έλατο, κυπαρίσσι, κέδρος, κ.ά.) επειδή έχει μεγαλύτερη πυκνότητα, καίγεται πιο αργά και ομοιόμορφα και παράγει λιγότερο καπνό και περισσότερη θερμότητα.

  • Σε καμία περίπτωση να μη χρησιμοποιείτε επεξεργασμένη ξυλεία ή άλλα υλικά (π.χ. βαμμένα, βερνικωμένα ή επεξεργασμένα ξύλα, προϊόντα και παραπροϊόντα επιπλοποιίας (πχ μελαμίνες), νοβοπάν, πλαστικά, ελαστικά, χαρτόνια, διαλύτες, , σκουπίδια, κ.ά.) επειδή παράγονται εκπομπές ιδιαίτερα επικίνδυνες για την υγεία. Η καύση αυτών των καυσίμων, εκτός από τις εκπομπές αιωρούμενων σωματιδίων συνοδεύεται και από ένα πλήθος από τοξικές, καρκινογόνες, νευροτοξικές και ερεθιστικές ενώσεις, όπως βενζο[α]πυρένιο, βενζόλιο, τολουόλιο, αλδεΰδες, φαινόλες, κ.ά. με συνέπεια σοβαρές επιδράσεις στην υγεία, ιδιαίτερα των ευαίσθητων ομάδων πληθυσμού όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι πάσχοντες από αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα.

  • Να ελέγχετε την ποιότητα των μπρικετών και των πέλετς της χρησιμοποιούμενης βιομάζας και να χρησιμοποιείτε πιστοποιημένα προϊόντα. Για την οικιακή θέρμανση σε ιδιωτικά νοικοκυριά, συνιστάται η χρήση μόνο πιστοποιημένων κατά ΕΝplus pellets ξύλου κατηγορίας Α1.

  • Να αποφεύγετε τη φωτιά που σιγοκαίει επειδή παράγει μικρότερη ποσότητα θερμότητας και μεγαλύτερες ποσότητες τοξικών ρύπων, όπως π.χ. μονοξειδίου του άνθρακα.

  • Μην σβήνετε το τζάκι με νερό.

  • Να αποφεύγετε την ταυτόχρονη λειτουργία απορροφητήρα και τζακιού στον ίδιο χώρο, γιατί εισέρχονται περισσότερα σωματίδια στο σπίτι.

  • Με δεδομένη την εκτεταμένη στροφή που παρατηρείται σε πανελλαδικό επίπεδο από το πετρέλαιο προς τα στερεά καύσιμα οι παραπάνω κατευθυντήριες οδηγίες πρέπει να τηρούνται από όλους με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας από βλαβερές αέριες ουσίες.

     

    Επιπρόσθετα, είναι επιτακτική η ανάγκη εφαρμογής αποτελεσματικών στρατηγικών για τον έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με ενεργό συμμετοχή των δημοσίων αρχών και τοπικών υπηρεσιών ελέγχου της ποιότητας αέρα. Για το σκοπό αυτό, πέρα από τα όποια έκτακτα μέτρα, είναι αναγκαία η εφαρμογή συνδυαστικών μέτρων από την οργανωμένη πολιτεία με στόχο την ορθολογική χρήση της ενέργειας και την προστασία της δημόσιας υγείας, όπως:

    1. Μεγιστοποίηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου και επιδότηση της χρήσης μη-ρυπογόνων τρόπων θέρμανσης (φυσικό αέριο, ηλιοθερμικά συστήματα).
  • Επιδότηση της μετατροπής απλών ανοικτών τζακιών σε ενεργειακά, για να περιοριστεί η ρύπανση τόσο του εσωτερικού, αλλά και του εξωτερικού αέρα.

  • Διεύρυνση της πρόσβασης των νοικοκυριών σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας (θερμομόνωση σπιτιών). Με κατάλληλη θερμομόνωση του σπιτιού επιτυγχάνεται επίσης εξοικονόμηση καυσίμου, απόδοση και οικονομία.

  • Διεύρυνση (και όχι περιορισμός) των κριτηρίων πρόσβασης στα επιδόματα θέρμανσης με πετρέλαιο και επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης από τις αρμόδιες .

  • Αύξηση των ελέγχων από τη δασοφυλακή για την αντιμετώπιση της παράνομης υλοτομίας και θέσπιση/επιβολή αυστηρών ποινών.

  • Ενδελεχής ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις επιπτώσεις της χρήσης ακατάλληλων (ή ακόμα και λαθραίων) καυσίμων σε εστίες καύσης στο περιβάλλον.

  • Εν κατακλείδι το ΤΕΕ Μαγνησίας, ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Μαγνησίας και η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, υπογραμμίζουν ότι:

    η προστασία της δημόσιας υγείας από την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι βασική υποχρέωση της πολιτείας και δεν θα πρέπει να υποβαθμίζεται ακόμη και σε περιόδους οικονομικής κρίσης.

    η αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος επιτυγχάνεται με τεχνογνωσία, προγραμματισμό, υπεύθυνες προσπάθειες και πάνω από όλα με περιβαλλοντική παιδεία σε μια κοινωνία.

    Ζητούμε την αύξηση των σταθμών μέτρησης ρύπανσης, με επέκτασή τους σε όλο το Πολεοδομικό συγκρότημα, την απευθείας σύνδεση μεταξύ τους και με τερματικό σύστημα, ώστε να εκδίδονται άμεσα τα συνολικά αποτελέσματα και να έχουν οι πολίτες πρόσβαση σε αυτά.

    PagasitikosNews logo

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

      Dark Mode

      "Αλιεύοντας" την είδηση