Βρίσκεστε εδώ:  / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ / Επαναφορά της βιντζότρατας για επιστημονικούς λόγους
Επαναφορά της  βιντζότρατας  για επιστημονικούς λόγους

Επαναφορά της βιντζότρατας για επιστημονικούς λόγους

“Σοβαρή καταστρατήγηση των αρχών και των διατάξεων εθνικού και ευρωπαϊκού δικαίου που διέπουν την αλιεία αποτελεί η απόφαση 7317/142567 της 18-12-2015 του υπουργού Αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, με την οποία επιτρέπεται και πάλι η χρήση του καταστρεπτικού για τη θαλάσσια ζωή αλιευτικού εργαλείου της βιντζότρατας” τονίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Όπως αναφέρουν η βιντζότρατα, ως εργαλείο που, λειτουργώντας σαρωτικά, συλλαμβάνει το σύνολο των θαλάσσιων οργανισμών μέχρι και το βυθό και καταστρέφει τα πολύτιμα για την αναπαραγωγή τους λιβάδια ποσειδωνίας, τελούσε υπό απαγόρευση μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014, οπότε με απόφαση του τότε υπουργού κ. Καρασμάνη (μετά την αναγγελία των εκλογών του Ιανουαρίου 2014) επιτράπηκε και πάλι. Η απόφαση του κ. Καρασμάνη ανακλήθηκε –σωστά και νόμιμα– από τον σημερινό υπουργό κ. Αποστόλου τον περασμένο Μάρτιο. Σήμερα, επικαλούμενος «ερευνητικούς σκοπούς», ο κ. υπουργός επιτρέπει την επαναφορά της βιντζότρατας και των καταστρεπτικών της επιπτώσεων στα ιχθυοαποθέματα και τη θαλάσσια ζωή γενικά.

Η επίκληση αναγκών «επιστημονικής έρευνας», μόνο ως κακοφτιαγμένο πρόσχημα μπορεί να εκληφθεί, ανάλογης αξιοπιστίας με τα αντίστοιχα που επικαλούνται κράτη όπως η για να επιτρέψουν δια της πλαγίας την φαλαινοθηρία.

Ακόμη και αν, υποθετικά, το δεχτούμε, προκύπτουν τα ακόλουθα ερωτήματα:

 – Πόσο επιστημονική και ανεξάρτητη είναι μια έρευνα που χρησιμοποιεί 184 σκάφη, από τα οποία επιστήμονες θα παρακολουθούν μόνο τα 22 από αυτά, ενώ οι υπόλοιπες καταγραφές θα γίνονται από τους ίδιους τους τρατάρηδες, οι οποίοι επιπλέον θα μπορούν να εμπορεύονται τα (!);

– Ποιός θα ελέγχει, επομένως, ότι τα υπόλοιπα σκάφη δεν θα αλιεύουν στις περιοχές ποσειδωνίας, όπως αυτές (ανεπαρκώς) έχουν προσδιοριστεί;

– Διαθέτουν όλα τα σκάφη σύστημα εντοπισμού θέσης GPS όπως προβλέπεται από την σχετική απόφαση; Πως θα ελεγχτεί κάτι τέτοιο;

Η αλήθεια είναι ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπέκυψε στις συνεχείς των κατόχων των σκαφών με βιντζότρατα, αγνοώντας τις μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα αλλά και τα συμφέροντα των αλιέων παράκτιας ήπιας αλιείας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι απαιτούμε την άμεση ανάκληση της κοντόφθαλμης και αντίθετης με τις αρχές της βιώσιμης αλιείας και της νέας ευρωπαϊκής αλιευτικής πολιτικής, αυτής απόφασης. Ζητούμε την οριστική απαγόρευση της βιντζότρατας και των άλλων καταστρεπτικών συρόμενων αλιευτικών εργαλείων, χωρίς καταστρατηγήσεις και διάτρητα προσχήματα. Η αλιεία θα έχει στη χώρα μας μόνο αν ασκείται με βιώσιμες μεθόδους και με σεβασμό στα ιχθυοαποθέματα και την ανανέωση τους, και η βιντζότρατα δεν ανήκει σε αυτές.

Ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Φ. Γκανούλης δήλωσε σχετικά: «Η αλιεία κινδυνεύει άμεσα να γίνει μη βιώσιμο επάγγελμα, καθώς οι θάλασσές μας αδειάζουν. Καλούμε τον Υπουργό κ. Αποστόλου να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση που αφορά τις βιντζότρατες, μιας και η καταστροφή που προκαλούν στο θαλάσσιο οικοσύστημα είναι εδώ και χρόνια επιστημονικώς απόλυτα αποδεδειγμένη. Το εργαλείο της βιντζότρατας εντάσσεται στο 13 του Ε.Κ 1967/2006, το οποίο επί της ουσίας το καταργεί».

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ζ. Μακρή: «Επίσπευση της επαναλειτουργίας του Λατομείου Συκής από το ΥΠΕΝ» #ΛατομείοΣυκής - https://t.co/TqVVHJabdP -

  • Το ετήσιο συνέδριο του Δικτύου Major Cities of Europe #MajorCitiesOfEurope - https://t.co/VwCm7WXiCR -

  • Σκότωσαν την #φώκια "Κωστής" μασκότ της Αλοννήσου #φώκια - https://t.co/gC4Q1WO71W -

"Αλιεύοντας" την είδηση