Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ » Ενοικίαση χριστουγεννιάτικων δέντρων και μενού για χορτοφάγους
Ενοικίαση χριστουγεννιάτικων δέντρων και μενού για χορτοφάγους

Ενοικίαση χριστουγεννιάτικων δέντρων και μενού για χορτοφάγους

Η αυξημένη κατανάλωση κατά τη διάρκεια των εορτών, μιας περιόδου συνυφασμένης παραδοσιακά με την αγορά δώρων, ενθαρρύνει πολλές επιχειρήσεις να εντείνουν τις προσπάθειες προστασίας του πλανήτη.

Αξιοθαύμαστες είναι οι προσπάθειες ορισμένων εταιρειών της ς να καταστήσουν την κατανάλωση της εορταστικής περιόδου βιώσιμη, μειώνοντας τη χρήση του χαρτιού περιτυλίγματος, διαθέτοντας χριστουγεννιάτικα δέντρα προς ενοικίαση ή προτείνοντας χορτοφαγικές επιλογές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Ενδεικτικά, η βρετανική εταιρεία Happywrap δημιουργεί περιτύλιγμα από , το οποίο μπορεί και να επαναχρησιμοποιηθεί. Σε περίπτωση, όμως, που καταλήξει στα σκουπίδια είναι βιοδιασπώμενο, σε αντίθεση με πολλά χαρτιά περιτυλίγματος που κυκλοφορούν στην αγορά. Επιπλέον, η εταιρεία προσφέρει ανακυκλώσιμο χαρτί περιτυλίγματος και χειροποίητο χαρτί από το , το οποίο κατασκευάζεται από τον φλοιό τοπικών φυτών.

Κάθε χρόνο, στις χωματερές σε όλο τον κόσμο πετιέται χαρτί περιτυλίγματος μήκους περίπου 365 εκατ. χιλιομέτρων, όπως εξηγεί στους Financial Times η ουέντι Ντέρικ, ιδρύτρια της Happywrap. Πρόκειται για μια απόσταση μεγαλύτερη από αυτή μεταξύ ς και Σελήνης, συμπληρώνει η ίδια. Δεδομένου ότι η Happywrap δέχεται αυξημένο αριθμό παραγγελιών την εορταστική περίοδο, η προετοιμασία ξεκινάει από το καλοκαίρι. Η ίδια η Ντέρικ και το προσωπικό που απασχολεί στη Happywrap οφείλουν να παραγγέλνουν άφθονα υλικά πολύ πριν από την εορταστική περίοδο και να είναι πλήρως προετοιμασμένοι, καθώς προκύπτουν πολλές παραγγελίες τελευταίας στιγμής.

Με διαφορετικό τρόπο προσπαθεί να καταστήσει βιώσιμη τη χριστουγεννιάτικη κατανάλωση η εταιρεία ενοικίασης δέντρων London Christmas Tree Rental, που δραστηριοποιείται στη βρετανική πρωτεύουσα. Λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι μεγάλο μέρος των Βρετανών προτιμά να στολίζει κάθε χρόνο αληθινά έλατα, τον Ιανουάριο, όταν αυτά αφήνονται στους ς, το Λονδίνο θυμίζει νεκροταφείο δέντρων, όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα του Christmas Tree Rental. Η εταιρεία, λοιπόν, φυτεύει ολόκληρο το έτος έλατα σε γλάστρες.

Εάν τα φύτευαν στο έδαφος, θα όφειλαν να τα κόψουν, μειώνοντας τον χρόνο ζωής, ή θα κινδύνευαν να καταστρέψουν τις ρίζες, αφαιρώντας τα. Κατά την περίοδο των εορτών η Christmas Tree Rental εκμισθώνει τα έλατα στους ενδιαφερόμενους. Οι τελευταίοι οφείλουν να επιστρέψουν τα δέντρα σε καλή κατάσταση, διαφορετικά δεν τους επιστρέφεται η εγγύηση που έχουν καταβάλει.

Σε ολόκληρο τον κόσμο πετιούνται στις χωματερές περίπου 7 εκατομμύρια δέντρα ετησίως και όταν οι βελόνες τους σαπίζουν, εκπέμπεται μεθάνιο στην ατμόσφαιρα, επιβαρύνοντας το περιβάλλον. Από την άλλη πλευρά, τα ψεύτικα χριστουγεννιάτικα δέντρα πρέπει να χρησιμοποιούνται τουλάχιστον επί δέκα χρόνια, ώστε να επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον σε σχέση με τα αληθινά έλατα, σύμφωνα με στοιχεία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Carbon Trust.

Μία άλλη πτυχή των Χριστουγέννων προσπαθεί να καλύψει με φιλικές προς το περιβάλλον εναλλακτικές η Βρετανίδα Κέιτι Μπέσκοου, συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής, η οποία προτείνει ένα χορτοφαγικό εορταστικό τραπέζι. Πρόκειται για ένα σενάριο, το οποίο παλαιότερα θα φαινόταν αστείο ή υπερβολικά ακριβό, ωστόσο πλέον τα χορτοφαγικά είναι σε τεράστιο βαθμό στη , με αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν μειωθεί. Μάλιστα, οι αυστηρά χορτοφάγοι (vegan) πληρώνουν ακόμη λιγότερο από τους χορτοφάγους, που τρώνε γαλακτοκομικά, σύμφωνα με που παραχώρησε η Μπέσκοου στους Financial Times.

Η συγγραφέας ξεκίνησε προ δεκαετίας να διδάσκει μαθήματα μαγειρικής και γρήγορα αντιλήφθηκε τη μεγάλη απήχηση των χορτοφαγικών γευμάτων. Παρότι στα μαθήματά της προσέρχονται ελάχιστοι χορτοφάγοι, σε μερικές περιπτώσεις μόλις ένας, όλο και περισσότεροι ενδιαφέρονται για χορτοφαγικές συνταγές.

Τη νοοτροπία αυτή προσπαθεί να ενισχύσει και κατά την εορταστική περίοδο. Ταυτόχρονα, ενθαρρύνεται από το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι ενδιαφέρονται να μάθουν την προέλευση των προϊόντων στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Υπάρχει οπωσδήποτε περισσότερη περιβαλλοντική συναίσθηση και οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι στο παρελθόν δεν ήξεραν απαραίτητα από πού προέρχονταν οι γαλοπούλες του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, όπως δήλωσε η Μπέσκοου στους Financial Times.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση