Ένα σχολείο στην Καρδίτσα αυτόν τον χειμώνα θα ζεσταίνεται με… καφέ!
Γνωρίζατε ότι τα υπολείμματα του καφέ που πίνουμε μπορούν να μετατραπούν σε καύσιμη ύλη (pellet ή πέλλετ) και να θερμάνουν οικονομικά και αποτελεσματικά τα κτίριά μας;
Αυτός είναι ο σκοπός ενός πρωτοποριακού έργου που υλοποιείται αυτόν τον καιρό στην πόλη της Καρδίτσας από την Ενεργειακή Κοινότητα Καρδίτσας (ΕΣΕΚ) σε συνεργασία με τον τοπικό Δήμο. Τα υπολείμματα καφέ θα συλλέγονται από καφετέριες της πόλης, στη συνέχεια θα επεξεργάζονται στη μονάδα παραγωγής στερεών βιοκαυσίμων της ΕΣΕΚ, θα αναμιγνύονται με υπολείμματα ξυλείας (από αστικά κλαδέματα, δασικά υπολείμματα κτλ) και θα μετατρέπονται σε pellet υψηλής ποιότητας τα οποία είναι κατάλληλα για καύση σε λέβητες και σόμπες pellet
Ήδη την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο της Καρδίτσας η αντικατάσταση ενός λέβητα πετρελαίου με λέβητα pellet στο Νηπιαγωγείο Καλλιφωνίου του Δήμου Καρδίτσας. Το νέο σύστημα θα εγκατασταθεί από την ΕΣΕΚ άμεσα και θα θερμαίνει το σχολείο πολύ πιο οικονομικά σε σύγκριση με το ακριβό και ρυπογόνο πετρέλαιο, αποτελώντας παράλληλα ένα εξαιρετικό παράδειγμα κυκλικής οικονομίας όπου οργανικά υπολείμματα (στην προκειμένη, ξυλεία και καφές) δεν καίγονται σε κάποιο χωράφι ή καταλήγουν στη χωματερή, αλλά αξιοποιούνται προς όφελος του περιβάλλοντος και της τοπικής οικονομίας!
Η ΕΣΕΚ και ο Δήμος Καρδίτσας ήδη αναζητούν πόρους ώστε την επόμενη σχολική χρονιά να εγκατασταθούν περισσότερα συστήματα καύσης βιομάζας και σε άλλα σχολεία της περιοχής. Σε συνδυασμό με στοχευμένες παρεμβάσεις εξοικονόμησης στα σχολικά κτίρια, το κόστος θέρμανσης μπορεί να ελαχιστοποιηθεί εξοικονομώντας χιλιάδες ευρώ από τα χρήματα των δημοτών και συνεισφέροντας στην προσπάθεια απεξάρτησης από τα ρυπογόνα και ακριβά ορυκτά καύσιμα!
Μπορεί πράγματι το υπόλειμμα καφέ να θερμάνει ένα κτίριο;
Η χρήση pellet ξύλου για καύση σε ειδικούς καυστήρες είναι διαδεδομένη εδώ και αρκετά χρόνια στη χώρα μας. Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό της πρώτης ύλης (ξυλεία) για την κατασκευή των pellet που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά αποτελούν εισαγωγές και όχι αξιοποίηση εγχώριων υπολειμμάτων.
Με την κατάλληλη επεξεργασία, τα υπολείμματα καφέ μπορούν να μετατραπούν σε ένα 100% φυσικό καύσιμο υψηλής ποιότητας. Η ανάμειξη με υπολείμματα ξύλου γίνεται προκειμένου το τελικό προϊόν (pellet) να έχει τις κατάλληλες «μηχανικές» ιδιότητες, δηλαδή τα pellet να έχουν σταθερή και στέρεα μορφή και να μην θρυμματίζονται κατά τη μεταφορά τους.
Η αξιοποίηση των υπολειμμάτων καφέ δεν είναι ακριβώς καινούργια ιδέα. Ήδη από τον Μάρτιο του 2019, η οργάνωση InCommOn υλοποιεί ένα κοινοτικό project το οποίο αποσκοπεί στην ανακύκλωση υπολειμμάτων καφέ και την μετατροπή τους σε καθαρή βιοενέργεια με τρόπους που προωθούν την κοινωνική συμπερίληψη και τη δίκαιη οικονομία. Συγκεκριμένα, το έργο «ΚΑΦσιμο» στοχεύει στη δημιουργία ενός μοντέλου περισυλλογής και αξιοποίησης υπολειμμάτων που θα μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε γεωγραφική περιοχή και για οποιαδήποτε ροή οργανικών αποβλήτων.
Από τη συνεργασία της ΕΣΕΚ με την InCommOn στο πλαίσιο του έργου ΚΑΦσιμο, προέκυψε η ιδέα για την αξιοποίηση των υπολειμμάτων καφέ στην πόλη της Καρδίτσας.
Στα σκαριά η δημιουργία ενός δικτύου αξιοποίησης των υπολειμμάτων στην Καρδίτσα
Η ΕΣΕΚ έχει ήδη καταγράψει στην πράξη κάποια από τα προβλήματα που προκύπτουν από την διαδικασία συλλογής υπολειμμάτων από τα καφέ της πόλης (λ.χ. συχνότητα συλλογής, μέσο συλλογής του υπολειμματικού καφέ, αλλαγή του τρόπου αποκομιδής του υπολειμματικού καφέ κ.α.). Σύμφωνα εκτιμήσεις της ΕΣΕΚ, το διαθέσιμο ετήσιο δυναμικό υγρού υπολειμματικού καφέ μόνο από τις καφετέριες της Καρδίτσας είναι περίπου 600 τόνοι. Με την κατάλληλη επεξεργασία, η ποσότητα αυτή θα μπορούσε να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες θέρμανσης 50-70 σχολικών μονάδων. Με άλλα λόγια, η ποσότητα αυτή φτάνει όχι μόνο να καλύψει τις ανάγκες όλων των σχολείων της Καρδίτσας αλλά και αρκετών άλλων σχολικών μονάδων στις κοντινές περιοχές.
Κι αν αυτό είναι μόνο το εκτιμώμενο δυναμικό καφέ της Καρδίτσας, απλά φανταστείτε τι θα μπορούσε να παραχθεί από τις καφετέριες άλλων πόλεων, όπως λ.χ. της Λάρισας οι οποίες εκτιμάται ότι παράγουν ετησίως χιλιάδες τόνους υπολειμματικού καφέ που σήμερα καταλήγουν στις χωματερές!
Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω, ακολουθώντας το παράδειγμα της InCommOn στη Βόρεια Ελλάδα, η ΕΣΕΚ έχει προτείνει τη δημιουργία ενός βιώσιμου δικτύου συλλογής υπολειμματικού καφέ, αρχικά από τους χώρους εστίασης της πόλης. Με τη σωστή ενημέρωση των χώρων εστίασης, θα μπορούσε να γίνεται συλλογή του υπολειμματικού καφέ με τη χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων (ηλεκτρικά ποδήλατα) και μεταφορά τους στις εγκαταστάσεις της ΕΣΕΚ για αξιοποίηση.