Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Έκκληση περιφερειάρχη Θεσσαλίας για χρήση κατάλληλων υλικών προς καύση κατά τη διάρκεια του χειμώνα
Έκκληση  περιφερειάρχη Θεσσαλίας για χρήση κατάλληλων υλικών προς καύση κατά τη διάρκεια του χειμώνα

Έκκληση περιφερειάρχη Θεσσαλίας για χρήση κατάλληλων υλικών προς καύση κατά τη διάρκεια του χειμώνα

Έκκληση προς τους κατοίκους των τεσσάρων μεγάλων πολεοδομικών συγκροτημάτων της Θεσσαλίας (κυρίως σε Λάρισα και Βόλο) απηύθυνε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, να χρησιμοποιούν νόμιμα προς καύση στις οικίες τους, για να μην παρουσιάζονται αυξημένες συγκεντρώσεις σωματιδίων, κυρίως τις βραδινές ώρες της ημέρας (20:00 έως 24:00).

Παρά το γεγονός ότι ο μέσος όρος των μετρήσεων δεν έχει ξεπεράσει ακόμα τις τιμές λήψης έκτακτων μέτρων, τις ημέρες και ώρες που επικρατούν συνθήκες άπνοιας και υγρασίας οι σημειακές τιμές μπορούν να φτάσουν το όριο αυτό.

«Γνωρίζουμε ότι οι οικονομικές συνθήκες είναι δύσκολες. Θα πρέπει όμως όλοι οι να δουν το θέμα προσεκτικά και να φροντίσουν για την υγεία τους και την υγεία των συνανθρώπων τους. Με υπευθυνότητα και ρεαλισμό πρέπει να κάνουμε όλοι μας, ατομικά και συλλογικά, ότι είναι δυνατό έτσι ώστε να διαφυλάξουμε το κοινό μας σπίτι που είναι το περιβάλλον. Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας πραγματοποιούμε ελέγχους στην αγορά για κακής ποιότητας καύσιμα υλικά, ώστε να προλάβουμε τη διάθεσή τους και να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία. Εδώ όμως θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί στο τι υλικά επιλέγει για οικιακή καύση», τόνισε ο Κ. Αγοραστός.

Παράλληλα, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της προέβη σε συστάσεις για την αποφυγή φαινομένων υψηλών συγκεντρώσεων αιθαλομίχλης:

Ρύθμιση και συντήρηση του συστήματος λέβητα – καυστήρα – καπνοδόχου των ατομικών και κεντρικών εγκαταστάσεων θέρμανσης

Η λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης της πολυκατοικίας ή της μονοκατοικίας μας, στοιχίζει αρκετά σε χρήμα, σκοτούρες και βέβαια σε ρύπανση της ατμόσφαιρας. Ενόψει της νέας χειμερινής περιόδου και προκειμένου να συμμετέχουμε αποφασιστικά στην κοινή προσπάθεια μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, φροντίζουμε για τα παρακάτω.

Ο έλεγχος της καύσης γίνεται με ειδικά όργανα (καυσαναλυτές), που πρέπει να διαθέτει ο ειδικά αδειοδοτημένος τεχνίτης, που κάνει τη συντήρηση – ρύθμιση – έλεγχο του συστήματος καυστήρα – λέβητα – καπνοδόχου και μετά την ρύθμιση και συντήρηση του συστήματος θέρμανσης σας θα πρέπει να σας χορηγήσει το σχετικό δελτίο συντήρησης. Με τα παραπάνω όργανα γίνεται ανάλυση των καυσαερίων, δηλαδή μετράται: η θερμοκρασία τους, η ποσοστιαία αναλογία του CO2 ή του O2, o δείκτης αιθάλης Rz της κλίμακας Bacharach, υπολογίζεται και ο βαθμός απόδοσης (%) του συστήματος από τα ζεύγη τιμών Ο2 ή Ο2 και Δt= θερμοκρασία αέρος στο λεβηάσιο.

Η σωστή συντήρηση – ρύθμιση της εγκατάστασης έχει τα παρακάτω οφέλη για εμάς τους χρήστες της κεντρικής θέρμανσης:

-Τα χρήματα από το επιπλέον πετρέλαιο που καίμε κάθε μέρα, χωρίς να ζεσταινόμαστε, πολλές φορές.

-Τα χρήματα (και το κρύο) που θα μας κόστιζε μια βλάβη το καταχείμωνο.

-Τα χρήματα που θα μας κόστιζε να αλλάζουμε κάθε τόσο μια εγκατάσταση, η οποία φθείρεται πολύ πιο γρήγορα από τις άλλες, γιατί δεν συντηρείται.

-Την μείωση της ρύπανσης που αναπνέουμε εμείς και η οικογένειά μας.

Η συντήρηση της εγκατάστασης πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Ο καταλληλότερος χρόνος είναι αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης (δηλ. Απρίλιο – Μάιο), ώστε να μη μείνουν τα κατάλοιπα της καύσης κατά την περίοδο του καλοκαιριού, οπότε είναι πιο δύσκολος ο καθαρισμός και υπάρχει κίνδυνος διάβρωσης των εσωτερικών τοιχωμάτων του λέβητα. Σε περίπτωση που δεν έχει γίνει την πιο πάνω χρονική περίοδο, θα πρέπει να γίνει πριν την έναρξη λειτουργίας των κεντρικών θερμάνσεων.

Στο λέβητα πρέπει να γίνουν:
-Καθαρισμός της θερμαντικής εσωτερικής επιφάνειας και των αεριαυλών με συρμάτινες βούρτσες.

-Στεγανοποίηση τυχόν διαρροών καυσαερίων.

Στον καυστήρα πρέπει να γίνουν:

-Καθαρισμός του ακροφύσιου (μπεκ) του καυστήρα ή αντικατάστασή του, αν διαπιστωθεί ότι είναι μικρό ή μεγάλο για το λέβητα ή έχει συμπληρώσει τον αριθμό ωρών λειτουργίας, που προδιαγράφει ο κατασκευαστής του.

-Καθαρισμός της κεφαλής καύσης και του στροβιλιστή.

-Καθαρισμός και έλεγχος των ηλεκτροδίων ανάφλεξης και του φωτοστοιχείου.

-Καθαρισμός της αντλίας πετρελαίου και των φίλτρων πετρελαίου στη σωληνογραμμή, που φέρνει το καύσιμο από τη δεξαμενή στον καυστήρα.

-Καθαρισμός των πτερυγίων του ανεμιστήρα.

Στην καπνοδόχο πρέπει να γίνει:

Επιμελημένος και τακτικός καθαρισμός του καπναγωγού και της καπνοδόχου από τις κάπνες, τουλάχιστον κάθε δύο (2) χρόνια.

Εγκαταστάσεις θέρμανσης που κάνουν χρήση καυσίμων στερεής βιομάζας

Ακόμα από την ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία της υπ.αριθ.οικ.189533/07-11-11 (ΦΕΚ 2654/Β'/9-11-11) Υπουργική Απόφαση “Περί ρύθμισης θεμάτων σχετικών με τη λειτουργία των σταθερών εστιών καύσης για τη θέρμανση κτιρίων και νερού”, επιτρέπεται η χρήση στερεών καυσίμων που παράγονται από στερεή βιομάζα (pellets, πυρηνόξυλο, woodchips και άλλα), όπως ορίζονται στο Πρότυπο ΕΛΟΤ Ε 14961-1 της Υ.Α. 198/30.9.2013 «Καύσιμα στερεής βιομάζας για μη βιομηχανική χρήση − Απαιτήσεις και Μέθοδοι Δοκιμών», αρκεί να υπάρχουν τα σχετικά αποδεικτικά-πιστοποιητικά για την τήρηση των προδιαγραφών της καύσιμης ύλης που χρησιμοποιείτε στον καυστήρα, όπως επιβάλλεται με την παραπάνω Υ.Α.

Επίσης απαιτείται επίσημη βεβαίωση από τον κατασκευαστή του λέβητα ότι ο τοποθετημένος λέβητας πληροί εκ κατασκευής τις απαιτήσεις του προτύπου ΕΛΟΤ Ε 303.05 (κλάση3) β) και επικυρωμένες από τον κατασκευαστή του λέβητα, οδηγίες χρήσης και συντήρησης του συστήματος, όπου θα περιγράφονται αναλυτικά τα ενδεδειγμένα για το λέβητα καύσιμα στερεής βιομάζας, οι συνθήκες αποθήκευσής τους, τα χρονικά διαστήματα κατά τα οποία πρέπει να εκτελείτε καθαρισμός της καμινάδας και άλλες απαραίτητες λεπτομέρειες για την καλή λειτουργία της εγκατάστασης, τα οποία είναι υποχρεωμένος να σας χορηγήσει ο εγκαταστάτης του συστήματος θέρμανσής σας και θα τα παραλάβετε ενυπογράφως από αυτόν, με υπεύθυνη δήλωση που θα λέει ότι παραλάβατε μαζί με το σύστημα και τις παραπάνω βεβαιώσεις – οδηγίες λειτουργίας και συντήρησης, τις οποίες θα έχετε αναρτημένες σε εμφανές σημείο του λεβητοστασίου, σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 9 της ανωτέρω απόφασης, ακόμη πρέπει να εφαρμόζονται και να τηρούνται τα άρθρα 4 – 5 – 6 της Υ. Α. που αφορούν, α) Λειτουργικές Απαιτήσεις, β) Συντήρηση – Ρύθμιση Εγκαταστάσεων και γ) Υπεύθυνοι Εγκαταστάσεων Σταθερών Εστιών Καύσης – Υποχρεώσεις.

Για την λειτουργία τζακιών και σταθερών εστιών καύσης ξύλου (ξυλόσομπες)

Από την ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία δεν προβλέπεται η απαγόρευση χρήσης της ατομικής θερμάστρας ξύλου (ξυλόσομπα) ή τζακιών εφόσον χρησιμοποιούνται παραδοσιακά υλικά καύσης (καυσόξυλα).

Σύμφωνα με το άρθρο 2, § 3 της υπ.αριθ.οικ.189533/07-11-11 (ΦΕΚ 2654/Β'/9-11-11) Υπουργική Απόφαση “περί ρύθμισης θεμάτων σχετικών με τη λειτουργία των σταθερών εστιών καύσης για τη θέρμανση κτιρίων και νερού”, σε ολόκληρη τη χώρα, στα τζάκια, τις σόμπες και οποιεσδήποτε άλλες εγκαταστάσεις θέρμανσης, απαγορεύεται η χρήση, ως καύσιμο πλαστικών υλικών, ελαστικών, χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων, απορριμμάτων, βαμμένα και βερνικωμένα ξύλα περασμένα από λαδομπογιές, κομμάτια από έπιπλα.

Π.Π.Μ.: Δεν πάει άλλο!


Το τελευταίο διάστημα, όλο και πιο συχνά, κυρίως τις πρωινές ώρες, η πόλη του καλύπτεται από έντονη μυρουδιά πλαστικού. Δεν πρόκειται για σημειακό φαινόμενο, αλλά τουλάχιστον για όλη την πόλη. Επομένως πρέπει να καίγονται μεγάλες ποσότητες πλαστικού. Το ερώτημα είναι αν η ΑΓΕΤ καίει πλαστικό, σε τι ποσότητες και πόσο συχνά; Ποιος άραγε μπορεί να απαντήσει σε αυτό; Η Περιφέρεια έχει εικόνα; Κάνει ελέγχους; Και αν ναι ποιά είναι τα αποτελέσματα; Οι του δικαιούνται να ξέρουν. Υποτίθεται ότι η ΑΓΕΤ καίει «πειραματικά»(!!!) RDF. Επομένως και οι πολίτες εισπνέουν, «πειραματικά» πάντα, διοξίνες, φουράνια και άλλες καρκινογόνες ουσίες!

Ο αρμόδιος υπουργός, ο κ. Φάμελος, μάλλον για πλάκα, αφού είναι χημικός μηχανικός, έχει πει επανειλημμένα ότι η ΑΓΕΤ πρέπει να καίει RDF για να μην καίει πετ κοκ, «το οποίο είναι χειρότερο». Εκτός του ότι αυτό είναι αναληθές, δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί πρέπει η ΑΓΕΤ, η οποία είναι κερδοφόρα επιχείρηση, να καίει ουσίες που επιβαρύνουν την υγεία των πολιτών;

Για να κερδίζει το εργοστάσιο και να πληρώνει το κράτος για την περίθαλψη όσων αρρωσταίνουν από τις επικίνδυνες ουσίες που εκλύονται από την καύση επικίνδυνων υλικών;

Ας μην ανησυχούμε όμως. Υπάρχει η Δημοτική Αρχή Βόλου η οποία φροντίζει, και αυτή, για την υγεία μας. Τόσο πολύ νοιάζεται για μας που θέλει πολλά χρήματα για λαμπάκια, λουλουδάκια και φωτάκια, για να ομορφύνει η πόλη. Και πού θα βρει τόσα χρήματα; Απλούστατα θα κατασκευάσει στο ΧΥΤΑ εργοστάσιο παραγωγής SRF (που είναι χειρότερο από το RDF), το οποίο θα πουλάει στην ΑΓΕΤ, για να το επιστρέφει εκείνη στην πόλη ως καρκίνο!

Όλα αυτά ανησυχούν τους πολίτες; Και αν ανησυχούν, τί πρέπει να κάνουμε; Να μείνουμε αδρανείς, μετρώντας θύματα από την επάρατο; Κυρίως ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως παιδιά;

Ή πρέπει να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους αυτούς ότι δεν πάει άλλο!

Γιατί δεν πρέπει να παίζουμε με την υγεία των πολιτών!

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση