Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ » Εκδήλωση της ΠΠΜ με μεγάλη συμμετοχή για την ΑΓΕΤ
Εκδήλωση της ΠΠΜ με μεγάλη συμμετοχή για την ΑΓΕΤ

Εκδήλωση της ΠΠΜ με μεγάλη συμμετοχή για την ΑΓΕΤ

Το γεγονός ότι οι συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία θα είναι ολέθριες αν τελικά η ΑΓΕΤ προχωρήσει σε και άλλων υλικών, που εκλύουν καρκινογόνες ουσίες, επισημάνθηκε στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας και παραβρέθηκε πλήθος κόσμου.

Στην εκδήλωση τονίστηκε ότι το ποσοστό καρκίνου στη Μαγνησία ανέρχεται στο 34%, ενώ το Πανελλαδικό ποσοστό είναι μόλις 17%, ενώ με στοιχεία προκύτει ότι τα είναι αυξημένα στις γειτονιές με μεγάλη οικολογική επιβάρυνση όπως στην πόλη του Βόλου και της Ν. Ιωνίας.

Στην εκδήλωση που έγινε στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του ξενοδοχείου, έδωσαν παρών η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, θεματικοί αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακοί σύμβουλοι, η πρώην υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη, εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, δημοτικοί σύμβουλοι Βόλου, εκπρόσωποι φορέων, μεταξύ των οποίων και του Ιατρικού Συλλόγου Βόλου, όπως και εκπρόσωπος του Συλλόγου Εργαζομένων στην ΑΓΕΤ.

Αλλαγές υπήρξαν στο πάνελ των ομιλητών, καθώς ο Αντώνης Σωτηρίου, μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος ΑΠΘ, ειδικός στη θερμική επεξεργασία υλικών, δεν μπόρεσε να ταξιδέψει και έκανε την εισήγησή του μέσω Skype, παραβρέθηκε ο   Σπίθας του ΠΑΝΔΟΙΚΟ, ενώ μια ασθένεια του παθολόγου – ογκολόγου του Νοσοκομείου Γιώργου Ρήγα τον «καθήλωσε», με αποτέλεσμα τη θέση του να πάρει ο συνταξιούχος παιδίατρος και τέως διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου Θεόδωρος Περράκης.

Σε δηλώσεις του ο κ. Περράκης δήλωσε ότι υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων παιδικού καρκίνου κατά 30%, σύμφωνα με μετρήσεις, λόγω της ρύπανσης σε γειτονιές του Βόλου και της Ν. Ιωνίας, όπου καταλήγει σκόνη της ΑΓΕΤ.

Ο γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στην ΑΓΕΤ Βασίλης Χαλαστάρας τόνισε ότι οι εξελίξεις ανησυχούν και τους εργαζόμενους και διαβεβαίωσε ότι μέχρι σήμερα η ΑΓΕΤ χρησιμοποιεί ένα μικρό ποσοστό βιομάζας ως καύσιμη ύλη και όχι RDF.

Ο κ.Περράκης ανέφερε πως σε εκδήλωση που είχε γίνει στο Π.Θ. η ογκολογική ομάδα του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» με βάση στοιχεία παιδιών που ελήφθησαν από τη «Φλόγα» και ανάλογα με τον τόπο κατοικίας τους, στην περιοχή του Βόλου «διαπίστωσαν ότι όπου υπήρχε οικολογική επιβάρυνση, υπήρχαν και αυξημένα παιδικού καρκίνου».

Ο γιατρός είπε ότι ο κόσμος πρέπει να πληροφορηθεί ότι υπάρχει και αύξηση των καρκίνων και μετατόπισή τους σε μικρότερες ηλικίες και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αν συγκριθεί η Άλλη Μεριά με τη Σκιάθο, η πρώτη έχει περισσότερα κρούσματα, όπως αντίστοιχα περιοχές όπως η Ν. Ιωνία, σε σχέση με τη Ζαγορά.

Ο κ. Περράκης είπε ότι στη Μαγνησία υπάρχει μια σοβαρή πρωτιά, διότι ενώ τα ποσοστά καρκίνου είναι 17% περίπου στην Ελλάδα, στην περιοχή μας το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 34% και είπε ότι «αν κάνουν αυτό που σκέφτονται σε μια τέτοια περιοχή, με γνώμονα το κέδρος και μόνο, πρέπει να το σκεφτούν ξανά, διότι ήδη ο ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλον».

Τι είναι το RDF

Ο εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας Κώστας Βολιώτης εξήγησε ότι οι μπλε μαζεύουν διάφορα υλικά προς ανακύκλωση. Μετά τη διαλογή που γίνεται, ότι περισσεύει, δεματοποιείται και αποτελεί το RDF.

Ο ίδιος εξήγησε ότι το RDF περιέχει πλαστικό, χαρτί, ξύλο, υφάσματα και ορισμένα ακόμη υλικά δευτερεύουσας σημασίας.

«Όταν καίγονται το πλαστικό και το χαρτί που περιέχει μελάνι, εκλύονται άκρως καρκινογόνες ουσίες, που διαχέονται στην ατμόσφαιρα και ο κόσμος τις εισπνέει, με αποτέλεσμα να έχουμε καρκινογενέσεις», τόνισε και πρόσθεσε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα μεγάλο που έχει κατανοήσει η τοπική κοινωνία, όπως φαίνεται και από τη μεγάλη προσέλευση.

Ο Κώστας Βολιώτης είπε ότι φορείς και πολίτες πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί για να ανατρέψουμε μια απόφαση που είναι σε βάρος της πόλης και των πολιτών.

Ο εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας κατήγγειλε την ΑΓΕΤ ότι από το 2013 το πήγε κομ – κομ, μέχρι να πετύχει την τελευταία απόφαση, δηλαδή να μπορεί να μεταφέρει με πλοία και να κάψει την τεράστια αυτή ποσότητα του RDF, που ανέρχεται σε 200.000 τόνους.

Εδώ και τρία χρόνια καύση βιομάζας

Ο Βασίλης Χαλαστάρας γενικός γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στην ΑΓΕΤ Ηρακλής δήλωσε ότι παραβρέθηκε στην εκδήλωση αλλά όχι μετά από επίσημη πρόσκληση της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας, αλλά διότι ενημερώθηκε και παρακολουθεί τα τοπικά δρώμενα στην πόλη.

«Η ανησυχία των πολιτών του Βόλου είναι και ανησυχία των εργαζομένων, που έχουμε ξεκαθαρίσει προς την πλευρά και της εταιρίας ότι οι ζωές και η υγεία μας είναι πάνω απ' όλα και οποιαδήποτε καύσιμα νέας μορφής και καύσεις πρέπει να σέβονται το περιβάλλον και να κινούνται στα όρια της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας», δήλωσε.

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στην ΑΓΕΤ δήλωσε ότι το 2013 που πρωτοεκδόθηκε η άδεια  από το Περιφερειακό Συμβούλιο, οι εργαζόμενοι ήταν εκεί, παρακολούθησαν τις διαδικασίες και αφορούσε την καύση βιομάζας.

«Η βιομάζα εδώ και αρκετά χρόνια καίγεται στην ΑΓΕΤ – Ηρακλής, παρακολουθούμε το θέμα, διορθώνουμε με παρεμβάσεις μας τυχόν ατέλειες και η καύση αυτή συνεχίζει τα τελευταία τρία χρόνια σε ποσοστό μέχρι 8%», υπογράμμισε ο κ. Χαλαστάρας, που εξήγησε ότι η βιομάζα αντικατέστησε προηγούμενα καύσιμα που ήταν το μαζούτ και το πετ κοκ.

Ο γραμματέας του Σωματείου είπε ότι από την πλευρά των εργαζομένων έχει αποδειχτεί ότι υπάρχει θέληση και δυναμική, να ελέγξουν, να απαιτήσουν από την εταιρία και να διορθώσουν τυχόν λάθη που προκλήθηκαν εκ μέρους της εταιρίας.

Όπως είπε «μέχρι σήμερα οι διαπιστώσεις μας είναι η εκπομπή καυσαερίων κινείται στα όρια που ορίζει η νομοθεσία, κάτι που διαπιστώνεται, με τους ελεγκτικού μηχανισμούς σε καθημερινή βάση».

Ψήφισμα Φορέων και πολιτών

Οι φορείς και οι πολίτες του Βόλου που συγκεντρωθήκαμε σήμερα 15 Μαρτίου 2017, στο Βόλο, στο ξενοδοχείο ΠΑΡΚ, ενημερωθήκαμε για τις επιπτώσεις από την καύση του RDF στην ανθρώπινη υγεία και λέμε ομόφωνα όχι σε αυτόν τον τρόπο χρήσης ενέργειας από την ΑΓΕΤ Ηρακλής. Με τον όρο «εναλλακτικά καύσιμα» προσπαθούν να παραπλανήσουν τους πολίτες, αφού ουσιαστικά πρόκειται για .

Η καύση του RDF και των άλλων «εναλλακτικών καυσίμων» παράγει διοξίνες, πτητικό υδράργυρο και φουράνια, ουσίες άκρως καρκινογόνες. Δεν επιτρέπουμε σε καμία βιομηχανία, που βρίσκεται μέσα στα όρια του Δήμου Βόλου, να δηλητηριάζει την ατμόσφαιρα της πόλης μας. Η ΑΓΕΤ, τόσα χρόνια τώρα, για εξοικονόμηση χρημάτων, καίει μαζούτ και πετ κοκ. Η υγεία μας και η υγεία των παιδιών μας υπονομεύεται από την ατμόσφαιρα του Βόλου που υποβαθμίζεται καθημερινά από τις εκπομπές ρύπων της ΑΓΕΤ και άλλων ρυπογόνων δραστηριοτήτων. Σε μία πόλη που θρηνεί καθημερινά θύματα από την επάρατη νόσο, και μάλιστα με αύξηση κατά 30% των εισαγωγών, το τελευταίο έτος, στο Νοσοκομείο του Βόλου, δεν επιτρέπεται στο βωμό του κέρδους να αδειοδοτείται η καύση 200.000 τόνων σκουπιδιών (χαρτί, πλαστικό κλπ.) και επιπλέον 60.000 τόνων λυματολάσπης από αστικά απόβλητα με περιεκτικότητες σε βαρέα μέταλλα. Η ΑΓΕΤ μάλιστα καίει ήδη πάνω από 100.000 τόνους ρυπογόνου πετ κωκ.

Καταγγέλλουμε την άρνησή της να έρθει στη σημερινή συγκέντρωση για να ενημερώσει τους πολίτες για τα προβλήματα που υπάρχουν. Η στάση αυτή είναι απαράδεκτη και αποτελεί περιφρόνηση προς την πόλη που τη φιλοξενεί.
Καλούμε την Κυβέρνηση, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Βόλου να πράξουν τα δέοντα για την ανάκληση της απόφασης που ελήφθη στις 10-01-2014 και τροποποιήθηκε πρόσφατα, ώστε να ανοίξει την κερκόπορτα με τις λιμενικές διευκολύνσεις που αδειοδοτεί, με αποτέλεσμα τη διασπορά καρκινογόνων ουσιών στην ατμόσφαιρα της πόλης του Βόλου. Ζητάμε να σταματήσουν να ρίχνουν το «μπαλάκι» της αρμοδιότητας από τον έναν στον άλλο και να δράσουν άμεσα, απαγορεύοντας γενικά την στο Βόλο, στο Αλιβέρι Ευβοίας και σε όλη την Ελλάδα.
Θέλουμε να ζούμε σε μια πόλη με καθαρό περιβάλλον
Η υγεία είναι πάνω από κάθε κέρδος και υλικό αγαθό.
Και είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε γι' αυτό.

Η δημοτική αρχή Βόλου

Με απογοήτευση οι πολίτες του Βόλου παρακολούθησαν, χθες βράδυ στην εκδήλωση των αυτοαποκαλούμενων οικολόγων στο ΠΑΡΚ, τον ευτελισμό ενός ακόμη σημαντικού, ζωτικού, ζητήματος για την ίδια τους τη ζωή, όπως αυτό της προστασίας του περιβάλλοντος, που έγινε «εργαλείο» άσκησης προσωπικής ς και εξυπηρέτησης προσωπικών συμφερόντων από διάφορους αρμοδίους και «αρμοδίους» που έσπευσαν να επωφεληθούν.

Οι ψύχραιμες και σοβαρές φωνές «πνίγηκαν», μπροστά στους ευλόγα ανησυχούντες πολίτες στήθηκε ένα ακόμα κακόγουστο παιχνίδι απόσεισης, από τη μια, και μετακύλισης, από την άλλη, ευθυνών, και ουδείς κατέστη σοφότερος επί ης πραγματικής διάστασης του θέματος.

Η Δημοτική Αρχή του Βόλου, με ευθύνη και σοβαρότητα, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με ανοιχτή και στο κοινό συνέντευξη Τύπου θα δώσει αναλυτικά στοιχεία για τη θέση και τις προθέσεις της απέναντι στο ζήτημα και θα ενημερώσει τους πολίτες για όλες τις παραμέτρους που υπάρχουν. Η αντιπολιτευτική υστερία και οι εισοδηματικές…ευκαιρίες, που πιθανώς διαβλέπουν ορισμένοι, σε τέτοια κρίσιμα θέματα δεν έχουν χώρο και δεν γίνονται ανεκτές.

Η αδιαπραγμάτευτη δέσμευση που αναλάβαμε έναντι των συμπολιτών μας ισχύει πάντα και περιλαμβάνει όχι μόνο την διαρκή προσπάθεια για το κοινό καλό, αλλά και την πλήρη παρουσίαση της αλήθειας, ανεξαρτήτως κομματικών, ιδιωτικών ή άλλων σκοπιμοτήτων.

Απάντηση της ΠΠΜ στο Δήμο Βόλου

Μια Δημοτική Αρχή που έχει σχέση με το περιβάλλον όσο «ο φάντης με το ρετσινόλαδο».

Μια Δημοτική Αρχή που δεν διατύπωσε τη γνώμη της στην υπό αναθεώρηση Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΑΓΕΤ, αν και είχε ενημερωθεί σχετικά από την Περιφέρεια Θεσσαλίας από τις 19 Δεκεμβρίου 2016.

Μια Δημοτική Αρχή που αρνήθηκε δις να γίνει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου για την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ.

Μια Δημοτική Αρχή που σχεδιάζει «να παράγει RDF» (δηλαδή σκουπίδια) στο ΧΥΤΑ Βόλου (όπως δήλωσε στον ASTRA ο εν αργία δήμαρχος κ. Μπέος),  για να το πουλάει στην ΑΓΕΤ.

Μια Δημοτική Αρχή που με τον τρόπο αυτό θα επιστρέφει τα σκουπίδια ως καρκίνο στην πόλη, μετρώντας μόνο τις εισοδηματικές… ευκαιρίες της και όχι την υγεία των πολιτών,

«Δεν δικαιούται δια να ομιλεί».

Όσον αφορά την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας είναι γνωστό ότι μόνο αυτή εμπιστεύονται οι πολίτες του Βόλου και όχι τη Δημοτική Αρχή. Και αυτό το απέδειξαν χτες στη μεγαλειώδη συγκέντρωση στο ξενοδοχείο ΠΑΡΚ που είπε «ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΗΣ ΑΓΕΤ».

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση