Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ » ΕΕΧ Θεσσαλίας: το θέμα της καύσης RDF ενέχει τον παράγοντα του υψηλού κινδύνου για το Περιβάλλον
ΕΕΧ Θεσσαλίας: το θέμα της καύσης RDF ενέχει τον παράγοντα του υψηλού κινδύνου για το Περιβάλλον

ΕΕΧ Θεσσαλίας: το θέμα της καύσης RDF ενέχει τον παράγοντα του υψηλού κινδύνου για το Περιβάλλον

Η Διοικούσ Επιτροπή του Περιφερεικού Τμήματος Θεσσαλίας της Ένωσης Ελλήνων Χημικών κατά τη συνεδρίαση της 20ης Δεκεμβρίου 2019 ασχολήθηκε διεξοδικά τόσο με την ουσία της ς για την αέρια , που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο, στις , όσο και με τα διάφορα σχόλια, που είδαν το φως της δημοσιότητας στη συνέχεια.

Επειδή η ελλιπής πληροφόρηση ή η απομόνωση μεμονωμένων φράσεων δεν εξυπηρετούν την πραγματικότητα, η ΔΕ αποφάσισε την έκδοση του παρόντος Δελτίου Τύπου, με το οποίο επιθυμεί τη στροφή της προσοχής όλων στο πραγματικό ζήτημα, που είναι η προστασία του Περιβάλλοντος και η βελτίωση της ποιότητας της ζωής με κάθε τρόπο και επιστημονικό μέσο.

Κανείς δεν δικαιούται να παραφράζει τις προθέσεις του ΠΤ Θεσσαλίας και της ΕΕΧ, η οποία πολλάκις κατέδειξε την ανησυχία της σε με περιβαλλοντικά προβλήματα, ούτε να εμπλέκει το ΠΤ Θεσσαλίας με οικονομικά ή άλλα συμφέροντα.

Ο κλάδος των Χημικών λειτουργεί με καταστατικές διαδικασίες και εκπροσωπείται νομίμως από εκλεγμένα όργανα, τα οποία εκφράζουν τις αποφάσεις της Διοικούσας Επιτροπής και της ΕΕΧ.

Η ημερίδα προετοιμάστηκε με πολλή προσοχή και με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια έχοντας ως σκοπό την πληροφόρηση των πολιτών από καταξιωμένους εισηγητές για τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος της πόλης μας αλλά και την επίσπευση όλων των ενδεικνυόμενων διαδικασιών προκειμένου να εξαχθούν έγκυρα συμπεράσματα και εγκαίρως για το πρόβλημα της αέριας ς γνωρίζοντας ότι η απώλεια χρόνου μπορεί να είναι και καταστροφική στα ζητήματα της προστασίας του Περιβάλλοντος γενικότερα.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω η ΔΕ του ΠΤΘ κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:

1. H ημερίδα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη από κάθε άποψη παρότι οι κάτοικοι της πόλης αλλά και πολλοί φορείς δεν έδειξαν το ανάλογο ενδιαφέρον. Η επιστημονική γνώση σε τόσο κρίσιμα για την εποχή μας ζητήματα, όπως αυτό της προστασίας του Περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση όλων μας και ποτέ δεν είναι αρκετή γιατί τα δεδομένα συνεχώς αλλάζουν. Συνεπώς, αν κάποιοι άλλοι φορείς ή συλλογικότητες έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν τεκμηριωμένη , θα αποτελούσε κατά τη δική μας άποψη πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία. Τα περιβαλλοντικά προβλήματα δεν προσφέρονται ούτε για κινήσεις εντυπωσιασμού, ούτε για αυθαίρετες και ανακριβείς ερμηνείες.

2. Οι εισηγητές, εξειδικευμένοι επιστήμονες στον τομέα της αέριας ρύπανση, ο καθένας από τη δική του οπτική προσέγγισαν με ευαισθησία και αυστηρώς επιστημονικό λόγο τα θέματα τόσο των μετρήσεων και των στατιστικών όσο και της νομοθεσίας. Έδωσαν την ευκαιρία στο κοινό να αντιληφθεί τη δύναμη των νομοθετικών μέσων καθώς και τα κενά στη νομοθεσία τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις οδηγούν σε αυθαίρετες ή πλημμελείς ερμηνείες των περιβαλλοντικών ζητημάτων.

3. Η αμφισβήτηση των μετρήσεων, που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της ημερίδας για συγκεκριμένες παραμέτρους ρυπαντών στην πόλη του Βόλου, μας υποχρεώνει να διευκρινίσουμε ότι τα στοιχεία προέρχονται από το αρμόδιο υπουργείο και αφορούν την ετήσια έκθεση ποιότητας της ατμόσφαιρας για το 2018. Επομένως οι αντιρρήσεις ή οι αμφισβητήσεις ας στραφούν προς άλλον αποδέκτη.

4. Δόθηκε έμφαση στο ζήτημα των οσμών στην περιοχή διότι αυτό το θέμα απασχολεί έντονα τους κατοίκους, έτσι ή αλλιώς υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής και ενέχει επιπλέον τον παράγοντα της επικινδυνότητας. Οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για τα προγράμματα αναφορικά με τις οσμές, που θα ενεργοποιηθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα και πιθανώς δώσουν την απάντηση στο ερώτημα για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα.

5. Για το θέμα της καύσης δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ενημερωθούν για το ισχύον, διεθνώς, νομοθετικό και τεχνολογικό πλαίσιο καθώς και για τα μέτρα ασφάλειας, που λαμβάνονται σε υπερσύγχρονα εργοστάσια, προκειμένου να μειωθεί στο ελάχιστο ο παράγοντας κινδύνου. Οι πληροφορίες αυτές οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το θέμα της καύσης ενέχει τον παράγοντα του υψηλού κινδύνου για το Περιβάλλον και καθοριστικό ρόλο για την ασφαλή λειτουργία παίζει η χρήση των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών τόσο για την τσιμεντοβιομηχανία όσο και για όποιον επιχειρεί την παραγωγή ενέργειας από εναλλακτικές πηγές.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση