Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΒΟΛΟΣ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ / Διεθνή μηνύματα στήριξης του αγώνα κατά της καύσης σκουπιδιών
Διεθνή μηνύματα στήριξης του αγώνα κατά της καύσης σκουπιδιών

Διεθνή μηνύματα στήριξης του αγώνα κατά της καύσης σκουπιδιών

Mε αφορμή το συλλαλητήριο στις 16 Μαρτίου

Η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών έχει λάβει πολλά μηνύματα συμπαράστασης στον αγώνα κατά της καύσης σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ από το εξωτερικό, αλλά και από το εσωτερικό.

Ο Ιρλανδός βουλευτής Mick Barry, μέλος του Socialist Party έστειλε το παρακάτω βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=l2FtyX8p7Wk&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1ZPEH8YCg597Lrj6VpD03cB84wf0cEz9KFMPGndlccXEJME-Oi_JpfIT8

Η Επιτροπή Πολιτών από την Ισπανία που αγωνίζεται ενάντια στην καύση σκουπιδιών έστειλε το παρακάτω βίντεο:

https://www.facebook.com/epitropiAgonaVolou/videos/2261364437221246/?v=2261364437221246

Και αντίστοιχη Επιτροπή Πολιτών από την Lugagnano Val d’Arda της Βόρειας Ιταλίας, που έστειλε αγωνιστικούς χαιρετισμούς στο facebook της Επιτροπής:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10218360575594980&set=p.10218360575594980&type=1&theater

Την παρακάτω επιστολή συνυπογράφουν συνδικαλιστές από το Βέλγιο και αγωνιστές κατά της καύσης σκουπιδιών από την Αγγλία.

Η επιστολή στάλθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και στο Δήμο Βόλου.

Ενημερώθηκα ότι η τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ, η οποία ανήκει στην πολυεθνική LafargeHolcim, λειτουργεί από το 2015 το εργοστάσιό της στο Βόλο χρησιμοποιώντας καύση απορριμμάτων. Τεράστιοι όγκοι από τοπικά και εισαγόμενα σκουπίδια καίγονται, από τότε που η κυβέρνηση έδωσε στην ΑΓΕΤ την άδεια να καίει 200.000 τόνους σκουπίδια το χρόνο. Τα σκουπίδια που καίγονται είτε είναι σύμμεικτα είτε στη μορφή RDF/SRF.

Διαφωνώ κάθετα και καταδικάζω την καύση απορριμμάτων από την ΑΓΕΤ όπως και την απόφαση του Δήμου Βόλου να χτίσει ένα εργοστάσιο παραγωγής SRF που θα στέλνει τα σκουπίδια της πόλης στην ΑΓΕΤ προς καύση.

Η καύση απορριμμάτων, και ειδικά σε τσιμεντοβιομηχανίες, εκλύει διοξίνες, φουράνια, βαρέα μέταλλα και άλλες επικίνδυνες και τοξικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο, ασθένειες του νευρικού συστήματος του αναπνευστικού συστήματος, του καρδιοαγγειακού συστήματος. Τα βαρέα μέταλλα που υπάρχουν στην στάχτη που δημιουργείται από την καύση, συνήθως θάβονται προκαλώντας ρύπανση του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα.

Υποστηρίζω τις πολιτικές που ελαχιστοποιούν την παραγωγή και χρήση πλαστικών και οι οποίες διαχειρίζονται τα απορρίμματα με περιβαλλοντικά φιλικές μεθόδους όπως η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση. Οι συγκεκριμένες μέθοδοι μπορούν πολύ εύκολα να επιτευχθούν με την αρωγή του Δήμου εάν επενδύσει σε ένα τοπικό κέντρο ανακύκλωσης το οποίο θα διαχειρίζονται εργαζόμενοι σε αυτό πολίτες του Βόλου.

Θα ήθελα να εκφράσω συμπαράσταση και υποστήριξη στους πολίτες του Βόλου που παλεύουν ενάντια στις περιβαλλοντικά επικίνδυνες πρακτικές της κυβέρνησης και του Δήμου, οι οποίοι θυσιάζουν τη δημόσια υγεία για το κέρδος.

Συμπαραστέκομαι στην Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου ενάντια στην Καύση Απορριμμάτων από την ΑΓΕΤ.

Στηρίζω το κάλεσμα για παλλαϊκή συγκέντρωση στις 16 Μαρτίου 2019.

Απαιτώ από την κυβέρνηση και τους Υπουργούς Περιβάλλοντος να αποσύρουν την άδεια που δόθηκε στην ΑΓΕΤ να καίει σκουπίδια.

Απαιτώ από τον Δήμαρχο Βόλου να ακυρώσει τα σχέδια δημιουργίας εργοστασίου

SRF.

Υπογράφοντες:

Tina De Greef, Γραμματέας στο Συνδικάτο LBCNVK (ACV) του Βελγίου

Tim Joosen, εκλεγμένος συνδικαλιστής στο Συνδικάτο ACOD του Πανεπιστημίου της Ghent του Βελγίου

Thomas Baeyens, Συνδικαλιστικός Υπεύθυνος του PSL στο Βέλγιο

Geoff Stokle, ακτιβιστής στης Κίνησης Πολιτών «Σταματήστε την καύση σκουπιδιών στο Newcastle» της Αγγλίας, μέλος του Socialist Party

Μηνύματα στήριξης από την υπόλοιπη Ελλάδα:

Τη συμπαράστασή τους από την υπόλοιπη Ελλάδα εκφράζουν με μηνύματα και ψηφίσματά τους οργανώσεις του οικολογικού χώρου, καθώς και συλλογικότητες που αγωνίζονται για το περιβάλλον και διεκδικούν την αξιοπρεπή επιβίωσή τους στον τόπο τους και ένα καλύτερο μέλλον. Ενδεικτικά – γιατί διαρκώς μας έρχονται νέα μηνύματα – αναφέρουμε:

 • Πελίτι Δράμας

 • ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP-ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ από την Πετρούπολη Αττικής

 • Όμιλος Φίλων Δάσους Λαμίας

 • Οικολογικό Δίκτυο

 • Οικολογική Κίνηση Πάτρας – ΟΙΚΙΠΑ

 • Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

 • ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ / Πρέβεζα- Εξορύξεις STOP

 • Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων – Χαλκιδική

 • Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

Συγκινητική είναι η πρωτοβουλία μερικών από αυτούς να οργανώσουν τη μετακίνησή τους στο Βόλο με κάλεσμα στην πόλη τους, προκειμένου να έρθουν στο συλλαλητήριο και να ενώσουν τις φωνές τους.

Η ΛΑΕ Μαγνησίας

Η ΛΑΕ Μαγνησίας με μπροστάρη τον ευρωβουλευτή της ΛΑΕ Νίκο Χουντή καλεί όλους τους κατοίκους της Μαγνησίας να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο ενάντια στη καύση σκουπιδιών και τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής SRF, στην περιοχή. Σαν ΛΑΕ Μαγνησίας στεκόμαστε στο πλευρό της “ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΟΛΟΥγια τη διεκδίκηση ενός καθαρότερου περιβάλλοντος με γνώμονα την υγεία των πολιτών και όχι τα κέρδη των πολυεθνικών. Για αυτό λέμε σε όλους τους κατοίκους της Μαγνησίας το Σάββατο 12 μ.μ. να βρίσκονται στο δημαρχείο του Βόλου για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα σε αυτήν και οποιασδήποτε άλλη κυβέρνηση θα συνεχίσει να παραχωρεί άδεια να καίει σκουπίδια το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ αδιαφορώντας για την οικολογική και υγειονομική καταστροφή που προκαλείται.

Όλοι λοιπόν το Σάββατο 16.03.19 στο δημαρχείο του Βόλου για να βροντοφωνάξουμε:

ΟΧΙ ΣΤΗ ΚΑΥΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ

ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΑΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, με αφορμή το συλλαλητήριο του Σαββάτου 16 Μαρτίου 2019, επιθυμεί να υπενθυμίσει τις πάγιες θέσεις του σε σχέση με τα περιβαλλοντικά προβλήματα στην περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου (και όχι μόνο):

1. Είμαστε υπέρ της ολοκληρωμένης ανακύκλωσης των απορριμμάτων με προοπτική να μην παραμένει υπόλειμμα αυτών (zero waste).

2. Είμαστε εναντίον της δημιουργίας εργοστασίου παραγωγής SRFRDF από τον Δήμο Βόλου.

3. Είμαστε υπέρ της εγκατάστασης δικτύου μετρητών αέριας ρύπανσης και υπέρ των οφειλομένων δράσεων από τους αρμόδιους φορείς (Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμο Βόλου, Υπουργείο Περιβάλλοντος) για την εξάλειψη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου.

4. Είμαστε εναντίον της καύσης RDF από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-LAFARGE στην περιοχή μας για τους λόγους που εκφράσαμε στο δημοσιευμένο (και στην ιστοσελίδα μας) πόρισμά μας τον Ιούλιο του 2018.

5. Είμαστε υπέρ των συχνών μετρήσεων του περιβάλλοντος χώρου της τσιμεντοβιομηχανίας για την πιθανή επιβάρυνση από διοξίνες, φουράνια και βαρέα μέταλλα.

6. Είμαστε υπέρ της αναγραφής στην τελική συσκευασία του τσιμέντου της ΑΓΕΤ ότι παρήχθη με καύση RDFSRF, λόγω της πιθανής περιεκτικότητάς του σε τοξική τέφρα από την καύση αυτή.

7. Τέλος, διεκδικούμε την συνέχιση της επιδημιολογικής μελέτης για την θνησιμότητα και νοσηρότητα στην περιοχή μας, προκειμένου να διευκρινισθούν ακόμη περισσότερο τα προβλήματα υγείας που καταγράφηκαν αλλά και οι αιτίες αυτών των προβλημάτων.

Τις σαφείς και πάγιες αυτές θέσεις μας τις έχουμε εκφράσει έγκαιρα και τις υποστηρίζουμε με τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα, αλλά και με βάση την αρχή της πρόληψης για τα θέματα Δημόσιας Υγείας.

Επιθυμούμε να δηλώσουμε ότι δεν έχουμε αλλάξει καμία από τις θέσεις αυτές, οι οποίες έχουν προκύψει μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες και αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και της Γενικής Συνέλευσης του Ι.Σ.Μ.

Ο Σύλλογός μας ως επιστημονικός φορέας και σύμβουλος της κοινωνίας σε θέματα υγείας διατηρεί το δικαίωμά του να αποφασίζει ο ίδιος κατά περίπτωση για τον τρόπο έκφρασης της επιστημονικής άποψής του, αλλά και για τις δράσεις του που αφορούν σε διάφορα θέματα Δημόσιας Υγείας και δεν καταξιώνεται στη συνείδηση των πολιτών αποκλειστικά και μόνο από τη συμμετοχή του η όχι σε κινητοποιήσεις.

Σεβόμαστε τις πρωτοβουλίες των άλλων φορέων και συλλόγων σε σχέση με τα ευαίσθητα θέματα της Δημόσιας Υγείας, αρκεί να μη υπερβαίνουν τα κοινωνικώς αποδεκτά όρια δράσης, αλλά δεν διατιθέμεθα να χρησιμοποιηθούμε από κανέναν, διότι είμαστε υπέρ των ισότιμων συνεργασιών στην βάση του αλληλοσεβασμού.

Με εκπεφρασμένες τις θέσεις μας επί των θεμάτων που αναφέραμε, θεωρούμε ότι έχουμε συμβάλει καίρια προς την κατεύθυνση ώστε τόσο τα μέλη μας όσο και το σύνολο των συμπολιτών μας να έχουν ενημερωθεί επαρκώς και να είναι σε θέση να κρίνουν και να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους ή μη σε αυτή την κινητοποίηση.

Μολονότι δεν συμμετέχουμε ως Ι.Σ.Μ. και δεν έχουμε την ευθύνη για τη διοργάνωση της κινητοποίησης της 16ης Μαρτίου 2019 στον χώρο έξω από το Δημαρχείο του Βόλου, θεωρούμε ότι το εν λόγω συλλαλητήριο αναμφίβολα έχει την αξία και τη σημασία του, με απαραίτητη προϋπόθεση τον σωστό σχεδιασμό, οργάνωση και υλοποίησή του από τους υπεύθυνους διοργανωτές του.

Η Ένωση Γονέων

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δ. Βόλου, παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή, όλα όσα αφορούν στην υγεία μας και την προστασία του περιβάλλοντος και έχουν άμεση σχέση με την αερορύπανση και τις επιπτώσεις στην πόλη μας, συμμετέχοντας τόσο σε ενημερωτικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν, όσο και σε εκδηλώσεις διεκδίκησης, των αυτονόητων, για άλλες κοινωνίες.

Εφόσον λοιπόν ο επιστημονικός κλάδος, όπως και οι γιατροί μας, συναινούν στην μη ορθότητα της καύσης σκουπιδιών, ενώνουμε και εμείς τη φωνή μας, ζητώντας ασφαλές μέλλον για τα παιδιά μας.

Όπως και πέρυσι τον Μάρτιο, έτσι και φέτος, τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης, όσο και εκπρόσωποι συλλόγων γονέων και κηδεμόνων μαζί με τα παιδιά τους, θα λάβουν μέρος στο συλλαλητήριο που διοργανώνεται από την «Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου» το Σάββατο 16 Μαρτίου 2019, στις 12 .00 το μεσημέρι στην αρχή της οδού Ιάσονος, προκειμένου να διεκδικήσουμε όλοι μαζί, ειρηνικά, να μην γίνεται καύση σκουπιδιών, να μη δημιουργηθεί μονάδα παραγωγής srf στην πόλη μας, να κάνουμε οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων και να έχουμε καθαρό αέρα και γενικότερο περιβάλλον.

Tα προβλήματα του περιβάλλοντος και της υγείας μας, ας είναι αυτά που θα μας ενώσουν, ζητώντας παράλληλα, συγκεκριμένες κινήσεις, με λήψη προληπτικών μέτρων, δημιουργία δικτύου μετρητών κ.ά. Ίσως είναι ακόμη μια ευκαιρία, για την συστηματοποίηση και αυστηροποίηση των προβλεπόμενων ελέγχων σε ολόκληρο το φάσμα της βιομηχανικής δραστηριότητας, όχι μόνο για την καύση, αλλά τη γενικότερη λειτουργία.

Εμείς ως γονείς, με την εκπαιδευτική κατά κύριο λόγο κοινότητα, έχουμε φροντίσει να ενισχύσουμε τα παιδιά μας, με περιβαλλοντική συνείδηση, για το διαχωρισμό των απορριμμάτων, με τη συγκέντρωση πλαστικών καπακιών, με ενημερωτικές δράσεις για το περιβάλλον κ.ά., με στόχο ένα υγιές μέλλον, για τα παιδιά μας, για όλους .

Η Ένωση Συντακτών συμμετέχει στο συλλαλητήριο

που πραγματοποιείται για την αέρια ρύπανση στο Βόλο

Υλοποιώντας την απόφαση των μελών της Γενικής της Συνέλευσης

Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, υλοποιώντας την απόφαση των μελών της Γενικής της Συνέλευσης, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019, ενώνει τη φωνή της με του πολίτες του Βόλου, συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο που πραγματοποιείται για την αέρια ρύπανση το Σάββατο 16 Μαρτίου 2019 στις 12.00 το μεσημέρι στην αρχή της οδού Ιάσονος.

Υποστηρίζοντας και δημοσιοποιώντας, τα όσα έχουν αναφέρει οι επιστημονικοί φορείς της πόλης, εναντιωνόμαστε στην καύση των σκουπιδιών και ζητούμε την εγκατάσταση σταθμών μέτρησης της αέριας ρύπανσης έτσι ώστε να δημοσιεύονται καθημερινά, πλήρη, συνεχόμενα και ασφαλή αποτελέσματα.

Στόχος όλων πρέπει να είναι η κατεύθυνση της ανακύκλωσης και της επανάχρησης, με στόχο την ελαχιστοποίηση έως και εξάλειψη των απορριμματικών ουσιών, καθώς και οι αυστηροί έλεγχοι από την πλευρά της Πολιτείας και των οργάνων της, σε ολόκληρο το φάσμα της βιομηχανικής δραστηριότητας και λειτουργίας.

ΕΠΑΜ Μαγνησίας: Κάλεσμα σε κινητοποίηση ενάντια στην καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ

Το Ε.ΠΑ.Μ Μαγνησίας καλεί όλους τους κατοίκους του Βόλου να δώσουν ένα δυναμικό και ηχηρό παρών στο συλλαλητήριο της 16ης Μαρτίου.

Ο λαός του Βόλου πρέπει να συνειδητοποιήσει τη δύναμή του και να σταματήσει το έγκλημα που διαπράττεται εναντίον του. Η συνενοχή και η εγκληματική συνέργεια των κατοχικών κυβερνήσεων, πράσινων, γαλάζιων και φούξια είναι δεδομένη. Μόνο εμείς, οι πολίτες αυτής της πόλης, μπορούμε να σταματήσουμε το έγκλημα!

Η ΑΓΕΤ έχει την άδεια να καίει πάνω από 1.000.000 τόνους σκουπίδια ετησίως κι επειδή δεν επαρκούν τα εγχώρια, καίει και εισαγόμενα, ευρωπαϊκά σκουπίδια, ξεπερνώντας τον μέσο όρο ανά κάτοικο, με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα, κατά 600 περίπου φορές.

Ο καρκίνος αιωρείται σαν θανάσιμη απειλή πάνω από την πόλη μας. Χτυπάει την πόρτα όλο και περισσότερων συμπολιτών μας και τα κρούσματα αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Η ώρα να χτυπήσει και τη δική μας πόρτα πλησιάζει. Με ευχολόγια, αναμονή, υπομονή ή αδιαφορία η κατάσταση δεν αλλάζει. Μας σκοτώνουν ανενδοίαστα, με τον νόμο τους, για τα κέρδη τους, τους αριθμούς και τα συμφέροντά τους. Τι περιμένουμε;

Η απάντηση θα δοθεί από όλους μας!

Τα μέλη της Τ.Ο.Μαγνησίας και ο πρόεδρος του Ε.ΠΑ.Μ. Δημήτρης Καζάκης θα ενώσουν τη φωνή τους με τη φωνή των Βολιωτών.

Καλούμε τους πάντες σε μαζική κινητοποίηση, τονίζοντας ότι η πάλη για καθαρό αέρα, είναι μέρος του αγώνα για απελευθέρωση της πατρίδας μας και ανάκτηση της χαμένης εθνικής κυριαρχίας μας.

Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Λάρισας

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Λάρισας κατά τη συνεδρίασή του στις 14/3/2019 εκφράζοντας την ανησυχία του για τις αρνητικές συνέπειες, σύμφωνα με τις επιδημιολογικές μελέτες που έχουν παρουσιαστεί, για την δημόσια υγεία, από τη λειτουργία μονάδων SRF, RDF κ.λπ. αλλά και όλων των βιομηχανικών μονάδων που ρυπαίνουν το περιβάλλον, καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν στη συγκέντρωση κατά της καύσης απορριμμάτων, που θα λάβει χώρα το Σάββατο 16 Μαρτίου, στην αρχή της οδού Ιάσονος, στο Βόλο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΣΕΛ τονίζει την ανάγκη συστηματοποίησης και αυστηροποίησης των προβλεπόμενων ελέγχων σε ολόκληρο το φάσμα της βιομηχανικής δραστηριότητας και λήψης των απαραίτητων μέτρων από την Πολιτεία, ώστε να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

 • Κατάθεση αιτήσεων και δικαιολογητικών στο Κέντρο Μελισσοκομίας Θεσσαλίας - https://t.co/G718wkViMu… -

 • Έλεγχοι, πρόστιμα και λουκέτα στη Θεσσαλία #κορωνοπρόστιμα - https://t.co/EmgLykGJq3 -

 • Αυτοψία κυβερνητικού κλιμακίου στα έργα του Αλμυρού που ολοκληρώνονται ή προχωρούν #ΔΑλμυρού - https://t.co/z3kMvz1QNd -

"Αλιεύοντας" την είδηση