Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ » Διευκρινήσεις από τις αρχές για την καύση RDF αναμένουν οι φορείς της Μαγνησίας
Διευκρινήσεις από τις αρχές για την καύση RDF αναμένουν οι φορείς της Μαγνησίας

Διευκρινήσεις από τις αρχές για την καύση RDF αναμένουν οι φορείς της Μαγνησίας

Σύσκεψη εκπροσώπων φορέων πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 20 Μαρτίου στα γραφεία του ΤΕΕ , σε συνέχεια της συγκέντρωσης της περασμένης Τετάρτης 15 Μαρτίου , σχετικά με το θέμα της καύσης RDF και άλλων υλικών από την ΑΓΕΤ.

Συμμετείχαν εκπρόσωποι από το ΤΕΕ , τον Δικηγορικό Σύλλογο , τον Ιατρικό Σύλλογο ς, τον Φαρμακευτικό Σύλλογο ς και την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας.

Από τη σχετική ενημέρωση και συζήτηση προέκυψαν τα εξής συμπεράσματα:

-Οι κίνδυνοι για το και τη Δημόσια Υγεία από  την καύση του RDF, ειδικά όταν δεν τηρούνται αυστηρές προδιαγραφές α' ύλης και διαδικασιών καύσης του υλικού, είναι μεγάλοι.

-Από την ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη Νομαρχιακή Επιτροπή και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη με τον αν. υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελο, δεν προκύπτει ότι η ΑΓΕΤ έχει τη δυνατότητα να καίει ακινδύνως τα υλικά αυτά.

Πιο συγκεκριμένα στη ανακοίνωση της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται πως «πριν από την έκδοση των τελικών αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας, θα προηγηθούν αυστηροί έλεγχοι στις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ και στον τρόπο λειτουργίας του νέου εξοπλισμού που προβλέπεται».

Ρωτάμε, σε ποιά άδεια λειτουργίας και εγκατάστασης αναφέρεται η ανακοίνωση; Επίσης, αν δεν έχουν προηγηθεί οι απαιτούμενοι έλεγχοι, πώς η ΑΓΕΤ, σύμφωνα με τη δική της καταγραφή, παρουσιάζει καύση 7.000 τόνων κατά το έτος 2015; Και με ποιές  επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών έγινε αυτό;

– Δεν προκύπτει επίσης ότι η ΑΓΕΤ δεν θα καίει πλέον τα παραπάνω επικίνδυνα υλικά.

-Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει το αρμόδιο Υπουργείο, δεν έχουν ενεργοποιηθεί όλοι οι θεσμοθετημένοι μηχανισμοί ελέγχου  της Περιφέρειας Θεσσαλίας μέχρι και σήμερα. Έχουν μεριμνήσει οι αρμόδιες αρχές να σταματήσει κάθε καύση μη ελεγχόμενη;

-Ενώ έχει τυπικά εγκριθεί η δυνατότητα καύσης RDF, το αρμόδιο Υπουργείο παραδέχεται ότι δεν έχουν ελεγχθεί οι πραγματικές παράμετροι και προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.

Το αρμόδιο Υπουργείο θα αναστείλει τη σχετική Απόφαση Τροπος της υπ' αρ. 184437/10-01-2014 Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, για το σύνολο των εγκαταστάσεων του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου της εταιρείας «ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ» και όλων των προηγουμένων σχετικών Αποφάσεων;

Οι παραπάνω φορείς αναμένουν τις διευκρινήσεις από τις αρμόδιες αρχές και επιφυλάσσονται για τις περαιτέρω κοινές τους δράσεις.

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση