Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ » Διαμαρτυρία κατά της αιχμαλωσίας κητωδών
Διαμαρτυρία κατά της αιχμαλωσίας κητωδών

Διαμαρτυρία κατά της αιχμαλωσίας κητωδών

Την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016 οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετέχουν ενεργά στην παγκόσμια διαμαρτυρία κατά της σφαγής των δελφινιών έξω από τηλεοπτικούς σταθμούς ανά τον κόσμο. Η συγκέντρωση έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ (Μεσογείων 136) και ώρα 12:00 έχει σκοπό να δώσει δημοσιότητα στη σφαγή των δελφινιών στο Taiji της Ιαπωνίας αλλά και στην αιχμαλωσία και εκμετάλλευση των κητωδών σε πολλές χώρες.

Η διαμαρτυρία αυτή δίνει την ευκαιρία στους να δηλώσουν την αντίθεσή τους με τη λειτουργία δελφιναρίου στην Ελλάδα. Από το 2010, αιχμάλωτα κητώδη, σε ρόλο κλόουν, δίνουν παραστάσεις για την ψυχαγωγία των επισκεπτών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου.

Πλήθος επιστημονικών μελετών επιβεβαιώνει τον υψηλό βαθμό αντίληψης και αυτογνωσίας των κητωδών. Επιπλέον, ως συναισθανόμενα όντα έχουν τη δυνατότητα να υποφέρουν όταν δεν ζουν σε φυσιολογικές συνθήκες. Ο εγκλεισμός τους σε δελφινάρια- καθώς και η χρήση τους σε παραστάσεις αποτελούν βάρβαρες πράξεις και δεν έχουν σχέση με την προστασία τους.

Ο νόμος 4039/2012 απαγόρευσε τις παραστάσεις με σε όλες τις εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των ζωολογικών κήπων, όμως το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο έχει συνεχίσει τις παραστάσεις των δελφινιών χρησιμοποιώντας πλέον τις «εκπαιδευτικές παρουσιάσεις». Η πολιτεία δεν έχει επιβάλλει το νόμο μέχρι σήμερα. Η στιγμή αυτή αποτελεί ευκαιρία για την πολιτεία να αποδείξει ότι η αδράνεια και αδι του παρελθόντος δεν θα συνεχιστούν.

Συγχαίρουμε το Υπουργείο Παιδείας για την οδηγία που πρόσφατα έστειλε στα σχολεία όπου συνιστά «την αποφυγή χώρων στους οποίους βρίσκονται σε αιχμαλωσία, με σκοπό την εμπορική τους εκμετάλλευση, καθώς αυτό δεν συνάδει με τις γενικές αρχές της ς».

Σε πρόσφατο συνεδρίασή τους οι Οικολόγοι Πράσινοι ψήφισαν για την απαγόρευση της αιχμαλωσίας κητωδών. Καλούν τον αν. υπουργό Περιβάλλοντος και μέλος τους Γ. Τσιρώνη να προχωρήσει με νομοθετική ρύθμιση στην απαγόρευση των αιχμαλωσίας κητωδών στην Ελλάδα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν να κλείσει άμεσα το δελφινάριο και να μεταφερθούν τα α σε άλλες εγκαταστάσεις εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης με την προϋπόθεση ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν για αναπαρ και θα μεταφερθούν σε καταφύγια στην Ευρώπη όταν λειτουργήσουν.

"Αλιεύοντας" την είδηση