Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ » Δειγματοληψίες για βαρέα μέταλλα στην περιοχή της ΑΓΕΤ
Δειγματοληψίες για βαρέα μέταλλα στην περιοχή της ΑΓΕΤ

Δειγματοληψίες για βαρέα μέταλλα στην περιοχή της ΑΓΕΤ

Δειγμτοληψίες  σε γεωλογικό υλικό γύρω πό την ΑΓΕΤ  έκανε  η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών  για να διερευνήσει την ύπαρξη η μη βαρέων μετάλλων και μέσα στο Σεπτέμβριο θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.

Επίσης προγραμματίζει  τον ίδιο μήνα στο παρουσία Μεξικανών επιστημόνων,  οι οποίοι θα μιλήσουν για τις επιπτώσεις της καύσης απορριμμάτων στην ανθρώπινη και όχι μόνο, καθώς στη χώρα τους καίνε απορρίμματα έξι τσιμεντοβιομηχανίες.

Μιλώντας στην Βόλου, το μέλος της Επιτροπής Μάρκος Βαξεβανόπουλος ανέφερε ότι η Επιτροπή έχει δεχθεί από πολίτες ότι τα παιδιά τους παρουσίασαν ρινορραγίες και ανησυχούν ότι έχουν επηρεαστεί από την έντονη μυρωδιά καμένου που σκεπάζει την πόλη με την υψηλή υγρασία, ειδικά τις πρώτες πρωινές ώρες. “Η πόλη έχει καταστεί θάλαμος αερίων. Όπως γνωρίζετε έχουμε ξεκινήσει έναν αγώνα κατά της καύσης απορριμμάτων από την ΑΓΕΤ, η οποία όμως διαθέτει νόμιμη άδεια καύσης. Δεν γνωρίζει κανείς από που προέρχεται αυτή η μυρωδιά καμένου πλαστικού τις πρωινές ώρες, πρέπει όμως να εντοπιστεί. Επιπλέον θα ζητήσουμε στοιχεία από το Βόλου, κατά πόσο υπάρχουν εκεί καταγεγραμμένα περιστατικά με ρινορραγίες όπως κατήγγειλαν γονείς στην επιτροπή”.

Επίσης ανέφερε ότι η Επιτροπή έχει στα χέρια της τα αποτελέσματα των μετρήσεων σε γεωλογικό υλικό γύρω από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ που έκανε εξουσιοδοτημένο εργαστήριο του εξωτερικού. “Οι δειγματοληψίες έγιναν όπως προβλέπει το σχετικό πρωτόκολλο, για τη διερεύνηση ύπαρξης βαρέων μετάλλων, όμως τα οικονομικά της επιτροπής δεν επαρκούν για τέτοιου είδους παρακολούθηση.

Θα πρέπει η Περιφέρεια να κάνει τις μετρήσεις στο έδαφος για την ύπαρξη διοξινών όπως είχαμε ζητήσει ως επιτροπή και να δημιουργηθεί μία βάση δεδομένων. Σας υπενθυμίζω πάντως αυτό που είχε πει ο Πωλ Κόνετ. “Όταν μυρίζεις καμένο, σημαίνει ότι εισπνέεις διοξίνες”, τόνισε ο κ. Βαξεβανόπουλος.

Τέλος ανέφερε ότι η καύση RDF είναι το ίδιο επικίνδυνη με την γενικότερα, όπως θα εξηγήσουν και οι Μεξικανοί επιστήμονες που έχουν την εμπειρία καύσης απορριμμάτων από έξι τσιμεντοβιομηχανίες στη χώρα τους.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση